Ηταν οι εποχές με τα .. καλτσόν.. τώρα είμαστε στην εποχή του κολάν. Τα καλτσόν πριν πεταχτούν από τα σκισίματα πήγαιναν δεκάδες φορές στις τεχνίτριες να τα μπαλώσουν, να «σκώσουν τσου πόντους». Κάποια στιγμή όμως έφθανε το τέλος τους και δεν έπαιρναν άλλη επιδιόρθωση.. Και πάλι δεν τα πέταγαν. Υπήρχε η ανακύκλωση. Τα φύλαγαν για τα λαμπριάτικα αυγά!
Τα υλικά
- Χορτάρι της θάλασσας για το βάψιμο (το βρίσκανε στον Κατελιό)
- Αυγά από τις αλανιάρες κότες του κάθε σπιτιού ή του καλού γείτονα
- Καλτσόν
- Κλωστή
- Πλουμιστά αγριολούλουδα των χωραφιών με ιδιαίτερη προτίμηση στις άγριες μαργαρίτες..
Η τέχνη
- Πλένανε καλά τα αυγά και τα στέγνωναν με πετσέτα
- Έκοβαν προσεκτικά τα επιλεγμένα αγριολούλουδα
- Εκοβαν τα καλτσόν σε κομμάτια
- Επαιρναν το κάθε αυγό , έβαζαν επάνω ανάποδα το αγριολούλουδο και το τύλιγαν σφικτά με το καλτσόν, το έδεναν με τη κλωστή.
Εν τω μεταξύ μακριά στο χωράφι (γιατί η μυρουδιά του είναι ανυπόφορη) έβραζαν στην κατσαριόλα με νερό το χορτάρι της θάλασσας.
Όταν μπουρπούλιζε ρίχνανε μέσα προσεκτικά τα θηλυκωμένα αυγά
Στα 30 λεπτά τα έβγαζαν , τα απίθωναν κάπου να κρυώσουνε. Τα ξετύλιγαν, τα άλοιφαν με ένα πανάκι με λάδι για να γυαλίσουν και τα τοποθετούσαν στην πιο όμορφη πιατέλα που είχανε στη προίκα!
Αγοράστε καλτσόν (άχρωμα) και δοκιμάστε! Θα έχετε τα πιο όμορφα αυγά για τα λαμπριάτικα τσουγκρίσματά σας!
Στη φωτο η συγγραφέας βιβλίων Κεφαλλονίτικης μαγειρικής Νιόβη Καμπίτση με τις δημιουργίες της. Tην ευχαριστούμε θερμά που άνοιξε τη σάλα της για τσ’ Αναγνώστες του kefaloniapress!