Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια: 12 συνταγές και ιδέες για να τα διατηρήσουμε

Τώρα που τα λεμόνια είναι σούπερ ζουμερά και αρωματικά φτιάχνουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, lemon curd, τσάτνεϊ και πίκλες ή τα παστώνουμε με αλάτι. Έτσι κρατάνε για καιρό. Τη σάρκα, τη φλούδα, τις λεμονόκουπες, όλα τα αξιοποιούμε.

48

Το χειμώνα, που φουντώνουν οι λεμονιές, με το που βάζουμε δυο-τρία αφράτα, ζουμερά λεμόνια στη φρουτιέρα, μοσχοβολάει η κουζίνα. Τώρα κάνουμε τα πιο ωραία λεμονάτα, με πυκνή σαλτσούλα, τα πιο αρωματικά αυγολέμονα και λαδολέμονα, τις πιο σπιρτόζικες λεμονάδες και λεμονόπιτες, τώρα είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή για να τα διατηρήσουμε. Παίρνουμε λοιπόν μια αγκαλιά ακέρωτα λεμόνια και κάνουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, τα παστώνουμε με αλάτι, φτιάχνουμε τσάτνεϊ, πίκλες και πολλά ακόμη, κάποια με ολόκληρα τα λεμόνια, κάποια με τη φλούδα και τη σάρκα σε κομματάκια, κάποια με τις λεμονόκουπες που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πετάμε. Η γευστική παρακαταθήκη, οι παραδόσεις και η οικιακή οικονομία του άλλοτε και οι δημιουργικοί σεφ και ζαχαροπλάστες του σήμερα μάς δίνουν ένα σωρό ιδέες για να αξιοποιήσουμε κάθε κομμάτι του χειμωνιάτικου φρούτου.

Ζυγαριά, σουρωτήρι, μερικές γυάλινες τζάρες και μερικά ωραία λεμόνια θα χρειαστούμε για αυτές τις παρασκευές που θα τα συντηρήσουν για καιρό.

Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κι ένα σιρόπι για τα γλυκά μας

 

Η μαρμελάδα λεμόνι όταν είναι λίγο άγλυκη μπορεί να συνοδεύσει άνετα ένα σαγανάκι. Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
 

Σπιτική λεμονάδα χωρίς βράσιμο!
To σιρόπι λεμονιού, αραιωμένο, γίνεται θαυμάσια λεμονάδα. Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

 

Lemon curd και ζαχαρωμένες λεμονόφλουδες

 

Η σπιτική lemon curd (λεμονόκρεμα με βούτυρο και αυγά) υπερτερεί γευστικά και αρωματικά της βιομηχανικής. Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

 

 

Ό,τι και να φτιάξουμε προτιμάμε ακέρωτα λεμόνια και βιολογικά. Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

 

Κρέμα (curd) από λεμονόκουπες!
Αν κάνουμε μπάρμπεκιου, μπορούμε με τις λεμονόκουπες να φτιάξουμε ένα πρωτότυπο κοντιμέντο. Τις βάζουμε πάνω σε κάρβουνα που είναι σε πορεία για να σβήσουν και τις αφήνουμε γυρνώντας τες πού και πού, όλο το βράδυ. Την επομένη θα τις βρούμε καρβουνιασμένες κατά πολύ και αφυδατωμένες. Τις βάζουμε στον πολυκόφτη για 2-3 λεπτά, να γίνουν σκόνη. Την κοσκινίζουμε και κρατάμε τη λεπτή λεμονοστάχτη – είναι θαύμα πάνω στα ψητά. Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!