ΥΛΙΚΑ
Για 8 κομμάτια
Για τη βάση
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 γρ. παγωμένο βούτυρο σε µικρά κοµµάτια
- 1 κουτ.γλυκ. κοφτό αλάτι
- 1 κουτ.γλυκ. κοφτό ζάχαρη
- 1 αυγό
- 3 κουτ. σουπ. κρύο γάλα
Για τη γέμιση
- 30 mL ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σουπ. άνηθο ή μάραθο
- 300 γρ. σπανάκι
- 150 γρ. ανθότυρο
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κρόκους αυγών
- 5 κουτ. σουπ. κασέρι τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριµµένο
1. Για την ζύμη : Χτυπάτε στο µίξερ το αλεύρι µε το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αβγό και το γάλα και συνεχίζετε το χτύπηµα,μέχρι μα πάρετε μια λεία και σφιχτή ζύμη. Αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
2. Βάζετε τη ζύµη ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες και µε τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε. Λαδώνετε ελαφρώς την ταρτιέρα και απλώνετε τη ζύµη οµοιόµορφα στον πάτο και στα τοιχώµατά της. Την τρυπάτε µε το πιρούνι σε πολλά σηµεία και την αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
3. Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 190°C. Ψήνετε για 10 λεπτά.
4. Την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
5. Για την γέμιση :Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεµµυδάκια για λίγα λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν. Ρίχνετε και το σπανάκι, σοτάρετε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
6. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το ανθότυρο, τον άνηθο ή το µάραθο και ανακατεύετε.
7. Σε ένα µπολ χτυπάτε µε το σύρµα την κρέµα γάλακτος µε τους κρόκους και το αλατοπίπερο, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα.
8. Στρώνετε το σπανάκι επάνω στη βάση της τάρτας και απλώνετε το µείγµα της κρέµας γάλακτος. Πασπαλίζετε με το τριμμένο κασέρι και ψήνετε στους 170°C για 40-45 λεπτά.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Μπορείτε να φτιάξετε την ίδια τάρτα, μόνο με πράσο