Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τις φλούδες μήλου στα σκουπίδια: Απίθανοι τρόποι να τις αξιοποιήσετε

35
Young woman preparing breakfast with apples

Οι φλούδες του μήλου: Μία αξιοποίηση που αξίζει την προσοχή μας

Κάθε φορά που ξεφλουδίζουμε ένα μήλο και πετάμε τις φλούδες του στα απορρίμματα, χάνουμε μια ευκαιρία μεγάλης αξιακής και περιβαλλοντικής σημασίας. Οι φλούδες μήλου έχουν πολλαπλές χρήσεις που εκτείνονται πέρα από τη γαστρονομία, προσφέροντας έναν φανταστικό τρόπο για την ανακύκλωση και τη δημιουργική αξιοποίηση τους.

Πρώτα από όλα, οι φλούδες μήλου είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της πέψης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιαγγειακή νόσος και το διαβήτης [1].

Εκτός από τη θεραπευτική τους αξία, οι φλούδες μήλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους είναι η μετατροπή τους σε ένα φυσικό καθαριστικό. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό αρωματικό οικοενδεικτικό κατάστημα με φλούδες μήλου, ξύδι και νερό, το οποίο είναι ιδανικό για το πλύσιμο των παραθύρων και άλλων επιφανειών [2].

Στην κουζίνα, οι φλούδες αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε εύκολες και γρήγορες συνταγές. Είναι ένα εξαιρετικό προσθετικό για την παρασκευή ζωμών, μαρμελάδων ή ακόμη και ως γαρνίρισμα σε διάφορα πιάτα. Μπορείτε επίσης να τις αποξηράσετε για να χρησιμοποιηθούν ως τσάι ή και ώς ένα υγιεινό σνακ [3].

Ένα ακόμη κρίκος που αξίζει τη δοκιμή είναι η χρήση των φλούδων μήλου στον κήπο. Πλούσιες σε νιτρογόνο, μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό λίπασμα ή και απωθητικό για ενοχλητικά έντομα.

Συνοψίζοντας, οι φλούδες μήλου δεν είναι μόνο ένα υλικό που πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια. Με έναν καλά σχεδιασμένο τρόπο αξιοποίησης, μπορούμε να μεταμορφώσουμε αυτό το υποπροϊόν σε μία πηγή υγείας, καθαριότητας και βιωσιμότητας, στηρίζοντας παράλληλα την αειφόρο ανάπτυξη.

Βιβλιογραφία:
[1] Dai, J., & Mumper, R. J. (2010). Plant Phenolics: Extraction, Analysis and Their Antioxidant and Anticancer Properties. Molecules, 15(10), 7313–7352.
[2] Bakkalbasi, E., Mentes, O., & Artik, N. (2006). Fruit juice processing and its influence on major fruit polyphenols. Journal of Food Science and Technology, 41, S5.
[3] Tiwari, B. K. (2010). Food Processing Technology: Principles and Practice. CRC Press.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!