Στο λογαριαμό της ομάδας WE LOVE ERISSOS στο facebook. διαβάσαμε έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ επιχειρηματιών και κατοίκων της Ερίσου σχετικά με τις δυσκολίες αλλά και τις προδοκίες της νέας τουριστικής περιόδου που μόλις άνοιξε . Αντιγράφουμε:
Ο Gerry ‘Karmaniolos’ Patrikios, γράφει:
Αισιόδοξα ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στην Έρισο που υποδέχτηκε τις μέρες αυτές τους πρώτους επισκέπτες της, οι οποίοι όπως φαίνεται είναι οι προάγγελοι για μία σεζόν τα μηνύματα της οποίας έχουν φέρει χαμόγελα στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, και όχι μόνο.
Μέσα στο πλαίσιο αυτών των «καλών νέων» έχει όμως νόημα να θέσουμε μερικά καίρια ερωτήματα:
1. Σε ποιο βαθμό η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι διάφορες χώρες στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου πλήττονται από δυσμενή γεγονότα (πχ. Τουρκία) ??
2. Πόσο κοντά είμαστε στην «οροφή» της ικανότητας υποδοχής τουριστών βραχυμεσοπρόθεσμα, ακόμη κι αν συνεχιστούν οι ευνοϊκές -για την ελληνικό τουρισμό- καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας ??
3. Πώς θα προσελκύσουμε τουρισμό υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, προκειμένου να βελτιωθεί η «μετατροπή» των αφίξεων σε τουριστική δαπάνη ??
4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προκειμένου να μεγαλώσει η «σεζόν» ??
Χωρίς να μακρηγορήσω, ως ένα βαθμό η αύξηση στην τουριστική κίνηση (που αναμένεται ) οφείλεται στα βάσανα των γειτονικών περιοχών, που αναδεικνύουν την ελκυστικότητα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Κι ένα μεγάλο κίνητρο είναι οι φτηνότερες τιμές , σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Γι’ αυτό και το «μέσο έσοδο» ανά τουρίστα δεν έχει αυξηθεί ανάλογα με την αύξηση των αφίξεων.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι σταδιακά πλησιάζουμε το «ταβάνι» της δυνατότητας φιλοξενίας, γεγονός που θα έπρεπε να οδηγήσει σε συστηματική προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να προσελκύουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες, πλην όμως δεν έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε το εισοδηματικό τους επίπεδο, γεγονός που προφανέστατα συνδέεται με την ύπαρξη αντίστοιχων υποδομών, σε ό,τι αφορά όχι μόνο τα καταλύματα αλλά και τις διαθέσιμες «παροχές» στη γύρω περιοχή.
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να μεγαλουργεί όχι τόσο διότι «εμείς», δηλαδή το κράτος, οι Δήμοι και ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας, εντέλει, έχουμε κάνει όσα θα έπρεπε να κάνουμε, αλλά ως… «Θείο Δώρο» !!!
Δυστυχώς η «βιομηχανική» αντίληψη, το οργανωμένο σχέδιο, το «όραμα», πάσχει και στον χώρο του τουρισμού, υπέρ της συνηθισμένης ελληνικής νοοτροπίας της… αρπαχτής !!!
Εμπρός λοιπόν ….. ας κάνουμε εμείς …πραγματικά τη διαφορά !!!
Ελπίζω κι εύχομαι να κυλήσουν όλα ομαλά και να έχουμε όλοι μας μια πολύ καλή τουριστική χρονιά … καλή δύναμη, υγεία και αντοχή σε όλους τους Ρισιάνους !!!!
√ και ο Kostas Patrikios επισημαίνει:
Να ευχομαστε να υπαρχει ειρηνη και ησυχία στην γειτονιά μας και η τουριστικη αύξηση καθε φορα να ωφειλετε μονο στις δικές μας προσπάθειες.
Στην χώρα ομως του ΠΕΡΙΠΟΥ οπου και ζούμε ποσο αισιόδοξοι μπορει να ειμαστε;
Φοβάμαι πως οχι και παρα πολυ.
Τα πραγματα δείχνουν να κυλούν απο μόνα τους χωρις προγραμματισμό η σχεδιο.
Συνεργασια μεταξύ εμπλεκομένων φορέων του τουρισμου και του δημοσίου τομέα στο ναδίρ.Αλλες οι προτεραιότητες των μεν άλλες τον δε.
Επαγγελματισμός και γνωση του τουριστικού προϊόντος σε παρα πολυ χαμηλό επίπεδο με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Με λιγα λόγια αρπαχτή πως θα την βγάλουμε και σημερα και εχει ο Θεος.
Ανθρωποι που ειναι σε υψηλόβαθμα πόστα του τουρισμου που δεν εχουν καμια σχεση,(πχ πρώην μοντελο υπουργος τουρισμου)!
Τοπική αυτοδιοικηςη που δεν ειναι στο ύψος των περιστάσεων και δεν εχει την δυνατοτητα και την θέληση ουτε τα πιο μικρα προβληματα και εμπόδια να ξεπερασει(μια λάμπα σε κολώνα σπάνιο είδος)και μάλλον με τις πρακτικές της περισσότερα προβληματα δημιουργει,το είδαμε χθες στην Άσσο που με το ξεκίνημα την σεζον πήγαν να γκρεμίσουν ενα τοίχο που θα μπορουσε να εχει ηδη νομιμοποιηθεί.
Το ιδιο συμβαινει και στο Φισκαρδο που δεν ειναι ικανοί ουτε μια τρύπα πανω στο μώλο να κλείσουν. Ενα δρομο που ηταν προγραμματισμένος να ολοκληρωθει σε 9 μήνες παμε στα τρία χρονια και εχουμε καταλήξει πλεον να κανουμε το σταυρο μας και να ελπίζουμε στο καλο Θεο μηπως κανει το θαύμα του!
Ποσο αισιόδοξοι να ήμαστε οταν ενα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας που ειναι η κρουαζιερα δεν καταφέραμε σαν νησι να το κρατήσουμε και να το μεγαλώσουμε;
Μας έβαλαν στον προορισμό τους γιατι το νησι μας εχει όλες τις δυνατότητες απο πλευράς ομορφιάς,ιστορίας και θέσης,και το 2014 ειχαμε 100 αφίξεις και φέτος 2017 35!!
Όσο για επενδύσεις στο τομέα του τουρισμου,τι να συζητήσουμε.
Με μια γραφειοκρατεία που αντί να μειώνεται γινεται ολο και πιο περίπλοκη,φορολογία και επενδυτικά εργαλεία ας μην το συζητήσουμε γιατι θα μας παρει η νυχτα.
Δεν φτάνει λοιπόν απο μονη της η αισιοδοξία και η αστάθεια στις γειτονικές μας χώρες για να εμφανίζουν αύξηση οι δείκτες οι δικοί μας γιατι αυτο θα εχει ημερομηνία λήξης.
Πρεπει να γίνουν τεράστιες προσπάθειες και να σταματήσουμε να θεωρούμε σαν λαός οτι τα γνωρίζουμε ολα κρατώντας τα ματια μας και τα αυτιά μας κλειστά.
*****
O Αλέξης Μιαούλης θα τα λύσει όλα μην προβληματίζεστε.
Ξέρει από ζώα.