Ναι στο σκόρδο! Όχι στη μυρωδιά του – Πώς να απαλλαγείτε από τις οσμές στα χέρια και το σπίτι

40

Το σκόρδο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα «μαγικά» υλικά της μαγειρικής που αναβαθμίζει τις γεύσεις, αλλά η έντονη μυρωδιά του μπορεί να γίνει εφιάλτης για τα χέρια, τον αέρα της κουζίνας, ακόμα και την ανάσα. Πώς μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση του χωρίς να μένει η μυρωδιά του για ώρες; Συγκεντρώσαμε έξυπνα κόλπα που εξουδετερώνουν τις οσμές με φυσικούς τρόπους και κρατάμε μόνο τη νοστιμιά του.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του σκόρδου στα χέρια

Αφού καθαρίσουμε ή ψιλοκόψουμε σκόρδο, τα ισχυρά έλαιά του κολλάνε στο δέρμα των χεριών και το σαπούνι από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξαφανίσει τη μυρωδιά.

1. Ανοξείδωτο ατσάλι
Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους είναι να τρίψουμε τα χέρια μας πάνω σε μια ανοξείδωτη επιφάνεια όπως για παράδειγμα σε ένα κουτάλι, στον νεροχύτη. Το ανοξείδωτο εξουδετερώνει τις θειούχες ενώσεις του σκόρδου και βοηθάει να εξαφανιστεί η μυρωδιά.

2. Χυμός λεμονιού ή ξίδι
Ο χυμός λεμονιού και το ξίδι έχουν όξινες ιδιότητες που διασπούν τις ενώσεις που δημιουργούν την έντονη μυρωδιά. Τρίβουμε λίγες σταγόνες στις παλάμες μας, ξεπλένουμε με νερό και η φρεσκάδα επιστρέφει.

3. Μαγειρική σόδα και αλάτι
Φτιάχνουμε μια πάστα με ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και αλατιού, προσθέτουμε λίγο νερό και τρίβουμε τα χέρια. Αυτό βοηθάει να αφαιρεθούν τα υπολείμματα του σκόρδου και αφήνει το δέρμα καθαρό.

4. Καφές
Η υφή του αλεσμένου καφέ απολεπίζει το δέρμα και παράλληλα απορροφά τη μυρωδιά. Μπορούμε να τρίψουμε τα χέρια μας με κόκκους καφέ ή κατακάθι από καφέ φίλτρου και μετά να ξεπλύνουμε με άφθονο νερό.

5. Οδοντόκρεμα
Η οδοντόκρεμα, ειδικά αυτή που περιέχει μέντα, όχι μόνο απομακρύνει τις οσμές αλλά αφήνει και μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας στα χέρια. Αρκεί μια μικρή ποσότητα για να κάνουμε μασάζ στα χέρια πριν τα ξεπλύνουμε.

Πώς να διώξετε τη μυρωδιά του σκόρδου από το σπίτι

Αν μετά το μαγείρεμα η κουζίνα μοιάζει σαν να φιλοξενεί εργαστήριο σκόρδου, οι παρακάτω μέθοδοι θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η φρεσκάδα στον χώρο.

1. Ξίδι ή λεμόνι στο νερό
Βράζουμε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε ξίδι ή φέτες λεμονιού. Ο ατμός θα εξουδετερώσει τις μυρωδιές και θα αφήσει τον αέρα πιο καθαρό.

2. Μαγειρική σόδα
Τοποθετούμε ένα μπολ με μαγειρική σόδα στον πάγκο της κουζίνας ή κοντά στην εστία. Η σόδα απορροφά τις μυρωδιές και βοηθάει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

3. Καφές ή ενεργός άνθρακας
Ένα μπολάκι με κόκκους καφέ ή ενεργό άνθρακα λειτουργεί σαν φυσικό φίλτρο αέρα, παγιδεύοντας τις μυρωδιές του σκόρδου.

4. Βραστά μπαχαρικά και βότανα
Για ένα πιο ευχάριστο άρωμα, βράζουμε ένα μείγμα από ξύλα κανέλας, καρφάκια γαρύφαλλου ή κλαδάκια δεντρολίβανου. Ο αρωματικός ατμός θα αντικαταστήσει τη μυρωδιά του σκόρδου με κάτι πιο ευχάριστο.

Δείτε επίσης
Πώς αποθηκεύουμε σωστά το σκόρδο
Μπορούμε να βάλουμε το σκόρδο στην κατάψυξη;
Μαγειρεύω καλύτερα: πώς ρυθμίζουμε την ένταση του σκόρδου στο φαγητό;

Πηγή: Protothema Cantina

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!