Προς Λούκα Κατσέλη ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Όλο το παρασκήνιο

43

Γράφει Γεωργία Σαδανά

Στην πρώην Υπουργό, Λούκα Κατσέλη φαίνεται να καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως προς την πρόταση της Κουμουνδούρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς πυρετώδεις υπήρξαν οι διαβουλεύσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στις 3 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία δια ζώσης για πρώτη φορά μετά την ανάπαυλα των γιορτών, αν και δεν έλειψαν οι τηλεδιασκέψεις και οι συνεννοήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών όλο το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το πρόσωπο που θα έπρεπε να προταθεί από την Κουμουνδούρου, ώστε να σηματοδοτεί μια «προοδευτική υποψηφιότητα που θα ενώσει τα προοδευτικά κόμματα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε με νόημα χθες «εμείς θα αξιολογήσουμε και αύριο (σήμερα), και ίσως όχι μόνο αύριο (σήμερα), την εξέλιξη αυτή και θα επιμείνουμε». Μάλιστα, «θα επιμείνουμε για να μπορεί αυτό να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, καταλήγοντας πως «μέχρι στιγμής δεν βάλαμε κανένα όνομα, γιατί, ξέρετε, αν τυχόν υπήρχε μια πρωτοβουλία δική μας – και θέλω να είμαι ειλικρινής – με ένα όνομα, μπορεί και να επιδιώκαμε να πάρουμε εμείς κάποια οφέλη ενός εντυπωσιασμού, αλλά να μην υπήρχε αποτέλεσμα συνεννόησης».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται σήμερα να «κλειδώσει» και σε επίπεδο ονόματος η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης του καθοδηγητικού οργάνου, ενώ οι λόγοι φέρεται να προκρίνουν την πρόταση της υποψηφιότητας της κυρίας Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πολλαπλοί.

Συγκεκριμένα, η Λούκα Κατσέλη διετέλεσε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και Οικονομική Σύμβουλος (ως ακαδημαϊκός) του Ανδρέα Παπανδρέου, διατηρώντας, εκτός των άλλων, πλούσια επαγγελματική και πολιτική εμπειρία από τη συμμετοχή τις σε διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, όμως, για την Κουμουνδούρου η νομοθετική της πρωτοβουλία, γνωστή ως «Νόμος Κατσέλη (3869/2010)» για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση συνολικά επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, την κατέστησε πολιτικό πανελλαδικού βεληνεκούς, καθώς ο προστατευτικός χαρακτήρας του απέναντι κυρίως στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, αποτέλεσε τη βάση μετέπειτα σειράς νομοθετημάτων.

Αν και μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, διαγράφηκε δις, την πρώτη φορά στις 20 Οκτωβρίου 2011 λόγω της άρνησής της να ψηφίσει το άρθρο 37 για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, αλλά και το Φεβρουάριο του 2012, καθώς δεν υπέγραψε τους όρους της δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου. Η διπλή διαγραφή της από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν επηρέασε, ωστόσο, τους δεσμούς που διατηρεί με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και σήμερα. Παρότι τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και κατόπιν Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θέσεις στις οποίες παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2016.

Εκτός από την πολυετή διαδρομή της στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ως σημαντική αξιολογείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η δράση της Λούκας Κατσέλη ως Γενικής Διευθύντριας της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), οργάνωση η οποία αποσκοπεί στην προστασία και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικής.

Το παρασκήνιο

Σημειωτέον ότι το όνομα της Λούκας Κατσέλη, όπως μετέδωσε το protothema.gr, υπήρξε από την πρώτη στιγμή στην «κλειστή» και μυστική λίστα ονομάτων που επεξεργαζόταν την τελευταία περίοδο ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου, καθώς θεωρείται πως η πολιτική και ακαδημαϊκή της διαδρομή λειτουργεί ενοποιητικά, δηλαδή ως «γέφυρα» μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου και ιδίως μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η κυρία Κατσέλη χαίρει υψηλής αναγνωρισιμότητας λόγω του Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν διαδραμάτισε κεντρικό πολιτικό ρόλο στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (για παράδειγμα ως μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα), γεγονός που θα μπορούσε να κάμψει πιο εύκολα τυχόν αντιστάσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, λόγω και του τεχνοκρατικού της προφίλ.

Υπό αυτό το πρίσμα, τη Λούκα Κατσέλη πρότεινε πρώτος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, λέγοντας προ μηνός πως «είναι μία εμβληματική προσωπικότητα του προοδευτικού χώρου, με ευρεία αποδοχή και πολιτική ταυτότητα. Ένα πρόσωπο που μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στους πολίτες, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον κοινοβουλευτισμό και την πολιτική στη χώρα μας». Επιπρόσθετα, στην περίπτωση της κυρίας Κατσέλη ικανοποιούνται και μια σειρά από επιμέρους προϋποθέσεις, που καταγράφηκαν την τελευταία περίοδο εκ μέρους ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως του πρώην Υπουργού, Νίκου Παππά, ο οποίος δήλωσε πως το πρόσωπο που θα προτείνει η Κουμουνδούρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα «πρέπει να προέρχεται από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη».

Πρωτίστως, όμως, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η πρόταση υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη θα φέρει το ΠΑΣΟΚ προ των προοδευτικών… ευθυνών του, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της προοδευτικής παράταξης, αλλά ταυτόχρονα και «σαρξ εκ της σαρκός» της Χαριλάου Τρικούπη. Πολύ περισσότερο, αν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να προτείνει ένα πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης ή μια άλλη, πιο ουδέτερη πολιτικά προσωπικότητα, με τη Λούκα Κατσέλη να συμβολίζει «διαχρονικά με τη στάση ζωής της όλη την προοδευτική πορεία της Μεταπολίτευσης», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!