Εκθρονίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες από το προπύργιό τους

86

Μεγάλη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών -εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων- στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Σύμφωνα με τα exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ εξασφαλίζουν ποσοστό 34,5% των ψήφων, από 26,3% που είχαν λάβει το 2012.

Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς περιορίζονται στο 30,5%, από το 39,1 που είχαν συγκεντρώσει το 2012. Σημαντική παράμετρος: η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελούσε (μέχρι σήμερα) το βασικό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών: είναι στην κυβέρνηση τα τελευταία 50 χρόνια, με ελάχιστες διακοπές.

Τρίτο κόμμα έρχονται οι Φιλελεύθεροι με 12% (από 8,6% το 2012), ενώ στην τοπική βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που συγκεντρώνει ποσοστό 7,5%. Μεγάλη ήττα των Πρασίνων (6% από 11,3%), ενώ οριακό (γύρω στο 5%) το ποσοστό του Αριστερού κόμματος με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα μπει στη βουλή.

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του κρατιδίου στέλνει 6 εκπροσώπους στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (με τις συνολικά 69 έδρες).

Αξιοσημείωτη επίσης, η παραίτηση της μέχρι σήμερα τοπικής πρωθυπουργού του SPD, Χανελόρε Κραφτ, από την ηγεσία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Κραφτ -που είχε συμπληρώσει επτά χρόνια στην εξουσία- δήλωσε πως παραιτείται προκειμένου το κόμμα να κάνει μία νέα αρχή.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του, ωστόσο δεν έχασε την αισιοδοξία του για τη συνέχεια: «Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD, μια δύσκολη ημέρα για εμένα προσωπικά: κατάγομαι από αυτό το κρατίδιο, όπου υποστήκαμε ήττα… Είμαστε ένα κόμμα που έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις μάχες, ο δρόμος είναι μακρύς έως τις βουλευτικές εκλογές».

Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κραφτ: «Νικάμε μαζί, χάνουμε μαζί… Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την 24η Σεπτεμβρίου».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις