Η άποψή μου για το στυλ μετά τα 40.

Γενικά δεν είμαι υπέρ του να προσπαθεί μια γυναίκα υπερβολικά να φαίνεται νεότερη. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε αυτό. Τα παραδείγματα προς αποφυγή ξεπετάγονται μπροστά μας από παντού: τηλεόραση, Hollywood, στο δρόμο, στα παιδικά πάρτυ…

Εmanuelle Alt, 49, editor in Chief Vogue France, παράδειγμα προς μίμηση

Tory Burch, 50, fashion designer

Υπάρχει όμως και το αντίθετο, που επίσης είναι προς αποφυγή. Δεν υπάρχει λόγος να μην αξιοποιείς κάποια ατού σου, ώστε να μεγαλώνεις με χάρη (μεταφράζοντας την πολύ εύστοχη έκφραση «aging gracefully»).  Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό η δουλειά σου (όπως συμβαίνει με εμένα), ή το αγαπημένο σου σπορ ή ή ο τρόπος ζωής σου ή το μέσα σου ( ο χαρακτήρας σου, πολύ βασικό αυτό), ή το έξω σου (το DNA και τα χαρακτηριστικά σου, εξίσου σημαντικό) να ορίζουν ένα πιο αργό ρυθμό στο μεγάλωμά σου.  Γιατί να τα αγνοήσεις, μόνο λόγω μιας ημερομηνίας πάνω στην ταυτότητα και να τρέξεις προς το γηρασμένο μέλλον σου μια ώρα αρχύτερα; Μαζί με όλα αυτά, λοιπόν, που παίζουν το δικό τους ρόλο στο ζήτημα, υπάρχουν επίσης κάποιοι στυλιστικοί τρόποι που μπορούν να κάνουν την μια γυναίκα να φαίνεται πιο νέα από ότι είναι.

Οι εξής:

1. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες. Το ότι τη μέρα που σβήνεις τα 40 κεράκια σου, πρέπει να πας μετά να κάψεις συγκεκριμένες κατηγορίες ρούχων, δεν στέκεται λογικά. Ωστόσο, εσύ πρέπει να έχεις ορίσει τους δικούς σου κανόνες. Αν κάτι δεν σου φαίνεται πλέον πάνω σου όπως φαινόταν, καιρός να το αποφεύγεις σιγά σιγά ή να το αλλάξεις. Το λέμε και στυλιστική αυτογνωσία και επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες…

2. Δεν είναι θέμα συγκεκριμένου κομματιού αλλά θέμα γενικοτερου styling και dresscode. Άλλο είναι να φορέσεις shorts με birkenstocks και μία τυνίκ στο λιμανάκι του νησιού, στις διακοπές και άλλο είναι να το φορέσεις με λολιτέ μπαντάνα στα μαλλιά ένα βραδυ στην πόλη.

3. Η κατασταση του σώματος είναι αυτή που μας καθοδηγεί στις περισσότερες επιλογές που μοιάζουν αμφιλεγόμενες.

4. Και η κάθε περίσταση είναι το επόμενο κριτήριο. Μετά τα 40, καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη το dress code που επιβάλλει ή κάθε περίσταση, και στα επαγγελματικά και στα κοινωνικά. Ό,τι λάθη ήταν να γίνουν έχουν γίνει (και δεν πειράζει) αλλά μας δίδαξαν πόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση αντλείς όταν είσαι σωστά ντυμένη για τον τόπο και το χρόνο που βρίσκεσαι.

5. Μετα τα 40, είναι ωραίο να φοράς κάποια που έμοιαζαν too much για τα 20 η τα 30… και να τα χαίρεσαι. Τακούνια οπουδήποτε σου κάνει κέφι, vintage ή fashionable γούνες, κουστούμια, pencil skirts, statement κοσμήματα, αληθινά κοσμήματα καινούργια, ή άλλα που έχεις από την οικογένειά σου. Κι όταν λέμε τακούνια εννοούμε μέχρι το υψος που δεν ενοχλεί. Γενικά μετά τα 40 δεν πρέπει να εκπέμπεις ταλαιπωρία ή κάθε είδους δισταγμό αλλά αυτοπεποίθηση, ωριμότητα και σιγουριά.

6. Το μίνι μετά τα 40: Υπάρχει ζωή και μίνι μετά τα 40 και τα 45, θεωρώ. Αν το σώμα βοηθά, το dresscode δεν το απαγορεύει φόρα το και ας μην είναι το πιο καυτό μήκος που έχεις φορέσει στη ζωή σου.

7. Οι τάσεις της μόδας, μετά τα 40: Τι ωραία απελευθέρωση… Έχεις πειραματιστεί αρκετές φορές και είσαι στην καταλληλη στιγμή να κολλήσεις σε ό.τι σου αρέσει και σου ταιριάζει. Είναι ώρα να καταλήξεις στα δικά σου στυλιστικά trademarks και να δίνεις το στίγμα σου χωρίς να υποκύπτεις και στις 324 τάσεις της σεζόν αλλά να επιλέγεις τα 2-3 στοιχεία από τις λίγες και καλές που σου κάθονται όμορφα.

(Προσωπικά αλλάζω αλλά σταδιακά. Παράδειγμα, μου άρεσαν και μου αρεσουν τα 70ς . Συνεχίζω να υποκύπτω στα σχετικά ρούχα και αξεσουάρ. Ε, δεν το πάω προς Coachella – το πάω προς Faye Dunaway στο The Network (λέμε τώρα). Πάντα κοιτάω κάποιους αγαπημένους μου σχεδιαστές για να πάρω ιδέες για νέους τρόπους styling από την πασαρέλα τους. Μερικοί από αυτούς είναι: Michael Kors, Isabel Marant, Bottega Veneta, Valentino, Celine, DVF)

fortykolaz3Τα αγαπημένα μου της δεκαετίας των 40: ψεύτικες γούνες σε χρώματα, sneakers, animal prints, πρωτότυπα γυαλιά ηλίου

8. Το shopping, μετά τα 40: Πόσο πιο έξυπνο μπορεί να γίνει; Όσο πιο πολύ μπορείς. Η ραφή και η εφαρμογή του ακριβού μπορεί να έχει μέχρι και το effect ενός botox, οπότε οι σοφές επενδύσεις επιβάλλονται.  Επιλέγεις προσεκτικά,  μειωνεις τα φτηνά (δεν τα καταργείς, χρειάζονται για την «επικαιροποίηση» των looks), κάνεις τις έξυπνες επενδύσεις όταν σε παίρνει. Κάπως έτσι.  Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή μείξη ακριβού και φτηνού. Προσωπικά, ψηφίζω ακριβά ρούχα και φτηνά αξεσουάρ αν και σε προηγούμενες ηλικίες στόχευα στο αντίθετο.

ines_de_la_fressange_-_benoit_peverelli_2016_4

Ιnez de la Fressange, μια μούσα ετών 60!

9. Υπάρχουν νεανικά στοιχεία στα οποία συνεχίζεις να λες φανατικά ναι. Πχ. sneakers, trendy γυαλιά ηλίου, casual παρκά, τζιν παντελόνια στις πιο επίκαιρες γραμμές, απλά μαλλιά χωρίς λακ και κρεπάρισμα. Συνδυασμένα με basics, κάνουν θαύματα στο συνολικό αποτέλεσμα. Για τα total νεανικά looks δεν ισχύει το ίδιο: πχ. grunge 40άρα από κορυφής μέχρι τα νύχια… μμμ… θα το ξανασκεφτόμουν

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να προσγειώσεις τις φετινές τάσεις στην πραγματικότητα

10. Το να δείχνεις με τις επιλογές σου μεγαλύτερη από ότι είσαι είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Βλέπω γύρω μου κλισέ σύνολα, βαρετά σακάκια, πέρλες, γόβες με παρωχημένο σχήμα. Δεν υπάρχει λόγος κανένας για υπερβολική λογοκρίσια ή αδιαφορία.

και ακόμη κάτι:

11. Υποκλινομαι σε όλες όσες δεν ακολουθούν κανόνες και καταφέρνουν να δείχνουν σουπερ σε καθε δεκαετία της ζωής τους. Είναι αυτές οι γυναίκες που το έχουν σε κάθε ηλικία και δεν το χάνουν ποτέ. Σίγουρα ούτε και τα παραπάνω είναι για αυτές.

http://www.ohsochic.gr/

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις