Στις 28/4/2016, πριν ένα χρόνο δηλαδή, δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 πρόσκληση ένταξης έργων από Δήμους με τίτλο: «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» . Ο προϋπολογισμός της δράσης ήταν  28.800.000 ευρώ.

  Οι δικαιούχοι Δήμοι μπορούσαν να υποβάλλουν προτάσεις έργων που είχαν σχέση με τρεις δράσεις:

  1. Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την ανάδειξη επιστημονικών – πολιτιστικών – περιβαλλοντικών πάρκων.
  2. Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται σε σημαντική θέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.
  3. Αναβάθμιση περιβαλλοντικά τραυματισμένων τοπίων και κοινωνικών υποδομών σε περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Από τις δεκάδες προτάσεις που υποβλήθηκαν από Δήμους από όλη  την Ελλάδα  εγκρίθηκαν τελικά 56.  Με απλά λόγια  ένας στους έξι Δήμους της Ελλάδας (στο σύνολο των 325) πήρε ένα έργο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς δυστυχώς δεν βρίσκεται στη λίστα των επιτυχόντων όχι γιατί απορρίφτηκε πρότασή του , αλλά γιατί δεν είχε καν υποβάλλει πρόταση. Ισως οι αρμόδιοι αξιολόγησαν ότι δεν έχει ενδιαφέρον το πρόγραμμα ή δεν αφορά την Κεφαλονιά ή μπορεί και να μη το πήραν χαμπάρι.  Κρίμα! Η Κεφαλονιά δεν διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ απο τα 28 εκατ. που πρόσφερε το πρόγραμμα.

Εχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τις προτάσεις των άλλων Δήμων που πέτυχαν χρηματοδότηση.  Ενδεικτικά :

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος ένταξε το έργο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας».

     √ Στην Κεφαλονιά δεν υπάρχουν άλση που θέλουν αναβάθμιση;  Το Άλσος Κουτάβου για παράδειγμα δεν θέλει παρέμβαση?

Ο Δήμος Μονεμβασιάς ένταξε το έργο «Αξιοποίηση τουριστικού περιπτέρου στην τοπική κοινότητα Μονεμβασιάς» με 2.000.000 ευρώ!!

     √Στο Ληξούρι το αντίστοιχο τουριστικό περίπτερο στα Μιχαλιτσάτα που καταρρέει εγκαταλειμμένο δεν θα μπορούσε να ενταχθεί με πρόταση του ιδιοκτήτη του, του Δήμου Κεφαλονιάς;

 Ο Δήμος Γλυφάδας Νομού Αττικής ένταξε το έργο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης για την τουριστική ανάδειξη του Δήμου Γλυφάδας».

     √Για την αναβάθμιση της τουριστικής Κεφαλονιάς γιατί δεν υποβλήθηκε  μία αντίστοιχη πρόταση;  Μάλλον γιατί το νησί μας δεν χρειάζεται τουριστική ανάδειξη. Είμαστε πλήρεις ταξιδιών και από Δήμο και από Περιφέρεια. Μας φθάνουν.

 Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου ένταξε το έργο «Εξοπλισμός πολυλειτουργικού κέντρου-θεάτρου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου».

     √Στην Κεφαλονιά τα αντίστοιχα θέατρα και πολιτιστικά κέντρα στο Αργοστόλι, το Ληξούρι, τον Πόρο, την Πύλαρο δεν θέλουνε ανανέωση του εξοπλισμού τους?  Είναι φαίνεται όλα εξοπλισμένα με τη τελευταία τεχνολογία (αόρατη θα είναι).

Ο Δήμος Κέρκυρας ένταξε με 2.000.000 ευρώ το έργο «Αποκατάσταση τριών κτιρίων εντός του κτήματος MON REPOS» και ο Δήμος Ρόδου το έργο «Αποκατάσταση κτιρίων Ακάβη» με 1.625.100 ευρώ

    √ Στο Ληξούρι, το Αργοστόλι ή σε άλλες πόλεις του νησιού  μας πόσα δημόσια ακόμα και δημοτικά κτίρια δεν θέλουν αποκατάσταση; Το Δημαρχείο και το Δημοτικό Θέατρο στο Ληξούρι, το Μουσείο και η Αστυνομία στο Αργοστόλι (που αν και δημόσια θα μπορούσε να αποκατασταθούν με προγραμματικές συμβάσεις με το δήμο) και φυσικά τα έξι κατεστραμμένα σχολικά κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου σε Αργοστόλι και Ληξούρι.

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος ς ένταξε το έργο «Αναβάθμιση διατηρητέου σχολικού κτιρίου Συγγρού Μεθώνης».

√ Ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν θα μπορούσε να υποβάλλει πρόταση και να εντάξει το αντίστοιχο έργο του παλαιού διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου? Στο κτίριο  έχουν αποκατασταθεί οι όψεις ,έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος αλλά…. δεν είναι λειτουργικό αφού το εσωτερικό του είναι ….γιαπί !! Από φάτσα όμως ..τζάμι! Το εσωτερικό δεν μας χρειάζεται.

 Ο Δήμος Καλαμάτας ένταξε το έργο «Κατασκευή ανοικτού θεάτρου Καλαμάτας».

    √ Ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν θα μπορούσε να προτείνει την κατασκευή ανοικτού θεάτρου στο Άλσος Λαυράγκα ? Αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο έργο γιατί υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από τον πρ. Δήμο Αργοστολίου.

 Ο Δήμος Θερμαϊκού ένταξε το έργο «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης οικισμού Αγίας Τριάδας Δήμου Θερμαϊκού» με 2.500.000 ευρώ !

    √ Ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν μπορούσε να υποβάλει πρόταση για το έργο «Αξιοποίηση λιμενικής ζώνης Κυανής Ακτής» (στο Αργοστόλι) ? Αντί όμως να ζητήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ προγραμματίζει την εκτέλεση του έργου προϋπολογισμού 912.964,41 ευρώ από το σίγουρο ταμείο ….του Λιμενικού Ταμείου! Όμως αυτά τα χρήματα  του Λιμενικού Ταμείου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στα λιμάνια του Ληξουριού, του Φισκάρδου, της Αγίας Ευφημίας, της Σάμης, του Πόρου κ.λ.π.

Ή μήπως δεν θα μπορούσε ο Δήμος Κεφαλονιάς να υποβάλει πρόταση ακόμα και για το εκτελούμενο έργο στο Αργοστόλι «Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης Γέφυρα- Λαχαναγορά» και τα  530.546,74 ευρώ που πήρε από το κράτος να πάνε σε άλλλες ανάγκες που δεν χρηματοδοτούνται?

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας με 2.620.000 ευρώ (!) ένταξε το έργο «Ανάπλαση του αύλειου χώρου του ανοικτού θεάτρου Ν. Μουδανιών», όπως και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου Νομού Αττικής ένταξε με 2.500.000 ευρώ το έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση – ανάπλαση της περιοχής Μεσονήσι».

    √ Γιατί ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν υπέβαλε μία αντίστοιχη πρόταση για τις αναπλάσεις που εκτελούνται στο κέντρο του Αργοστολίου στην κεντρική πλατεία (1.201.124,46 ευρώ) , στην οδό Παναγή Βαλλιάνου (539.713,04 ευρώ) ? Και τα 1.740.837,50 ευρώ που πήρε από το Κράτος  να τα διεκδικούσε για την σεισμόπληκτη και ξεχασμένη Παλλική και την ανάπλαση  σημείων στο Ληξούρι;  ‘η για την ασφαλτόστρωση δρόμων του Αργοστολίου που έχουν τα χάλια τους?

Το άκρον άωτον της κατάντιας μας είναι πως ούτε μια πεζογέφυρα που έχει πέσει δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε στο τουριστικότερο χωριό  της Κεφαλονιάς τον Καραβόμυλο (λόγω Μελισσάνης) όταν 12 Δήμοι στην Ελλάδα για 12 αντίστοιχα δράσεις «αναβάθμισης τραυματισμένων κοινωνικών υποδομών σε περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος» πήραν 17.362.936,12 ευρώ!

Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Το χρήμα του ΕΣΠΑ ρέει άφθονο, ένα μεγάλο μέρος του το διαχειρίζεται ο Κεφαλονίτης Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος , αλλά ο Δήμος Κεφαλονιάς  φαίνεται να το αγνοεί, να το..σνομπάρει! Χρήμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πραγματικά αναπτυξιακά έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίες και αναβαθμίζουν τις υποδομές του νησιού μας. Όμως το ΕΣΠΑ απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση, σχεδιασμό,  μελέτη, δουλειά , αξιοποίηση των επιστημόνων του Δήμου Κεφαλονιάς..

Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος..ο δρόμος της ανάπτυξης , ο δρόμος του καλύτερου μέλλοντος για το νησί μας..

Και μετά είναι ο άλλος δρόμος, εκείνος με τους κοκοφοίνικες….Ο εύκολος δρόμος με γρανίτες Κίνας, δένδρα από Ντουμπάι και ούτε μια θέση εργασίας για παιδί Κεφαλονίτη..

Είναι θέμα επιλογών, αρχών και οραμάτων..

****

√ Δείτε τον πλήρη κατάλογο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και αυτές που τελικά εγκρίθηκαν.

2017-3-27 (Αξιολογημένες Προτάσεις Πρόσκλησης Για Έργα Τουριστικού Ενδιαφέροντος

****

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Ευγε! δεν βαριεσαι, απ’οτι φαινεται λεφτα υπαρχουν…

Comments are closed.