Έχει μια κρυφή γοητεία να επισκέπτεσαι εστιατόρια για πρώτη φορά και να γίνεσαι παραλήπτης των ιστοριών που κρύβουν οι χώροι που τα φιλοξενούν. Το εστιατόριο Metropolis Roof στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Electra Metropolis, στην καρδία της Αθήνας στην οδό Μητροπόλεως. Το κτίριο που το φιλοξενεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού το 1959, στέγαζε το υπουργείο Παιδείας έως το 2007 όπου και μεταμορφώθηκε στο σύγχρονο ξενοδοχείο του σήμερα. Ανεβαίνοντας έως τον 10ο όροφο και το Metropolis Roof Restaurant, είχα μια έντονη περιέργεια τι θα αντίκριζα καθώς η πόρτα του ασανσέρ θα άνοιγε τα φύλλα της. Και τα φύλλα άνοιξαν αποκαλύπτοντας την συγκλονιστική θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Σε κάθε γωνιά του βλέμματος μέσα από την τεραστία τζαμαρία που αγκαλιάζει περιμετρικά το εστιατόριο αποκαλύπτονται εικόνες του Παρθενώνα σε ένα καρέ μαγευτικών εικόνων και ιστορικού μεγαλείου. Το εστιατόριο εκείνο το βράδυ έσφυζε από ζωή. Η ποικιλομορφία των επισκεπτών που δειπνούσαν στα διπλανά τραπέζια εντυπωσιακή. Ένοικοι του ξενοδοχείου, τουρίστες από τα περατά της γης αλλά και Έλληνες όλων των ηλικιών, ζευγάρια αλλά και μεγαλύτερες παρέες, ακόμη ακόμη και μια παρέα εφήβων που γιόρταζαν εδώ τα γενέθλια τους δημιουργούσαν ένα γοητευτικό blend γενεών.

O executive chef Χάρης Ζευγούλης
O executive chef του Εlectra Metropolis, Χάρης Ζευγούλης μαζί με τον chef de cuisine Στέφανο Ροδίτη, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποδεικνύουν περίτρανα το πόσο γοητευτική και ισχυρή είναι η Ελληνική κουζίνα καθώς μέσα από διακριτικές παρεμβάσεις με σύγχρονη προσέγγιση αναδεικνύουν κορυφαίες πρώτες ύλες μικρών τοπικών παράγωγων σε μια κάρτα που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από σημαντικά εστιατόρια μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με μη ξενοδοχειακό υπόβαθρο. Όπως εκείνο το κριθαράκι από ένα μικρό παραγωγό στον Ταΰγετο με μοσχαρίσιο καβουρμά έναν ντελικάτο αφρό από ρίζα ηλίανθου και Ελληνική ανοιξιάτικη φρέσκια τρούφα. Πριν φτάσουμε στο κριθαράκι είχαν προηγηθεί τα καλωσορίσματα. Τρεις δημιουργικές μικρές μπουκιές με έντονο ενδιαφέρον και ελληνοπρεπή χαρακτηριστικά συνοδεία μιας μπριός από Ελληνικό βουβαλίσιο γάλα και αγελαδινό βούτυρο δουλεμένο με αγρία χόρτα. Ήδη από το ξεκίνημα είναι ξεκάθαρο το μαγειρικό στίγμα του Χάρη Ζευγούλη και της ομάδας του. Το ψαρί ημέρας έγινε πλακί μαζί με μια ολοζώντανη και ισορροπημένης έντασης σάλτσα από καπνιστή φρέσκια ντομάτα και μικρές κουκίδες από μαγιονέζα λευκού κρεμμυδιού μαζί με πικλαριστό κρεμμύδι σε μια γοητευτική όσο και ντελικάτη σύνθεση. Στην ευαίσθητη σάρκα της καραβίδας είχε δοθεί η πρέπουσα προσοχή ενώ την πλαισίωναν μια γευστική κρέμα από καψαλισμένο μπρόκολο, ελληνικό χαβιάρι από την Άρτα και μαρμελάδα ντομάτας. Μικρή παραφωνία μια κροκέτα από μοσχαρίσια μάγουλα που συνόδευε την καραβίδα σε μια Turf and Surf προσέγγιση. Αν και εξαιρετική σαν αυτόνομη παρουσία εντούτοις φόρτωνε με τον πληθωρικό της χαρακτήρα ένα πολύ ευγενικό και καλαίσθητο πάτο.
Και μόνο από τα προαναφερθέντα εύκολα καταλαβαίνει κανείς τους δρόμους που ακολουθεί η κουζίνα του Electra Metropolis. Το όλο δείπνο αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η οποία κορυφώθηκε όταν έφθασε μπροστά μας ο μπακαλιάρος. Μαγειρεμένος στον ζωμό του με ένα φίνο φρικασέ από χόρτα εποχής, μοσχολέμονο καρότο και έναν αφρό μάραθου (όχι από σιφόν) αρωματικό & διακριτικό. Μια άρτια σύνθεση στο σύνολο της αλλά και στα επιμέρους της τμήματα. Δίπλα μας καθ’ όλη την διάρκεια της βραδιάς έστεκε με διακριτικότητα και επαγγελματισμό ο Sommelier του ομίλου Χρήστος Τσαπέρας με πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για wine pairing αποκλειστικά από τον Ελληνικό αμπελώνα.
Φθάνοντας στο σημείο των επιδορπίων ο pastry chef Βαγγέλης Αλούπης συνεχίζει να βαδίζει σε κοινά με την κουζίνα Ελληνικά μονοπάτια καθώς η κρέμα κατσικίσιου τυριού με παγωτό από παλαιωμένο Σαμιώτικο κρασί και ψητά κυδώνια ήταν ότι προσδοκούσα για φινάλε την δεδομένη στιγμή, πλάι σε μια γκριμάτσα έντονης ικανοποίησης από τους τουρίστες που δειπνούσαν στο διπλανό μας τραπέζι.
info
Metropolis Roof Garden, Μητροπόλεως 15 Αθήνα, τηλ: 214 1006200
Πηγή: Protothema Cantina