Μπορεί μέσα στην καρδιά του χειμώνα(19 Φεβρουαρίου) να είχαμε μία έκτακτη άφιξη από το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο Viking Sky ωστόσο η εξέλιξη της κρουαζιέρας στο νησί μας για το 2017 όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές θα συνεχίσει να είναι αρνητική με τον αριθμό των αφίξεων να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η αποχώρηση των μεγάλων εταιρειών από την Κεφαλονιά όπως της Msc Cruises και από την τρέχουσα περίοδο και της Costa Cruises οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούσαν δεκάδες αφίξεις στο Αργοστόλι είναι μία από τις βασικές αιτίες της καθοδικής πορείας της κρουαζιέρας.

Οι παραπάνω εταιρείες δεν έχουν αποχωρήσει από την περιοχή του Ιονίου όπως κάποιοι ισχυρίζονται αντίθετα συνεχίζουν να επισκέπτονται το Κατάκολο , την Κέρκυρα ενώ έχουν αρχίσει να εντάσσουν στα προγράμματα τους και λιμάνια της Αλβανίας όπως οι Άγιοι Σαράντα όπου το κρουαζιερόπλοιο Msc Poesia θα πραγματοποιήσει τη φετινή χρονιά 28 προσεγγίσεις…!!!

Συγκριτικά με πέρυσι το 2017 τα προγράμματα των υπόλοιπων μεγάλων εταιρειών παρουσιάζουν την εξής εικόνα:

-ROYAL CARIBBEAN

14 αφίξεις το 2016 έναντι 10 το 2017

-THOMSON CRUISES

7 αφίξεις το 2016 έναντι 5 το 2017

-HOLLAND AMERICA LINE

5 αφίξεις το 2016 έναντι 4 το 2017

Επίσης κάποιες άλλες μικρές εταιρείες δεν έχουν προγραμματίσει καμία άφιξη για τη φετινή χρονιά ενώ ένα θετικό στοιχείο είναι η επανεμφάνιση του επιβλητικού κρουαζιερόπλοιου Queen Victoria το οποίο θα μας επισκεφτεί 3 φορές(24/7 , 4/09 και 4/10).

Συνολικά προς την Κεφαλονιά(Αργοστόλι κ’ Φισκάρδο) και την Ιθάκη αναμένουμε  37 προσεγγίσεις έναντι 77 το 2016 και επομένως θα έχουμε μία μείωση της τάξεως του 52% ενώ αν τη συγκρίνουμε και με το 2015 όπου είχαμε 112 αφίξεις η μείωση αγγίζει το 67%….!!!

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι από τις 37 προγραμματισμένες αφίξεις οι 11 θα πραγματοποιηθούν από κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 100 έως 1000 επιβατών ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την σημαντική μείωση που θα έχουμε και σε αριθμό τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου αναμένουμε το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς το Island Sky το οποίο είναι ένα από τα δύο μικρότερα που θα επισκεφτούν το Αργοστόλι την φετινή περίοδο καθώς έχει χωρητικότητα μόλις 112 επιβατών…!!!

Από το χειμώνα του 2015 τονίζαμε διαρκώς για την μείωση της κρουαζιέρας στο νησί μας για το 2016 όπου τα επίσημα στοιχεία μας επιβεβαίωσαν πλήρως καθώς όπως και αναφέραμε από τις 112 αφίξεις υποχωρήσαμε στις 77.

Επίσης κάναμε λόγο συνεχώς για περαιτέρω πτώση ώστε οι υπεύθυνοι να αφυπνιστούν και να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να περιορίσουν τις απώλειες.

Δυστυχώς αρκέστηκαν σε ένα κρεσέντο δηλώσεων ότι δεν γνωρίζουν τι γράφουν και ότι η πορεία της κρουαζιέρας θα κινηθεί ανοδικά ωστόσο τα επίσημα στοιχεία των προγραμματισμένων αφίξεων τους διαψεύδουν για μία ακόμα φορά αλλά ταυτόχρονα και τους εκθέτουν καθώς αποκαλύπτουν την ανούσια και άστοχη τουριστική πολιτική τους.

Οι φετινές αφίξεις θα αποτελέσουν ένα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ καθώς είναι λιγότερες και από εκείνες του 2010 και του 2011 όπου είχαμε 64 και 56 αφίξεις αντίστοιχα….!!!

Τα πρώτα στοιχεία για το 2018 δείχνουν μία μικρή ανοδική τάση γύρω στις 50-55 αφίξεις αλλά θα πρέπει να διορθωθούν αρκετά πράγματα αν θέλουμε και πάλι να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2015…..και αυτό εξαρτάται από τους διαχειριστές της τουριστικής πολιτικής….!!!

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των αφίξεων σε Αργοστόλι , Φισκάρδο και Ιθάκη:

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα και από το ακόλουθο λίνκ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

4 Σχόλια

  1. […] Όταν την περασμένη άνοιξη σας είχαμε παρουσιάσει όπως κάνουμε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των αφίξεων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη είχαμε τονίσει στον επίλογο μας ότι για το 2018 διαφαίνονταν μία ανοδική τάση(διαβάστε εδώ). […]

Comments are closed.