Kοτόπουλο τρως αν θες να πάρεις όγκο, αν προσέχεις τη διατροφή σου, αν προσέχεις την υγεία σου -συγκριτικά με το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας είναι καλύτερο- και γιατί μπορείς να το μαγειρέψεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (λεμονάτο, κοκκινιστό, με πατάτες, με μακαρόνια, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, στο air fryer).
Ήρθε η ώρα να μάθεις ποιο κομμάτι του είναι το πιο θρεπτικό.
Κάτι που αποκαλύπτει η Κatie Drakeford που είναι πιστοποιημένη διαιτολόγος, παιδοδιαιτολόγος και σύμβουλος θηλασμού, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο Yahoo!.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια επιλογή που είναι οικονομική, μπορούμε να την καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους και έχει και υγιεινό διατροφικό προφίλ (είναι εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας, άπαχης πρωτεΐνης γεμάτης σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας), συγκριτικά με άλλα κρέατα.
Προφανώς και δεν είναι όλα τα κοτόπουλα της αγοράς ίδια, για αυτό και ζήτησε την άποψη ειδικών, ώστε να ανακαλύψει τα υπέρ και τα κατά κάθε σημείου και να δώσει το πιο υγιεινό.
Το λευκό κρέας (ψαχνό) λοιπόν, έχει ήπια γεύση. Προέρχεται από το στήθος και τις φτερούγες. Είναι σημαντικά χαμηλότερο σε λίπος, χοληστερόλη και θερμίδες από τα πιο σκούρα κομμάτια κρέατος, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά και την απώλεια ή διατήρηση του βάρους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα. Συν του ότι είναι πιο πλούσιο σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα από τα πιο σκούρα κομμάτια: έχει περισσότερο ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που είναι σημαντικά για υγιή οστά, δόντια και μύες. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι να μην το κάνεις λάστιχο στο ψήσιμο.
Το σκούρο κρέας (μπούτι) έχει έντονη γεύση και ζουμερή υφή. Είναι υψηλότερο σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο από το λευκό κρέας και για αυτό είναι πιο ζουμερό, ενώ παρέχει περισσότερο σίδηρο και ψευδάργυρο, μέταλλα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και βοηθούν στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τώρα, τις κοπές, το φιλέτο είναι πιο τρυφερό και πιο χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά (τα 115 γραμμάρια έχουν 110 θερμίδες, 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο λίπος), το μπούτι περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και είναι πιο υγιεινό για την καρδιά (τα 100 γραμμάρια, χωρίς πέτσα, έχουν 114 θερμίδες, 19 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια λίπος), ενώ το στήθος έχει χαμηλά λιπαρά και χαμηλή χοληστερόλη κι έτσι στεγνώνει πιο εύκολα (τα 100 γραμμάρια, χωρίς κόκαλο και πέτσα, έχουν 106 θερμίδες, 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια λίπους).
Αν αφήσεις το δέρμα, το λίπος αυξάνεται έως και 50%.