Mεγάλα ονόματα από τον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά και από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ των υποψηφίων για την εξαγορά μεριδίου του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ένας μετά τον άλλο «φιλάνθρωποι» δισεκατομμυριούχοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για εξαγορά μεριδίου της πλατφόρμας TikTok από την κινεζική ByteDance – κίνηση που κρίνεται απαραίτητη για τη λειτουργία του δημοφιλέστερου σήμερα μέσου κοινωνικής δικτύωσης στην Αμερική.
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να φρόντισε να χαρίσει μια παράταση 75 ημερών στην εταιρεία, ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα με την πλατφόρμα να έχει ήδη δει «μαύρο» πριν μερικές ημέρες.
Μπορεί η ByteDance να επιμένει πως δεν πουλάει, ωστόσο δημοσιεύματα των Wall Street Journal και Bloomberg θέλουν τις κινεζικές αρχές να εξετάζουν την πιθανότητα πώλησης τουλάχιστον ενός μέρους της εφαρμογής στον Έλον Μασκ.
Την ίδια ώρα, μια ομάδα με την ονομασία «The People’s Bid for TikTok», που περιλαμβάνει τον επενδυτή του Shark Tank, Κέβιν Ο’Λίρι και τον δισεκατομμυριούχο Φρανκ ΜακΚορτ, έχει επίσης καταθέσει προσφορά αγοράς.
Η ομάδα υποστηρίζεται από επενδύσεις της Guggenheim Securities καθώς και του εφευρέτη του παγκόσμιου ιστού, Τιμ Μπέρνερς-Λι.
O Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη πως θα πρόκρινε την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Έλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της Tesla το «θέλει».
«Θα ήμουν υπέρ, αν θέλει να την αγοράσει», ανέφερε ο Τραμπ ερωτηθείς αν είναι ανοικτός στην ιδέα της εξαγοράς της πλατφόρμας από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Όποιο πρόσωπο ή οντότητα αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό» (μετοχικό κεφάλαιο) στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση «άδειας» ώστε να λειτουργεί στη χώρα – πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Την πρόθεσή του να αγοράσει το TikTok έχει εκφράσει όμως και ο mr. Beast – κατά κόσμον Τζίμι Ντόναλντσον, που είναι ο δημοφιλέστερος YouTuber και ο τρίτος πιο δημοφιλής χρήστης της πλατφόρμας παγκοσμίως.
«Μόλις βγήκα από μια συνάντηση με πολλούς δισεκατομμυριούχους. TikTok, το εννοούμε σοβαρά», δήλωνε πριν λίγες ήμερες ο MrBeast σε βιντεάκι που ανήρτησε στο λογαριασμό του. «Αυτός είναι ο δικηγόρος μου, έχουμε έτοιμη πρόταση για εσάς, θέλουμε να αγοράσουμε την πλατφόρμα».
Η ομάδα επενδυτών, υπό την ηγεσία του Τζέσι Τίνσλεϊ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Employer.com, αποτελείται από «θεσμικούς επενδυτές και άτομα υψηλής καθαρής αξίας» που δεν θέλουν να δουν την εφαρμογή να εξαφανίζεται.
Η προσφορά δεν θα διαταράξει τη λειτουργία του TikTok και θα διασφαλίσει τη συνέχεια για τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες του, σύμφωνα με την ομάδα επενδυτών.
«Η προσφορά μας αποτελεί μια λύση win-win που διατηρεί αυτή τη ζωτικής σημασίας πλατφόρμα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τα νόμιμα θέματα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Τίνσλεϊ σε ανακοίνωσή του, στην οποία ωστόσο δεν αποκάλυψε το ύψος της προσφοράς.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wedbush Securities, Νταν Άιβς, περιουσιακά στοιχεία του TikTok στις ΗΠΑ – χωρίς τον αλγόριθμο, τον οποίο αρνείται να πουλήσει το Πεκίνο – εκτιμώνται μεταξύ 40 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ούτε η ομάδα του ΜακΚορτ έχει αποκαλύψει δημόσια το ύψος της προσφοράς της, αν και ο δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι εκτιμά την αξία των περιουσιακών στοιχείων γύρω στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.