More
    Αρχική ΥΓΕΙΑ

    Πώς να διατηρήσετε το μυαλό σας «ξυράφι» καθώς μεγαλώνετε

    18

    Καθώς μεγαλώνουμε, το μυαλό μας αλλάζει όπως και το σώμα μας — ακόμα κι αν οι αλλαγές δεν φαίνονται πάντα άμεσα. Ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται, οι νευρωνικές συνδέσεις αποδυναμώνονται, η σκέψη μπορεί να γίνεται πιο αργή και η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αυξάνεται.

    Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλές, καθημερινές συνήθειες που μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν τη γνωστική έκπτωση.

    Όπως σημειώνουν στην Washington Post ειδικοί, καθηγητές νευρολογίας και ερευνητές για τη γήρανση, αρκεί να σκεφτεί κανείς τη ζωή σαν μία τραμπάλα: από τη μία πλευρά βρίσκονται οι παράγοντες κινδύνου, και από την άλλη, όσα μας προστατεύουν. Ακόμα κι αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό άνοιας, μπορείτε να «ισορροπήσετε» την τραμπάλα με θετικές συνήθειες.

    1. Κινηθείτε

    Η σωματική άσκηση δεν ωφελεί μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο. Όσοι αθλούνται συστηματικά έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ακόμα και ήπια έως μέτρια δραστηριότητα – όπως το ζωηρό περπάτημα – έχει σημαντική επίδραση. Οι επίσημες οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

    2. Φροντίστε την καρδιά σας

    Ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει καλό και στον εγκέφαλο. Η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το υψηλό σάκχαρο και η χοληστερίνη αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και για άνοια. Αντίθετα, η διακοπή του καπνίσματος και η φροντίδα των ζωτικών δεικτών προστατεύουν και τις δύο πλευρές.

    3. Τρώτε για το μυαλό σας

    Οι διατροφές όπως η μεσογειακή ή η DASH, πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα και χαμηλές σε κορεσμένα λίπη, συνδέονται με καλύτερη μνήμη και μικρότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Ο συνδυασμός τους – η λεγόμενη δίαιτα MIND – φαίνεται να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία, ειδικά σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

    4. Μείνετε κοινωνικά ενεργοί

    Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται άμεσα με τη γνωστική έκπτωση. Αντίθετα, άνθρωποι άνω των 80 που διατηρούν νεανική μνήμη διατηρούν συχνά ποιοτικές κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες τους προσφέρουν ικανοποίηση. Η κοινωνική επαφή λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη νοητική εφεδρεία και μειώνοντας το στρες.

    5. Ελέγχετε την ακοή και την όρασή σας

    Η απώλεια ακοής και όρασης, όταν μένει χωρίς αντιμετώπιση, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Μειώνει τη συμμετοχή σε κοινωνικές και σωματικές δραστηριότητες και επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο. Η χρήση ακουστικών βοηθημάτων και οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι είναι κρίσιμα βήματα για την προστασία και της γνωστικής λειτουργίας.

    Παρότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη φυσιολογική γήρανση, μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά το πώς γερνάει ο εγκέφαλός μας. Η κίνηση, η διατροφή, οι κοινωνικές σχέσεις και η φροντίδα της υγείας μας είναι τα «όπλα» για να κρατήσουμε το μυαλό μας… «ξυράφι». 

    Πηγή: Newsbeast Health

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!