Η συνταγή είναι της Εύης Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα Food styling: Tina Webb Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου
«Αγαπημένο σμυρναίικο φαγητό είναι αυτό για την κ. Φανή Ιωάννου, η οποία μου έδωσε τη συνταγή, όπως την έφτιαχνε η μητέρα της και η ίδια. Έχω φτιάξει αυτό το φαγητό με Ξινόμαυρο, αλλά και με Μαυροδάφνη. Και οι δύο εκδοχές μού άρεσαν πολύ», έγραφε η αείμνηστη λαογράφος και συγγραφέας για αυτές τις χοιρινές μπριζόλες.
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές, αρχικά, σε φαρδύ τηγάνι με χοντρό πάτο και καπάκι ή ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντάς το με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται διαφανές.
- Τότε βάζουμε και τις μπριζόλες και τις τσιγαρίζουμε ώστε να ροδίσουν ελαφρώς και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6 – 7 λεπτά συνολικά.
- Προσθέτουμε την κανέλα και σβήνουμε με το κρασί.
- Σείουμε το τηγάνι και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο αλάτι.
- Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί.
- Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για λίγο τις ελιές σε νερό για να ξεπικρίσουν, για περίπου 3 – 4 λεπτά.
- Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα να μαγειρευτούν μαζί.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό, ανάλογα με το πάχος της χοιρινής μπριζόλας, θα χρειαστεί περίπου 40 – 50 λεπτά.
- Στο τέλος, πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του και οι μπριζόλες να έχουν γίνει.
- Μόλις είναι έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Σερβίρουμε, τις χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές, με πουρέ πατάτας.
Κρασί : Ένα Ξινόμαυρο λόγω της ελιάς.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.