«Πονοκέφαλος» με ουρά: Η Ταϊβάν σχεδιάζει μαζική θανάτωση 120.000 ιγκουάνα

41

«Αρκετοί άνθρωποι τα έφεραν εδώ σαν μικρά, γλυκά κατοικίδια» – Τα αρσενικά ιγκουάνα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 2 μέτρα σε μάκρος, ζυγίζουν 5 κιλά και ζουν έως και 20 έτη.

Η Ταϊβάν σχεδιάζει να θανατώσει σχεδόν 120.000 πράσινα ιγκουάνα, καθώς το πρόβλημα στον αγροτικό τομέα της χώρας, εξακολουθεί να είναι έντονο. Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι θα εφαρμοστούν ενδεδειγμένες μέθοδοι για την μείωση του πληθυσμού τους. Στο νησί υπολογίζονται ότι ζουν γύρω στα 200.000 πράσινα ιγκουάνα.

via Associated Press

Μέσα στο 2024, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες κυνηγών, έλαβαν 15 δολάρια (περίπου 14 ευρώ) για κάθε ιγκουάνα που σκότωναν. Ο τελικός απολογισμός ανήλθε στα 70.000 νεκρά ιγκουάνα. Οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να βοηθήσουν στον εντοπισμό φωλιών. Επίσης, συνιστούν την χρήση ψαροντούφεκου, ως την λιγότερο επώδυνη για τα ερπετά. «Αρκετοί άνθρωποι τα έφεραν εδώ σαν μικρά, γλυκά κατοικίδια. Ωστόσο, δεν συνειδητοποίησαν πόσο μεγάλα μπορούν να γίνουν και για πόσα χρόνια μπορούν να ζήσουν. Έτσι, τα άφησαν ελεύθερα στην φύση, όπου έχουν προσαρμοστεί πραγματικά στο περιβάλλον της Ταϊβάν», τόνισε ο Lee Chi-ya, της γεωργικής υπηρεσίας στη νότια κομητεία Pingtung.

via Associated Press

«Αυτό, επέτρεψε στα ιγκουάνα να αναπαραχθούν σε σημαντικό βαθμό, αναγκάζοντάς μας να τα θανατώσουμε για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη φύση», πρόσθεσε. Τα ιγκουάνα δεν έχουν φυσικούς θηρευτές στην Ταϊβάν και έχουν κρυφτεί σε μέρη που είναι δύσκολα στην προσβασιμότητα, κυρίως σε δάση. Τα αρσενικά ιγκουάνα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 2 μέτρα σε μάκρος, ζυγίζουν 5 κιλά και ζουν έως και 20 έτη, την ώρα που τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν έως και 80 αυγά την φορά.

Συναντώνται συνήθως στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Τα ιγκουάνα δεν είναι επιθετικά παρόλο που διαθέτουν «μυτερή» ουρά και αιχμηρά δόντια. Η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε φρούτα, φύλλα και φυτά, ενώ περιστασιακά προστίθενται και μικρά ζώα. Παρά το γεγονός ότι είναι δημοφιλή σαν κατοικίδια, είναι δύσκολο να παραμείνουν υγιή στο σπίτι και έτσι αρκετά πεθαίνουν μέσα σε ένα έτος. Ο Hsu Wei-chieh, γενικός γραμματέας μιας οργάνωσης στην Ταϊβάν για τα ερπετά, ανέφερε ότι «θέλουμε να μάθουμε στους αγρότες πώς να μείνουν ασφαλείς, να διαφυλάξουν την περιουσία τους και να αντιμετωπίσουν τα ιγκουάνα ανθρώπινα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!