Γράφει
«Καλά» ξεκίνησε και φέτος η τουριστική σεζόν, καθώς μέσα σε λίγες ώρες μετράμε ήδη 2 νεκρούς εργαζόμενους σε Ρόδο και Σαντορίνη. Στη Σαντορίνη το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν 59χρονη καταπλακώθηκε από αιωρούμενο κρεβάτι ξενοδοχείου, ενώ στη Ρόδο 65χρονος συνεθλίβη από πρέσα πλυντηρίου.
Έτσι, αποδεικνύεται πως για ακόμη μια χρονιά, το «τουριστικό θαύμα» ή τουριστική ανάπτυξη που έχει πετύχει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και προβάλει συνεχώς η κυβέρνηση, χτίζεται πάνω σε αίμα ανθρώπων που πήγαν για ένα μεροκάματο και δεν θα ξαναδούν το σπίτι τους.
Βέβαια, για τα συγκεκριμένα συμβάντα, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, υπάρχει εξήγηση. Και ποια είναι αυτή; Η παντελής έλλειψη ελέγχων, μιας και η επιθεώρηση εργασίας είναι τραγικά υποστελεχωμένη.
Κάτι που επιβεβαίωσε ο Γιώργος Χότζογλου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) μιλώντας στο topontiki.gr. Ο κ. Χότζογλου ανέφερε πως «δεν υπάρχει κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας σε Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο. Η μόνη υπηρεσία βρίσκεται στη Σύρο. Για όλο το νότιο Αιγαίο υπάρχουν μόλις 4 ελεγκτές».
«Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια»
Με αφορμή τους θανάτους των 2 εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι δεν ξεκινάμε καλά και φέτος. «Κάθε φορά έχουμε τα ίδια. Τα έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές, αλλά κανείς δεν μας ακούει. Τα υπουργεία (Εργασίας + Ανάπτυξης) έχουν αρνηθεί να μας συναντήσουν. Όλα αυτά που συμβαίνουν τα έχουμε επισημαίνει και το μόνο που λαμβάνουμε είναι αδιαφορία», όπως είπε.
«Σαφέστατα φταίνε και οι εργοδότες. Αλλά νομίζετε ότι θα έχουν κάποια επίπτωση; Όχι βέβαια. Γιατί κανείς δεν τους ελέγχει», πρόσθεσε.
«Κατ’ τα άλλα θέλουμε να φέρουμε πίσω και τους Έλληνες από το εξωτερικό. Με αυτές τις συνθήκες ποιος θα έρθει;», αναρωτήθηκε ο κ. Χότζογλου. Παράλληλα, μίλησε και για την εργαζόμενη στη Σαντορίνη, καθώς όπως είπε «η γυναίκα ήταν μάλλον σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα και όχι ξενοδοχείο. Δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη. Το θέμα είναι ότι έχουμε ήδη 2 νεκρούς και η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει καλά-καλά».
«Στη Ρόδο δεν υπάρχει τεχνική επιθεώρηση»
Όσον αφορά το περιστατικό της Ρόδου, τόνισε ότι ο άνθρωπος έπρεπε να βγει στη σύνταξη, πήγε για το μεροκάματο και σκοτώθηκε. Ο 65χρονος αναγκαζόταν να εργάζεται σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα για να βγάζει τα προς το ζην.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπογράμμισε πως «στη Ρόδο δεν υπάρχει τεχνική επιθεώρηση, καθώς υπάγεται ακόμη στο ΚΕΠΕΚ Πειραιά. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους την τουριστική σεζόν». «Δεν γίνεται κανένας έλεγχος», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, λέγοντας πως «εποχικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ανοίξουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Έχουμε κοντά στις 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Όπως καταλαβαίνετε οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι κατώτερες του αναμενομένου».
Τέλος, μίλησε και για το δώρο του Πάσχα, για το οποίο «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταγγελίες για τη μη έγκαιρη καταβολή του».