Κατ΄ οίκον κομποστοποίηση στον δήμο Χίου

344

Ένα ακόμη βήμα για την ολοκληρωμένη και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων κάνει ο δήμος Χίου, ξεκινώντας την οικιακή κομποστοποίηση.

Πρόκειται για το πρόγραμμα εθελοντικής οικιακής κομποστοποίησης σε νοικοκυριά και σε σχολεία, το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, όπου και θα αποφασιστεί η προμήθεια των κάδων.

Μια μέρα νωρίτερα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου Χίου σχετικό θέμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από νοικοκυριά που θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν θα παραλάβουν έναν ειδικό κάδο και εκεί θα εναποθέτουν τα απορρίμματα που προέρχονται από την προετοιμασία του φαγητού και την περιποίηση του πρασίνου, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα απορρίμματα αυτά θα μετατρέπονται σε κομπόστ, δηλαδή λίπασμα για ίδια χρήση.

«Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ζητήσουμε την έγκριση για την προμήθεια 1.500 οικιακών κάδων κομποστοποίησης και 100 κάδων μπαλκονιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 200.000 ευρώ κι έχουμε εξασφαλίσει ήδη την προέγκριση για το έργο. Από τα νησιά του Αιγαίου δεν υπήρχε άλλος ενδιαφερόμενος και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε και επισήμως τη θετική απάντηση για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα με την ανάλογη χρηματοδότηση. Αμέσως μετά την προμήθεια των ειδικών κάδων μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητα κ. Γιώργος Μπελέγρης.

Η κομποστοποίηση και δη η οικιακή εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς δήμους της χώρας και σημαντικά θετικά αποτελέσματα. «Όλη η δραστηριότητα είναι στα πλαίσια της αποφυγής ταφής όλων των απορριμάτων στον ΧΥΤΑ ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του. Το παραγόμενο υλικό από την κομποστοποίηση δεν θα το μαζεύει ο δήμος αλλά θα είναι προς οικιακή χρήση», σημείωσε ο κ. Μπελέγρης, συμπληρώνοντας πως από την ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου στο ερωτηματολόγιο αρχικά και στην κομποστοποίηση στην πράξη, θα εξαρτηθεί και ο τελικός αριθμός των κάδων που θα προμηθευτεί ο δήμος.

Τι είναι το κόμποστ ;

Το κόμποστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη ύλη.

Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε ένα πλούσιο φυτόχωμα που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό εδάφους. Είναι αγνό, καθαρό και φυσικό.

Γιατί είναι ωφέλιμο;

Ωφελεί το περιβάλλον-εξοικονομεί ενέργεια

Τα φυτικά κατάλοιπα των κήπων και της κουζίνας συνιστούν το 30% του όγκου των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές. Τα κατάλοιπα αυτά, επειδή περιέχουν υψηλό ποσοστό υγρασίας , δυσχεραίνουν την αποδοτικότητα των συστημάτων καύσεως. Με την κομποστοποίηση καταναλίσκεται λιγότερη ενέργεια και για την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και από την καύση.

Χρησιμοποιώντας το δικό μας κόμποστ περιορίζουμε τη συλλογή τύρφης, η οποία επιβαρύνει ευαίσθητα οικοσυστήματα και έχουμε ένα ασύγκριτα ανώτερο προϊόν.

Αποφεύγοντας τα ανόργανα υδατοδιαλυτά λιπάσματα, προστατεύουμε τον υδροφόρο ορίζοντα από την ρύπανση, τις λίμνες και τις θάλασσες από το φαινόμενο του ευτροφισμού (υπερανάπτυξη της χλωρίδας με αποτέλεσμα την εξάντληση του οξυγόνου των υδάτων και την συνακόλουθη θνησιμότητα της πανίδας ).

Χρησιμοποιώντας το δικό μας κόμποστ αποφεύγουμε την χρήση πετροχημικών λιπασμάτων, η παραγωγή των οποίων ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, ενώ η χρήση τους επιμολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους της γης.

Εξοικονομεί χρήματα

Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά χώματος και λιπασμάτων.

Μειώνει την κατανάλωση νερού διότι το κόμποστ βελτιώνει την ικανότητα του χώματος να συγκρατεί το νερό.

Λιγότερα απορρίμματα σημαίνουν λιγότερα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή τους.

Βελτιώνει τον κήπο και τα φυτά

Το κόμποστ είναι φυσική οργανική ουσία η οποία επιστρέφοντας στο έδαφος το κάνει πιο εύφορο.

Βελτιώνει την σύσταση του χώματος. Χαλαρώνει το σμικτό αργιλώδες χώμα και έτσι οι ρίζες εισχωρούν ευκολότερα στο έδαφος, ενώ βελτιώνει το αμμώδες έδαφος αυξάνοντας την απορροφητικότητα του.

Βοηθάει την ανάπτυξη των νέων φυτών.

Αναπληρώνει τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του εδάφους τροφοδοτώντας το με χούμους.

Αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό.

Προστατεύει από την παγωνιά.
Σωστό χώμα → Υγιή φυτά → καθαρός αέρας.

Πώς γίνεται;

Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Γης: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ γίνεται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτήρια, έντομα και ζωύφια τα οποία χρησιμοποιούν τον Άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την ανάπτυξη τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2) με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα και να εκλύεται θερμότητα κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης. Το άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.

Βακτηρίδια. Για να χωνέψουν φαγητό που τους προσφέρουμε εκκρίνουν ένζυμα.

Μύκητες. Με τη βοήθεια των ενζύμων από τα βακτηρίδια διασπούν την κυτταρίνη των φρούτων και των λαχανικών και τον ιστό των ξύλων. Η τροφή (οργανική ουσία), ο αέρας και το νερό είναι απαραίτητα συστατικά για την επιβίωση των μυκήτων.

Γεωσκώληκες. Είναι οι βασικοί συντελεστές που μετατρέπουν την οργανική ουσία σε χούμους τρώγοντας την και αποβάλλοντας την σε μορφή τρομερά ευεργετική για τα φυτά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Πως μπορώ να προμηθευτώ κάδο για κομποστοποίηση από τον Δήμο Χίου? Υπάρχει ηλεκτρονική αίτηση?

Comments are closed.