Καταγράφηκε από δορυφόρο και μετά χάθηκε
Ένα… νησί – φάντασμα εντόπισαν οι δορυφόροι της NASA στην Κασπία Θάλασσα, ωστόσο λίγο αργότερο το εν λόγω σημείο ξηράς χάθηκε από προσώπου γης.
Συγκεκριμένα, το νησί βγήκε μέσα… από το νερό στα ανοικτά των ακτών του Αζερμπαϊτζάν, μετά την έκρηξη ηφαιστείου λάσπης το 2023. Παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2024 το νησί εξαφανίστηκε τελείως, με τη NASA να σημειώνει ότι «ισχυρές εκρήξεις του ηφαιστείου λάσπης Κουμάνι Μπανκ έχουν δημιουργήσει παρόμοια παροδικά νησιά αρκετές φορές από την πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη του το 1961».
Οι δορυφόροι Landsat 8 και 9 κατέγραψαν τη μάζα γης που σχηματίστηκε στις ακτές του Αζερμπαϊτζάν, αρχικά στις 18 Νοεμβρίου 2022, ακολούθως στις 14 Φεβρουαρίου 2023 και τέλος στις 25 Δεκεμβρίου 2024. Επισημαίνεται ότι στην πρώτη καταγραφή η κορυφή του ηφαιστείου ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τον Φεβρουάριο του 2023 το νησί είχε εμφανιστεί με ένα ίχνος ιζημάτων να παρασύρεται από τα ρεύματα. Οι δορυφόροι έδειξαν ότι το νησί είχε διάμετρο 400 μέτρων από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2023.
Ιστορικά, έχουν καταγραφεί και άλλα νησιά που δημιουργήθηκαν από το ηφαίστειο λάσπης, αρχικά τον Μάιο του 1861, σύμφωνα με τη NASA. Το 1950 έγινε η ισχυρότερη έκρηξη που δημιούργησε ένα νησί πλάτους 700 μέτρων και ύψους 6 μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηφαίστεια λάσπης δεν είναι επαρκώς μελετημένα, με το Αζερμπαϊτζάν να έχει πολλά τέτοια, αφού έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 στη χώρα.
Ανησυχία υπάρχει για το πόσο επικίνδυνα είναι τα ηφαίστεια λάσπης, καθώς μπορούν να εκτοξεύσουν μεγάλες ποσότητες υλικών, αλλά ακόμα και φλόγες. Η NASA αναφέρει ότι προηγούμενες εκρήξεις έχουν δημιουργήσει πύρινες στήλες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και εκατοντάδες μέτρα στον αέρα.