Ο ανασχηματισμός του περασμένου Νοεμβρίου, η δύσκολη πορεία της β΄ αξιολόγησης, οι σχέσεις με τους δανειστές, οι επιθέσεις της ΝΔ και το εσωκομματικό πεδίο «έχτισαν» τους τελευταίους 10 μήνες μια νέα «φρουρά» στην Ηρώδου Αττικού που χαίρει της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα. Όλα δείχνουν πως οι επόμενες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, όποτε κι αν γίνουν, θα ισχυροποιήσουν, όχι κατ΄ ανάγκη σε σχέση με τον θεσμικό της ρόλο, αυτή την ομάδα που θα οδηγήσει την «κυβερνητική κούρσα» μέχρι τις εκλογές.
Παρά τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες σε θέματα πολιτικής, οι «προβληματικές» συμπεριφορές του πρώτου επταμήνου έχουν εκλείψει, καθώς πέρα από τη διάσπαση όλοι σχεδόν εκτιμούσαν πως εκείνο το σχήμα είχε «ημερομηνία λήξης». Τον Ιούλιο του 2015 οι συσχετισμοί άλλαξαν και ο ξεκάθαρος ευρωπαϊκός προσανατολισμός της κυβέρνησης ανέδειξε πολλά νέα στελέχη δίπλα στον πρωθυπουργό.
Αναμφισβήτητα σε «alter ego» του Αλέξη Τσίπρα έχει εξελιχθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τα ηνία της επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου. Για πολλούς θεωρείται ο αντικαταστάτης του Νίκου Παππά, ωστόσο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, με κάποιο μικρό διάλειμμα «απομόνωσης» κυρίως λόγω της σφοδρότητας της αντιπαράθεσης για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, έχει επανέλθει δυναμικά στην «ομάδα αιχμής».
Οι πληροφορίες εξακολουθούν να μιλούν για αναβάθμισή του, αν ο ίδιος το θελήσει, ενώ και η διαφωνία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν φαίνεται να επηρέασε τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε για τον προσδιορισμό των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου.
Την κυβερνητική «τρόικα» συμπληρώνει ο Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις «μαζεύει» τις αστοχίες των υπουργών. Είναι γνωστές οι φιλικές του σχέσεις με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά και με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Δικηγόροι και οι τρεις ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης» στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου και η φιλία τους ξεκινά στην Κουμουνδούρου από το 2010. Καλά επιβεβαιωμένες πηγές σημειώνουν, πως ήταν σχεδόν έτοιμοι να προχωρήσουν μαζί και επαγγελματικά ανοίγοντας δικηγορικό γραφείο.
Στην «κλειστή ομάδα» μπήκε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο ρόλο του συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Η γενιά των σαραντάρηδων μπορεί να κυριαρχεί, αλλά συνεχίζει να συνεπικουρείται από κορυφαία στελέχη που ακούει ο πρωθυπουργός και συζητά μαζί τους καθημερινά. Μεταξύ αυτών ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Όποιες αλλαγές ή μετακομίσεις και αν γίνουν, ένα γραφείο στον πρώτο όροφο της Ηρώδου Αττικού θα του ανήκει. Σταθερός συνομιλητής του πρωθυπουργού παραμένει από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός επιλέγει να μιλά κατευθείαν με στελέχη που πιστεύει πως θα αντεπεξέλθουν σε δύσκολες συγκυρίες και θα μπορούν να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν μια συνολική στρατηγική ανεξαρτήτως της θέσης τους. Μέσα σε ένα υπουργικό συμβούλιο με πολλές εύθραυστες ισορροπίες αυτά τα στοιχεία έκαναν ορισμένα πρόσωπα – «έκπληξη» να ξεχωρίσουν και να θεωρηθούν ως νέες «είσοδοι» στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον:
- Η Έφη Αχτσιόγλου, που από διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου κέρδισε πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα με τη σταθερή και σκληρή γραμμή που επέδειξε.
- Ο Δημήτρης Λιάκος που είχε από την πρώτη στιγμή, ως προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, συνολική εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων. Του πιστώνεται θετικά το γεγονός ότι είναι πολύ χαμηλών τόνων και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος που ξεχώρισε και προκάλεσε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού από τη θητεία του ως πρόεδρος της επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Χαρίτσης με τις επιδόσεις του στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σε κάθε ανασχηματισμό ανεβαίνει στην ιεραρχία, αλλά και ο Παναγιώτης Ρήγας που από πρώην υπεύθυνος του οργανωτικού, ανέλαβε τα «ηνία» του κόμματος, όταν έφυγε ο Τάσος Κορωνάκης κερδίζοντας δυο φορές την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα.
Παρά το γεγονός πως δεν είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και κατ’επέκταση του Πολιτικού Συμβουλίου, και παρά το ότι το θέμα των συμβασιούχων έχει μπει ανάμεσά τους η Όλγα Γεροβασίλη και ο Πάνος Σκουρλέτης εξακολουθούν να είναι από τα πρόσωπα εκείνα που περνούν συχνά το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού συμμετέχοντας και στον πρωινό καφέ που αναμένεται να «ενεργοποιηθεί». Η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος είναι μέλος και της ομάδας που σχεδιάζει τις λεπτομέρειες της άφιξης του Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα.
Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δεχτεί να μετακινηθεί σε 3 διαφορετικά υπουργεία και παρά τα όσα έχουν ακουστεί για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θεωρήθηκε απαραίτητη η συμμετοχή του στις τελευταίες καλοκαιρινές κρίσιμες συνεδριάσεις του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
«Ήρεμη δύναμη», πάντα δίπλα στο πλευρό του πρωθυπουργού για όλα τα διεθνή θέματα, που «χτίζει» τις επαφές του στο εξωτερικό παραμένει ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά την επικοινωνιακή κρίση του περασμένου Φεβρουαρίου, παραμένει το «ισχυρό χαρτί» για τη γρήγορη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης.
Και οι 30αρηδες, όμως έχουν την τιμητική τους σε αυτή την ομάδα που περιβάλλει τον πρωθυπουργό. Έχοντας δώσει πολλές «τηλεοπτικές μάχες» ανερχόμενο στέλεχος του Μαξίμου θεωρείται ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο του «κατευνασμού» των πνευμάτων των «144» όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου εξακολουθεί να είναι η «γέφυρα» μεταξύ κόμματος και Μαξίμου και πολλές φορές και μεταξύ των «53+» και της κυβέρνησης διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, όταν η εσωκομματική αντιπολίτευση τραβά από το «αριστερό μανίκι» τον πρωθυπουργό.