Συστατικά για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα-ελιά ή ανάμεικτο με χοιρινό ή κιμά από κοτόπουλο
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε γάλα ή κρασί κόκκινο και στυμμένο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 3-4 σκ. Σκόρδο στην πρέσα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 ή 2 αυγά
- 1 κ.γλ. κύμινο
- ¼ κ.γλ. μπέικιν
- Λίγο νερό
Σάλτσα
- 2 σκ. Σκόρδο στην πρέσα
- 1 κρεμμύδι τριμμένο λεπτά
- 1 κουτί ντομάτα πασάτα
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φύλλο δάφνη
- ¼ κ.γλ. κύμινο
- Μισή κούπα λάδι
- 1 κύβο κνορ σε 1 κούπα νερό διαλυμένο ή ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
- Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη
Πλάθουμε τον κιμά σε μικρά σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ. Τα ψήνουμε στο γκριλ στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να ροδίσουν περίπου 20 λεπτά κι από τις 2 πλευρές.Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε την ντομάτα, τον κύβο, τα μπαχαρικά, αλάτι , πιπέρι και τη ζάχαρη.Αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά. Μόλις έχουν ετοιμαστεί τα σουτζουκάκια μας, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200ο σε αντιστάσεις για 20 -25 λεπτά και είναι έτοιμα.
Τα σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι,πουρέ ή τηγανητές πατάτες.
Λίγα μυστικά ακόμα
- Με τον τρόπο αυτό, το φαγητό δεν τηγανίζεται και γίνεται ελαφρύ.
- Επίσης δεν μυρίζει ο χώρος μας από το τηγάνισμα και είναι μια εκδοχή ξεκούραστη.
- Το σκόρδο το ρυθμίζετε σύμφωνα με τα δικά σας γούστα, λιγότερο ή περισσότερο.
- Μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπεριά όσο εσείς θέλετε και σας αρέσει.
- Mε κιμά κοτόπουλου είναι εξίσου νόστιμα!
- Μια άλλη εκδοχή σερβιρίσματος είναι να φτιάξουμε σουτζουκάκια γιαουρτλού. Ψήνουμε πίτες για σουβλάκια και φτιάχνουμε ένα γιαούρτι με 1 σκ. Σκόρδο (προαιρ.) και λίγο δυόσμο. Βάζουμε στο πιάτο πίτα , πάνω τα σουτζουκάκια, μια κουταλιά γιαούρτι και επάνω την κόκκινη σάλτσα.
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις