Δεκάδες νεκροί ανθρακωρύχοι στο Ιράν

101

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που έγινε χθες σε ορυχείο στην επαρχία Γκολεστάν, όπου κηρύχτηκε πένθος τριών ημερών, σύμφωνα με τρία πρακτορεία ειδήσεων της χώρας.

Νωρίτερα, αξιωματούχος δήλωσε ότι «τα σώματα των 21 ανθρακωρύχων βρέθηκαν σε βάθος 600 μέτρων». «Οι ελπίδες ότι θα βρεθούν οι υπόλοιποι 14 που ζουν ακόμα είναι τώρα ελάχιστες», ανέφερε.

Ακόμη, τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι ανθρακωρύχοι, ενώ περισσότεροι από 30 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για δηλητηρίαση από αέρια και τραυματισμούς, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείριση διάσωσης, που παρεμποδίστηκε καθώς οι σήραγγες γεμίζουν με επικίνδυνα αέρια και οι ανθρακωρύχοι κόλλησαν σε βάθος 1.000 μέτρων.

Σύμφωνα με το Associated Press, μέχρι στιγμής οι ερευνητές εικάζουν ότι το αέριο στο ορυχείο προκάλεσε την έκρηξη. Άλλωστε, παρόμοια περιστατικά σε ορυχεία έχουν πλήξει στο παρελθόν το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράν.

Το ορυχείο έχει 500 εργαζόμενους και η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ανέθεσε στον αρμόδιο υπουργό Μεταλλείων να διερευνήσει την αιτία του ατυχήματος.

Άλλωστε, το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο δύο εβδομάδες πριν την προεδρική ψηφοφορία, όπου ο νυν πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι ελπίζει να κερδίσει την επανεκλογή του. Οι αντίπαλοί του έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν μεριμενεί για τους φτωχούς.

Μετά την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, η χώρα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ανακαινίσει ορισμένα από τα ανθρακωρυχεία της.

Aντιπροσωπείες από ξένες χώρε επισκέφθηκαν την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, με ελπίδα για συμβάσεις.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις