Δύο από τα 3 drones που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, έφτασαν χθες στη Ζάκυνθο και ξεκίνησαν τις εναέριες περιπολίες τους σε όλη την έκταση του νησιού. Τα μη επανδρωμένα σκάφη της ΕΛΑΣ έρχονται να συμπληρώσουν τη γενικότερη προσπάθεια ερευνών από πλευράς Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος, για τον εντοπισμό ηθικών και φυσικών αυτουργών των καταστροφικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να πλήττουν το νησί και που είναι πλέον βέβαιο ότι οφείλονται σε εμπρηστικές ενέργειες.
Η παρουσίαση των βενζινοκίνητων drones Τύπου Thunder B, κατασκευής Ισραήλ, και των δυνατοτήτων τους έγινε με λεπτομερή περιγραφή από ομάδα της Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών, η οποία υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και, συγκεκριμένα, από το Διοικητή της Υπηρεσίας, Αστυνόμο Α’, Δημήτρη Γκιρτζάπη.
Συντάκτης: Βιβή Κωνσταντινίδου
Η εκτόξευση του πρώτου αεροσκάφους έγινε χθες στις 09:00 το πρωί και η πτήση έγινε πάνω από το νησί, κατά μήκος του όρους Βραχίονα. Οι κάμερες ημέρας, νύχτας και θερμικές, που φέρει το drone, καταγράφουν από ύψος έως και 3.000 πόδια, τις λεπτομέρειες του εδάφους, σε μία εμβέλεια, έως και 150 χιλιομέτρων, με εξαιρετική ευκρίνεια. Κάθε ύποπτη κίνηση που μπορεί να εντοπιστεί, καταγράφεται από τις κάμερες και μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στα Κέντρα Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, στην Αθήνα ή στην περιφέρεια. «Οι υψηλές δυνατότητες αυτών των αεροσκαφών επιτυγχάνουν δύο πράγματα: το ένα είναι να καταγράψουν τις καμένες περιοχές και να εκτιμήσουν με ακρίβεια την έκτασή τους», εξηγεί ο κ. Γκιρτζάπης. «Το δεύτερο και σημαντικότερο όμως είναι η πρόληψη νέων πυρκαγιών, μέσα από επιτήρηση από αέρος», συμπληρώνει.
Η ομάδα βρίσκεται για δεύτερη φορά στη Ζάκυνθο και έστησε τις εγκαταστάσεις της σε υπαίθριο χώρο νοτιοδυτικά του Αερολιμένα Ζακύνθου όπου γίνονται οι εκτοξεύσεις των drones. Εκεί βρίσκεται και το βαν με τον εξοπλισμό που χειρίζονται ειδικευμένοι αστυνομικοί, με γνώσεις στο αντικείμενο, και ελέγχουν την πτήση και την πορεία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Στο νησί η ομάδα θα παραμείνει όσο χρόνο χρειαστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου. Από την πλευρά του, ο Διοικητής Της Π.Υ. Ζακύνθου, Πύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ. για τη συμβολή της στις προσπάθειες της Υπηρεσίας στη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου. «Με τα σκάφη αυτά όπως και με τα drones της Πυροσβεστικής, που θα πετούν στο νησί για ορισμένο διάστημα, ελπίζουμε να συμβάλλουμε στον τομέα τα πρόληψης», πρόσθεσε.
Αυτές οι ενέργειες, για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στο θέμα της πρόληψης, ΔΕΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ παρά μόνον στο τέλος της αποστολής, για να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα.
Όταν διαφημίζονται αφού πρώτα κάηκε το σύμπαν (ειδικά οι τελευταίες πυρκαγιές θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με τη στενή επιτήρηση) και πριν ακόμα φέρουν αποτέλεσμα, μάλλον σε κάτι άλλο αποβλέπουν…