Εύσημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα και προειδοποιήσεις | Οι κίνδυνοι για τον Τουρισμό

27

Εύσημα για τον δυναμισμό που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία, αλλά και προειδοποιήσεις , διατυπώνει η έκθεση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου IV που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεχιζόμενη ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τις ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και τη σταθερή πτωτική πορεία του ποσοστού του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, που ωστόσο παραμένει υψηλό.

Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει το ΔΝΤ ότι η σταδιακή μείωση της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εναπομένουσες διαρθρωτικές αδυναμίες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσοχής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ανάπτυξης και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας.

Αναφορικά με τον Τουρισμό, το ΔΝΤ τονίζει ότι από το 2021, η οικονομία σημείωσε σωρευτική ανάπτυξη με κινητήρια δύναμη τις ισχυρές επενδύσεις που υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της NextGenEu τις ξένες επενδύσεις, μια κυκλική ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης, και τη σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι τουριστικές ροές έχουν ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, συμβάλλοντας στη σταθερή δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Όσον αφορά τους παράγοντες που μπορεί να επηρέασουν την τουριστική δραστηριότητα, το ΔΝΤ αξιολογεί τους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης ως «ισορροπημένους» και εξωγενείς, ξεχωρίζοντας κυρίως:

  • την οικονομική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης,
  • την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και
  • την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα.

Απέναντι σε αυτά, «πετάει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση, να προχωρήσει με φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Προτάσεις και συστάσεις

Το Ταμείο συστήνει τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα για περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους. Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες επενδυτικές ανάγκες (πράσινη μετάβαση, ενεργειακή ασφάλεια), συστήνει την προτεραιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κοινωνικών δαπανών και τη συγκράτηση των δαπανών, ειδικά σε συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα.

Το ΔΝΤ τονίζει τη σημασία περαιτέρω ολοκληρωμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης. Έμφαση δίνει στην αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (ιδίως των γυναικών), τη βελτίωση των δεξιοτήτων, τη μείωση των ρυθμιστικών βαρών και των εμποδίων εισόδου για τις επιχειρήσεις (ιδίως στις υπηρεσίες) για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.

Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια αύξησης των εσόδων και επανέρχεται στην πρότασή της για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μείωσης του αφορολογήτου και κατάργησης φορολογικών απαλλαγών και μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τις οποίες επωφελούνται οι πλούσιοι.

Πιερρακάκης για έκθεση ΔΝΤ: Διαρκής η πρόοδος της χώρας

«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της», λέει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης σχετικά με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ.

Ο υπουργός συνεχίζει λέγοντας: «Συγκεκριμένα, το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία. Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται. Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς. Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση»

Πηγή: Money Tourism

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!