Ο «Άνθρωπος-Μέλισσα» σώζει τοπικά είδη της Αυστραλίας, χτίζοντας «ξενοδοχεία»

28

Η Αυστραλία έχει πολλά είδη μοναχικών μελισσών, δηλαδή μελισσών που δεν ζουν σε αποικίες ή κυψέλες και ενδεχομένως δεν παράγουν καν μέλι

Ένας νεαρός Αυστραλός οικολόγος ταξιδεύει από πόλη σε πόλη χτίζοντας «ξενοδοχεία μελισσών» και εκπαιδεύοντας παιδιά και ενήλικες σχετικά με τη σημασία της δημιουργίας ενός χώρου για τα τοπικά έντομα.

Η Αυστραλία έχει πολλά είδη μοναχικών μελισσών, δηλαδή μελισσών που δεν ζουν σε αποικίες ή κυψέλες και ενδεχομένως δεν παράγουν καν μέλι. Με το παρατσούκλι «Άνθρωπος – Μέλισσα», έχει ως όνειρο και ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα εξαφανιστούν άλλα είδη μελισσών.

Το ενδιαφέρον του 23χρονου Κλάνσι Λέστερ για την εντομολογία αναζωπυρώθηκε για πρώτη φορά όταν ενσωματώθηκε στους ιθαγενείς Yolŋu στο Βόρειο Έδαφος της Αυστραλίας και είδε από πρώτο χέρι πώς επηρεάζονται τα μέσα διαβίωσής τους από τη μείωση των ντόπιων ειδών μελισσών.

Οι ετήσιες συγκομιδές μελιού από τα ντόπια είδη μελισσών δεν αποτελούν μόνο ένα χαρούμενο και θρεπτικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής τους, αλλά και χαρακτηριστικό γνώρισμα σε παραδοσιακά τραγούδια και μύθους.

Η μείωση των πληθυσμών των μελισσών που παράγουν μέλι, η οποία σύμφωνα με τον Λέστερ οφείλεται σε έναν συνδυασμό απώλειας βιοτόπων και υπερβολικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία, στερεί σιγά σιγά από αυτή και τις μελλοντικές γενιές των ανθρώπων του Yolŋu το κληρονομικό τους δικαίωμα.

 Βλέποντας τις άδειες κυψέλες δήλωσε ότι «άναψε μια φωτιά μέσα του», όπως αναφέρει το ABC News AU.

Διοργανώνοντας εργαστήρια και προγράμματα
Αυτές τις μέρες, ο Λέστερ οργανώνει σχολικά εργαστήρια και κοινοτικά προγράμματα διατήρησης, διδάσκοντας πώς οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν απλές αλλαγές για να «κάνουν χώρο» για τις μέλισσες, είτε φυτεύοντας λουλούδια και μετατρέποντας διάφορα μέρη σε παρτέρια με τοπικά φυτά – ή χτίζοντας «ξενοδοχεία» μελισσών.

«Είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να προσομοιώσουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, το φυσικό περιβάλλον όπου φωλιάζουν οι ντόπιες μέλισσες και άλλα έντομα», δήλωσε ο Λέστερ.

australia-melisses3.jpg

Ο Λέστερ έχει συγκεντρώσει πληροφορίες στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας στο διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο κατασκευής ενός «ξενοδοχείου».

Ο ίδιος έχει επιβλέψει την κατασκευή 800 από αυτών σε όλη την Αυστραλία.

Ο Λέστερ λέει ότι ο ήρωάς του για τη διατήρηση της φύσης είναι ο αγαπητός συμπατριώτης του Στιβ Ίργουιν.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!