CWD: Ασθένεια που μετατρέπει τα ελάφια σε «ζόμπι» μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους

26

Η ασθένεια θα μπορούσε να φτάσει στους ανθρώπους μέσω μολυσμένων ελαφιών που κυνηγιούνται και καταναλώνονται.

Μια θανατηφόρα ασθένεια, γνωστή ως χρόνια εκφυλιστική νόσος (CWD), που πλήττει τα ελάφια και τα μετατρέπει σε «ζόμπι», με σχεδόν 100% θνησιμότητα, ενδέχεται να μεταδοθεί και στους ανθρώπους, σύμφωνα με ανησυχητική νέα μελέτη.
Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια, η οποία προκαλεί σύγχυση, αυξημένη παραγωγή σάλιου και απώλεια φόβου στα ζώα, ενδέχεται να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους.

Η CWD έχει πλέον εντοπιστεί σε άγριους χοίρους που καταναλώνουν μολυσμένο κρέας, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε κατοικίδιους χοίρους και στη συνέχεια στους ανθρώπους.
Ο δρ Μάικλ Όστερχολμ, κορυφαίος ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε:
«Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα που δείχνουν ότι οι άγριοι χοίροι μπορεί να μολυνθούν. Αν αυτό ισχύει, τότε είναι πιθανό και οι κατοικίδιοι χοίροι να μολυνθούν. Τι θα σήμαινε αυτό για την αγορά χοιρινού κρέατος και βοδινού κρέατος; Αυτά είναι τεράστια ζητήματα».

Η ασθένεια θα μπορούσε να φτάσει στους ανθρώπους μέσω μολυσμένων ελαφιών που κυνηγιούνται και καταναλώνονται. Αν και τόσο το χοιρινό όσο και το ελάφι συνήθως μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση, οι ερευνητές εξηγούν ότι η διαδικασία μαγειρέματος δεν καταστρέφει τις ελαττωματικές πρωτεΐνες (πριόνια) που προκαλούν την ασθένεια.
Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω επαφής με το σάλιο, τα κόπρανα ή το αίμα ενός μολυσμένου ζώου, καθώς και από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.
Η έκθεση, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Μινεσότα, ζητά αυξημένη χρηματοδότηση για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της ασθένειας. Επίσης, προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να προκύψουν νέες παραλλαγές της νόσου, οι οποίες θα ήταν ακόμα πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ο δρ Όστερχολμ δήλωσε ότι, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τη μετάδοση της CWD στους ανθρώπους, «ξέρουμε ότι οι άνθρωποι εκτίθενται μέσω της κατανάλωσης κρέατος».
Η χρόνια εκφυλιστική νόσος έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 33 πολιτείες στις ΗΠΑ, όπως το Ουαϊόμινγκ, το Ουισκόνσιν, το Κολοράντο και περιοχές της Πενσιλβάνια.
Παρότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί περιπτώσεις CWD σε ανθρώπους, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στο μέλλον.

Η CWD προκαλείται από πρωτεΐνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, δημιουργώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Η μετάδοση γίνεται μέσω σάλιου, αίματος, ούρων ή περιττωμάτων μολυσμένων ζώων, ενώ πιθανή είναι και η μόλυνση από μολυσμένο νερό ή έδαφος.
Με δεδομένο ότι 6 εκατομμύρια ελάφια και 1,5 δισεκατομμύριο χοίροι καταναλώνονται ετησίως στις ΗΠΑ, οι ειδικοί καλούν για αυξημένη επαγρύπνηση και μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης πανδημίας.
Δεν είναι σαφές πόσα κρούσματα CWD ανιχνεύονται κάθε χρόνο, αλλά η ασθένεια έχει πλέον βρεθεί σε τουλάχιστον 33 πολιτείες – συμπεριλαμβανομένου του Ουαϊόμινγκ, του Ουισκόνσιν, του Κολοράντο και των περιοχών της Πενσυλβάνια.

Ανησυχία εκφράστηκαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι η ασθένεια είχε ήδη εξαπλωθεί στους ανθρώπους και είχε διαγνωστεί ως νόσος Creutzfeldt-Jakob (CJD).
Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για το CWD προς το παρόν, και η ασθένεια έχει ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 100%.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!