Τα «χαστούκια» της Κομισιόν για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας – Τι απαντά η ΥΠΑ στις κατηγορίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τα απαρχαιωμένα συστήματα αεροναυτιλίας

18

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η εθνική αεροναυτική υποδομή της Ελλάδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισημαίνει πιθανές παρεκκλίσεις από τα πρότυπα ασφάλειας και να ασκεί πίεση για εκσυγχρονισμό.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκαλούνται από αυτές τις κατηγορίες, η Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΑ) παρουσιάζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όχι μόνο για την εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων συστημάτων αλλά και για την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογικών λύσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, επισημάνθηκαν αδυναμίες στη διαχείριση του εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των ξεπερασμένων τεχνολογικά συστημάτων που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο της κυκλοφορίας. Παρά τις επικρίσεις για απαρχαιωμένες τεχνολογίες, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την αεροναυτική υποδομή της κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Οι ιθύνοντες του ΥΠΑ έχουν κινηθεί γρήγορα, υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες. Η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου, ενισχύοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πτήσεων.

Παρόλα αυτά, παραμένει το ερώτημα εάν αυτά τα μέτρα επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ. Το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ασφάλειας δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η συνεχής βελτίωση και εκσυγχρονισμός των συστημάτων αεροναυτιλίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ψάχνοντας να βρει την ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφάλειας και των διαθέσιμων πόρων, η Ελλάδα βρίσκεται επομένως σε δύσκολη θέση. Μια θέση που απαιτεί ευστοχούσες αποφάσεις σε επίπεδο πολιτικής και οικονομίας, καθώς και αποφασιστική δράση για την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της αεροπορικής ασφάλειας και της εκσυγχρονισμένης υποδομής δεν μπορεί να υπονομευθεί. Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τιμή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού όσο και για την οικονομία της χώρας σε γενικές γραμμές.

Πηγές:
[1] European Commission, “Commissioner Vălean on the Progress of EU Transport Measures”, EU Commission News, (2022)
[2] The Greek Minister of Infrastructure and Transport, “Modernisation of Greek Aviation Infrastructure”, Press Release, Athens, (2022)
[3] Eurocontrol, “Air Traffic Management in Europe: Current Issues and Future Challenges”, Eurocontrol Report, (2022)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!