Στο πρωινό, σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές, τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, που δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας. Με αφορμή τις τιμές των αυγών στις Η.Π.Α. που έχουν εκτοξευτεί κατά 71,6% σε ένα πεντάμηνο έχετε σκεφτεί αν μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αυγά στην κατάψυξη, ώστε να έχετε απόθεμα για μεγαλύτερο διάστημα;
Η σημασία της σωστής αποθήκευσης
Τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται κατευθείαν στο ψυγείο μόλις τα αγοράσουμε, χωρίς να τα πλύνουμε. Επιπλέον, όλες οι συσκευασίες των αυγών αναγράφουν την ημερομηνία παραγωγής και λήξης τους. Σε περίπτωση που τα αυγά μας είναι χωριάτικα μπορούν να διατηρηθούν περίπου 3 με 4 εβδομάδες υπό την προϋπόθεση ότι ήταν ολόφρεσκα.
Είναι ασφαλές να βάλουμε τα αυγά στην κατάψυξη;
Ναι, αλλά δεν μπορούμε να καταψύξουμε ολόκληρα ωμά αυγά. Γι’ αυτό και για να είναι ασφαλή τα κατεψυγμένα αυγά πρέπει να έχουν ψυχθεί και αποψυχθεί σωστά. Για παράδειγμα, μπορούμε να τα καταψύξουμε χτυπημένα, ρίχνοντάς τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και γράφοντας απέξω τον αριθμό των αυγών που περιέχει το δοχείο, καθώς επίσης και την ημερομηνία που τα βάλαμε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και για 6 μήνες.
Η δυνατότητα να καταψυχθούν ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια είναι δυνατή, ωστόσο αν καταψύξετε τους κρόκους ως έχουν θα αποκτήσουν μία υφή σαν ζελέ. Μία επιλογή για να αποφύγετε αυτή την υφή είναι να χτυπήσετε τους κρόκους με ⅛ κουτ. γλυκού αλάτι ή 1.5 κουτ. γλυκού ζάχαρη για κάθε ¼ φλιτζανιού κρόκους (περίπου 4 κρόκοι). Στη συνέχεια θα πρέπει να γράψετε έξω από το δοχείο τον αριθμό των κρόκων, ημερομηνία και αν χρησιμοποιήσατε αλάτι (άρα χρησιμοποιείτε το μείγμα για αλμυρά πιάτα) ή ζάχαρη (άρα χρησιμοποιείτε το μείγμα για γλυκά πιάτα). Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλετε στην κατάψυξη βρασμένα αυγά, καθώς τα ασπράδια θα γίνουν σκληρά και υδαρή. Τα βρασμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και για μία εβδομάδα.
Πώς να ξεπαγώσετε και να χρησιμοποιήσετε τα αυγά που έχετε καταψύξει;
Τα τρόφιμα δεν πρέπει να αποψύχονται στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου, το ίδιο ισχύει και για τα αυγά τα οποία πρέπει να μπουν στη συντήρηση του ψυγείου το προηγούμενο βράδυ. Οι κρόκοι αυγών και τα ολόκληρα αυγά πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μόλις αποψυχθούν, ενώ τα αποψυγμένα ασπράδια αυγών καλό είναι να χτυπηθούν εκ νέου και μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου έως και για 30 λεπτά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθένειας, τα αποψυγμένα κατεψυγμένα αυγά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε πιάτα που προορίζονται να μαγειρευτούν καλά.