Η θερινή τουριστική σεζόν του 2025 ξεκινά με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς οι αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματιστεί για διεθνείς πτήσεις φτάνουν τα 28,2 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 4,6% σε σχέση με το 2024.
Αν και αυτός ο αριθμός αφορά τις θέσεις που προγραμματίζουν οι αεροπορικές εταιρείες, το γεγονός ότι παρατηρείται αυτή η αύξηση αντανακλά τη συνεχιζόμενη προσφορά και τη ζήτηση για τουριστικές θέσεις προς την Ελλάδα.
Η χώρα παραμένει ελκυστικός προορισμός, με ισχυρό ενδιαφέρον από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ζήτηση από αγορές εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο προγραμματισμός για τη θερινή περίοδο του 2025 αποκαλύπτει μια σταθερή δυναμική και σε νέες αγορές. Η ενίσχυση των διεθνών αεροπορικών θέσεων, όπως δείχνει και το Air Data Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας ήδη από τους πρώτους μήνες της σεζόν, επιβεβαιώνοντας ότι ο ελληνικός τουριστικός τομέας συνεχίζει να ενδυναμώνεται.
Η εκτίμηση του κ. Ηλία Κικίλια, Γενικού Διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ, είναι θετική, καθώς δήλωσε ότι «Η θερινή σεζόν του 2025 αναμένεται να εξελιχθεί θετικά για τον ελληνικό τουρισμό. Το άνοιγμα σε νέες αγορές, μαζί με τη διαφαινόμενη αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στην αρχή της σεζόν, επιβεβαιώνουν τη δυναμική του τομέα.
Ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και προσαρμογή είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η θέση του ελληνικού τουρισμού στην παγκόσμια τουριστική αγορά». Η ενίσχυση των τουριστικών ροών από ορισμένες αγορές είναι εντυπωσιακή. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης από την αμερικανική αγορά, με αύξηση 18,6% και 727 χιλιάδες θέσεις. Η συνεχής ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ υπογραμμίζει τη δυναμική της χώρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού για τους Αμερικανούς, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση από άλλες αγορές, όπως η Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση 52,1% φτάνοντας τις 1,3 εκατομμύρια θέσεις, με την αγορά αυτή να αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς πυλώνες για την Ελλάδα.
Η περίπτωση της Γεωργίας
Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση της τουριστικής ζήτησης από χώρες με μικρότερη, αλλά αυξανόμενη δυναμικότητα, όπως η Σαουδική Αραβία (+45%), η Αλβανία (+56%) και η Αρμενία (+68,5%). Ειδικά εντυπωσιακή είναι η περίπτωση της Γεωργίας, η οποία υπερδιπλασιάζει τη δυναμικότητά της με αύξηση 113%, καταγράφοντας 126 χιλιάδες θέσεις. Αυτό το φαινόμενο αποδεικνύει την ανάπτυξη της τουριστικής ζήτησης από περιοχές όπως ο Καύκασος, οι οποίες φαντάζουν ελκυστικές για τον ελληνικό τουρισμό.
Αντίθετα, η ζήτηση από ορισμένες παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να μειώνεται, με τη Γαλλία να παρουσιάζει μικρή πτώση (-2,6%), την Πολωνία (-6,7%) και τη Δανία (-7,3%). Αν και αυτές οι μειώσεις δεν επηρεάζουν δραματικά τη συνολική τουριστική ροή προς την Ελλάδα, αποτελούν μια ένδειξη ότι η διαφοροποίηση των αγορών και η εστίαση σε νέες αγορές είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ανάπτυξης. Όσον αφορά στους προορισμούς, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, με τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει αύξηση 11,4% και την Αθήνα 8,3%. Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως τα Χανιά, η Κέρκυρα και η Ρόδος, επίσης καταγράφουν σημαντική αύξηση. Παρά τις αυξήσεις, υπάρχουν και προορισμοί που σημειώνουν πτώση, όπως η Σαντορίνη (-11,6%) και η Ζάκυνθος (-1,5%).

Από τον Απρίλιο
Η τουριστική δραστηριότητα της περιόδου αναμένεται να ξεκινήσει εντυπωσιακά, καθώς οι πρώτοι μήνες του 2025 δείχνουν μεγάλες αυξήσεις στις προγραμματισμένες θέσεις. Οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος παρουσιάζουν αύξηση 10,5%, 5,9% και 5,1%, αντίστοιχα, υποδεικνύοντας ότι η τουριστική κίνηση θα ξεκινήσει δυναμικά, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί σε τόσο πρώιμο στάδιο τα προηγούμενα χρόνια. Αναφορικά με τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ισπανία παραμένει πρώτη με 82,9 εκατ. θέσεις (+5,6%), ακολουθούμενη από την Ιταλία με 62,1 εκατ. θέσεις (+5,7%) και τη Γαλλία με 58,2 εκατ. θέσεις (+0,6%).
Η Ελλάδα, με 28,2 εκατ. θέσεις, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, παρουσιάζοντας θετική αύξηση 4,6%. Αν και οι μικρότεροι προορισμοί, όπως η Κροατία, η Κύπρος και η Μάλτα, εμφανίζουν υψηλότερες αυξήσεις, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια τουριστική αγορά, κυρίως με την αυξανόμενη ζήτηση από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές.
Πηγή: Newsbeast – Tourism