Συνταγή για νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια και ταχίνι

9
Turkish traditional dessert baklava with pistachio and walnut close up

Είναι εύκολη και γρήγορη συνταγή και θα γλυκάνει την περίοδο της νηστείας.

Αυτό το νηστίσιμο σαραγλί γίνεται ονειρικό και μένει για πολλές μέρες τραγανό και φρέσκο.

Το ταχίνι ενισχύει την γεύση ξηρών καρπών και λειτουργεί επίσης στη θέση του βουτύρου.

Αν δεν σας αρέσει το ταχίνι, μπορείτε να λαδώσετε τα φύλλα, μόνο με αραβοσιτέλαιο.

Αν έχετε στη γλάστρα, αρμπαρόριζα, αρωματίστε με δύο κλαδάκια το σιρόπι, είναι πολύ φίνα η μυρωδιά που δίνει.

Νηστίσιμο σαραγλί

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
  •  500 γρ. ταχίνι
  • 500 γρ. καρύδια χονδροτριμμένα
  • 100 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1/2 φλ. αραβοσιτέλαιο + 2 κ.σ. για το ταψί
  • 1/2 φλ. φυτίνη λιωμένη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κλαδάκια αρμπαρόριζα(προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε, σε μπολ το ταχίνι και 1/2 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο.

Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα χονδροτριμμένα καρύδια, την κανέλα και το σουσάμι, που έχουμε καβουρδίσει (σε τηγάνι για λίγη ώρα, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα σε αυτό).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας και αλείφουμε με ένα πινέλο από το μείγμα αραβοσιτέλαιοταχίνι.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα του καρυδιού.

Διπλώνουμε στα δύο το φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό και το πιέζουμε δεξιά-αριστερά να αποκτήσει πτυχώσεις.

Αλείφουμε με σπορέλαιο ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε κάθε ρολό που ετοιμάζουμε στο ταψί κυκλικά, σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο.

Περιχύνουμε με την λιωμένη φυτίνη που έχει κρυώσει ελαφρά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην προτελευταία σχάρα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι, βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φλούδα από λεμόνι και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.

Περιχύνουμε το γλυκό με χλιαρό σιρόπι και το αφήνουμε να «τραβήξει» για πολλές ώρες.

Πηγή: NewsIT TasteIt

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!