Ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» είναι αρκετά διαδεδομένος. Σύμφωνα με αυτόν, αν ένα τρόφιμο πέσει στο πάτωμα και το σηκώσουμε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση. Αλλά ισχύει πραγματικά αυτό;
Στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις πραγματοποιήθηκε πριν από χρόνια μια επιστημονική μελέτη για τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων. Η ερευνήτρια Jillian Clarke εξέτασε την παρουσία μικροοργανισμών σε δάπεδα πανεπιστημιακών χώρων, διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα ήταν σχετικά καθαρά από βακτήρια.
Το πείραμα επαναλήφθηκε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, τοποθετώντας μπισκότα και ζελεδάκια σε επιφάνειες με E. Coli. Σε αυτήν την περίπτωση παρατηρήθηκε άμεση μεταφορά βακτηρίων, ακόμα και πριν από τη συμπλήρωση των 5 δευτερολέπτων.
Είναι γεγονός πως τα περισσότερα παθογόνα όπως η σαλμονέλα , η λιστέρια ή το E. coli δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς υγρασία, οπότε στεγνές επιφάνειες είναι πιθανότερα ασφαλέστερες. Επίσης εάν το φαγητό είναι στεγνό, για παράδειγμα μια ξηρή τροφή, τότε είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσει κάποιο βακτήριο.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή και την υγιεινή τροφίμων, που μίλησαν στο WebMD, ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος, οπότε δεν είναι ασφαλές να τρώμε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα.
Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις, οι οποίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια και γριπώδη συμπτώματα. Επιπλέον, τα πατώματα και οι επιφάνειες μπορεί να είναι μολυσμένες από διάφορες πηγές, όπως παπούτσια που έχουν έρθει σε επαφή με τουαλέτες ή εξωτερικούς χώρους.
Οι επαγγελματίες υγείας επισημαίνουν ότι από άποψη υγιεινής, κάθε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων και των πάγκων (πχ σε εστιατόρια), θα πρέπει να θεωρείται μολυσμένη.
Παρόλο λοιπόν που πολλοί εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, η επιστήμη δείχνει ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν αμέσως σε τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με το πάτωμα.
Αν και τα περισσότερα μικρόβια δεν είναι επιβλαβή και ενδεχομένως το πάτωμα του σπιτιού μας να είναι περισσότερο καθαρό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μόλυνσης. Για λόγους ασφάλειας, η καλύτερη επιλογή είναι είτε να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν πέσει κάτω είτε να τα πλένουμε καλά πριν τα φάμε, αν αυτό είναι εφικτό.
Πηγή: Newsbeast Health