Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν στο εξής οι φορολογούμενοι, κατά τις αγορές τους σε καταστήματα ή τη χρήση υπηρεσιών από επαγγελματίες, καθώς μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, οι ελεγκτές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα από 100 έως και 1.000 ευρώ σε περίπτωση μη έκδοσης –εκ μέρους του επιχειρηματία– ή μη λήψης της απόδειξης –εκ μέρους του καταναλωτή.
Πρόστιμο 100 ευρώ θα καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής και σε περίπτωση που πραγματοποιήσει τη συναλλαγή του με μετρητά και όχι κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής για ποσά άνω των 500 ευρώ, όπως προβλέπεται από τη σχετική διάταξη για το πλαστικό χρήμα.
Επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2015/2376 και άλλες διατάξεις προβλέπει και την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας από τους φορολογούμενους.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 12 του εν λόγω νομοσχεδίου τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς στην παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 προστίθενται περιπτώσεις ιε, ιστ και ιζ και έτσι αυτό διαμορφώνεται ως εξής:
«Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:
ιε) δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ,
ιστ) διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης,
ιζ) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010.
Τα πρόστιμα μάλιστα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο (1) καθορίζονται ως εξής:
η) πεντακόσια (500) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χίλια (1.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος στις περιπτώσεις ιε και ιστ της παρ. 1.
θ) εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης ιζ της παρ. 1».
Με βάση τις ανωτέρω διατάξεις στο εξής θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τα ανωτέρω νέα μέτρα «στοχεύουν» κυρίως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τους γιατρούς, που δεν υπόκεινται στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Με το νομοσχέδιο αυτό κλείνουν και τα 25 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς για τα υπόλοιπα απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις.