Αδόλφος Χίτλερ: Στο φως το ημερολόγιο της «Βρετανίδας φιλενάδας» του – Είχε εμμονή μαζί του και τον έβλεπε σαν Θεό

25

Η νεαρή αριστοκράτισσα Γιούνιτι Μίτφορντ μετακόμισε στο Μόναχο σε ηλικία 20 ετών και κατάφερε να εισχωρήσει στον στενό κύκλο του δικτάτορα – Συμμεριζόταν τον ακραίο αντισημιτισμό του και τον θαύμαζε με πάθος

Tο ημερολόγιο μιας Βρετανίδας αριστοκράτισσας, γνωστής για τον αντισημιτισμό της και τη βαθιά της εμμονή με τον Αδόλφο Χίτλερ, ανακαλύφθηκε ύστερα από οκτώ δεκαετίες, σύμφωνα με την Daily Mail.

Αυτό το δερματόδετο ημερολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παρέμενε μέχρι σήμερα άγνωστο στους ιστορικούς, φέρεται να αποτυπώνει την προσωπική σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στην Γιούνιτι Μίτφορντ και τον ηγέτη των Ναζί.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Γιούνιτι είχε αποκτήσει το παρατσούκλι η «Βρετανίδα φιλενάδα του Χίτλερ», εξαιτίας της οικειότητας που είχε αποκτήσει με τον Γερμανό δικτάτορα.  Οι δύο τους είχαν συναντηθεί δεκάδες φορές, κάποιες από αυτές στο διαμέρισμά του στο Μόναχο, και η στενή τους σχέση είχε πυροδοτήσει φήμες ότι μπορεί να υπήρχαν ερωτικά συναισθήματα ανάμεσά τους.

Παρόλο που έγγραφα ανάλογου περιεχομένου είχαν αποδειχθεί πλαστά στο παρελθόν (όπως π.χ. είχε συμβεί με τα διαβόητα «ημερολόγια του Χίτλερ» που ξεγέλασαν δημοσιογράφους των Sunday Times πριν από μερικές δεκαετίες), αρκετοί ιστορικοί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι όντως αυθεντικό. Η Daily Mail, από τη μεριά της, διαβεβαιώνει ότι έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται για hoax, επιστρατεύοντας καταξιωμένους γραφολόγους και άλλου είδους ειδικούς που εξέτασαν ενδελεχώς το ημερολόγιο, το χαρτί και το μελάνι με το οποίο είχαν γραφτεί οι καταχωρίσεις.

Μιλώντας στην Daily Mail, ο ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο στην εποχή μας να ανακαλύπτονται και να δημοσιεύονται ημερολόγια ενός γνωστού προσώπου που υποστήριζε τη ναζιστική ιδεολογία».

Ένας από τους κορυφαίους μελετητές της ιστορίας της οικογένειας Μίτφορντ, ο Ντέιβιντ Πράις-Τζόουνς, εξέφρασε τη βεβαιότητητα ότι πρόκειται για αυθεντικό έγγραφο.

Η εμμονή με τον Χίτλερ και η εισχώρηση στον στενό του κύκλο

Το ημερολόγιο, που καλύπτει την περίοδο 1935-1939, καταγράφει τη γοητεία που ασκούσε ο Χίτλερ στη Βρετανίδα socialite και την εμμονή της στο πρόσωπό του, που είχε ως αποτέλεσμα η κοπέλα να ξεκινήσει να «παρακολουθεί στενά» τις κινήσεις του όταν μετακόμισε στο Μόναχο σε ηλικία 20 ετών.

Από τις χειρόγραφες καταχωρίσεις γίνεται σαφές ότι η Γιούνιτι –μια από τις γνωστές αδερφές Μίτφορντ– υποστήριζε ένθερμα το ναζιστικό κίνημα και συμμεριζόταν απολύτως τις αντισημιτικές ιδέες του Χίτλερ. Σε μία από τις καταχωρίσεις της, χαρακτηρίζει ως «την πιο όμορφη ημέρα της ζωής της» την 9η Φεβρουαρίου 1935, όταν ο Χίτλερ την κάλεσε στο τραπέζι του στο εστιατόριο Osteria Bavaria.

«Γεύμα στην Osteria στις 2.30. Ο ΦΥΡΕΡ έρχεται στις 3.15, αφού έχω τελειώσει το γεύμα. Μετά από περίπου 10 λεπτά, στέλνει τον Wirt [ιδιοκτήτη] ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ… Πηγαίνω και κάθομαι δίπλα του όσο τρώει και μιλάμε. Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ. Μου γράφει κάτι σε μια καρτ-ποστάλ. Αφού φεύγει, η Ρόζα [σερβιτόρα] μου λέει ότι είναι η πρώτη φορά που καλεί με τέτοιο τρόπο στο τραπέζι του κάποιον».

Γεννηθείσα στο Λονδίνο στις 8 Αυγούστου του 1914, η Γιούνιτι Μίτφορντ κατάφερε χάρη στις επίμονες προσπάθειές της να εισχωρήσει στον στενό κύκλο του Χίτλερ σε τέτοιο βαθμό που, όπως λέγεται, προκάλεσε τη ζήλια της ερωμένης του Εύας Μπράουν.

Συνολικά στο ημερολόγιό της καταγράφει 139 συναντήσεις με τον Χίτλερ, τον οποίο αποκαλούσε πάντα «Φύρερ» ή «Εκείνος» (με κεφαλαίο «Ε», αφού φαίνεται πως τον έβλεπε σαν Θεό). Στις αναφορές στο πρόσωπό του εμφανίζεται γοητευμένη από την προσωπικότητα και τις ιδέες του, ενώ σε μία καταχώριση τον περιγράφει ως «πολύ γλυκό και εύθυμο».

Η τραγική κατάληξη της Μίτφορντ
Η τελευταία καταχώριση του ημερολογίου έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1939, την ημέρα που η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Δύο ημέρες αργότερα, η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία. Συντετριμμένη από την προοπτική σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, η 25χρονη τότε Μίτφορντ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πυροβολώντας τον εαυτό της στο πάρκο Englischer Garten του Μονάχου.

Αν και τελικά επέζησε της απόπειρας, υπέστη σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, και η σφαίρα παρέμεινε σφηνωμένη στο κρανίο της. Επέστρεψε στη Βρετανία, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό της το 1948, σε ηλικία 33 ετών.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!