Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου

28

Οι Κυκλάδες ζουν άλλη μια νύχτα αγωνίας με τους απανωτούς σεισμούς να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς το τελευταίο δεκαήμερο. Οι σεισμοί που εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό προβληματίζουν τους σεισμολόγους, οι οποίοι εξετάζουν τρία σενάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρώτο σενάριο και το πιο πιθανό είναι να συνεχιστούν οι σεισμοί με την ίδια ένταση για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια να αποσβεσθεί σταδιακά. Σε αυτό το σενάριο ανέφερε πως μπορεί να υπάρξουν και σεισμοί με υψηλότερα μεγέθη πχ 4,8 ή 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, (05/02/2025), δήλωσε πως «δεν θα τον ονομάζαμε κύριο σεισμό γιατί είναι περίπου ίδιος με τους άλλους σεισμούς και δεν ξεχωρίζει αισθητά από τους άλλους. Κύριο σεισμό θα ονομάσουμε ένα σεισμό της τάξεως 5.5, 5.6, 5.7 βαθμών και σε αυτή την εκδοχή, το δεύτερο δηλαδή σενάριο, δεν θα έχουμε σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη. Στην Αμοργό δεν θα έχουμε καθόλου βλάβες».

Απίθανο το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι

Ακόμη σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες ζημιές σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια και κάποιες κατολισθήσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε άνετα».

Επίσης, δήλωσε πως υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο για σεισμό πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλο το νησί.

«Επιπτώσεις σε καταρρεύσεις κτιρίων, παλιών, εγκαταλελειμμένων ή κτιρίων που δεν έχουν υποστεί συντήρηση, θα υπάρξουν κατολισθήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά όμως χαρακτήρισε αυτό το σενάριο «ακραίο» και επισήμανε πως πάνω σε αυτό στηρίζονται και έγινε η επιχειρησιακή κινητοποίηση.

«Αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα»

Επιπλέον, ο κ. Λέκκας, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πως θα υπάρξουν αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα αλλά πρέπει να έχουν τη γενική εικόνα την οποία ακόμα δεν έχουν ακόμα και γι’ αυτό οι δύο αρμόδιες επιτροπές συνεδριάζουν από κοινού.]

Σε ερώτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ήδη ετοιμάζονται επιχειρησιακά σχέδια για την σχετική οργάνωση που περιλαμβάνουν και το τουριστικό ρεύμα.

Ακόμη επανέλαβε πως η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και πως δεν υπάρχει θέμα διέγερσης του ηφαιστείου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.

Με ανάρτησή του το απόγευμα της Πέμπτης (6.2.25) ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη.

«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως και τις 3 Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!