Ένα χρόνιο αίτημα που χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικό για την καθημερινότητα των πυροσβεστών, υλοποιήθηκε με απόφαση του αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλη Καπέλιου, προς μεγάλη ικανοποίηση των εκπροσώπων των εργαζομένων που το ζητούσαν σε κάθε ευκαιρία.
Το γραφείο έχει στελεχωθεί με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ειδικότητας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι θα παρέχουν εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλές και ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικού ενδιαφέροντος και καθημερινότητας προς τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ατομικό εργασιακό και οικογενειακό επίπεδο.
Ειδικότερα, πρόκειται για έξι αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ΠΣ, οι οποίοι έχουν πτυχία ψυχολογίας ή κοινωνικών λειτουργών και έχουν ως αποστολή να παρεμβαίνουν άμεσα μετά από μεγάλα ατυχήματα, για να υποστηρίξουν τους πυροσβέστες και να μεταβαίνουν στον τόπο των γεγονότων, είτε για βοήθεια σε τραυματίες είτε σε διασώστες μετά από επιχειρήσεις διάσωσης.
Παράλληλα θα δέχονται επισκέψεις πυροσβεστών στο γραφείο, προκειμένου να τους προσφέρουν ψυχολογική βοήθεια εφόσον το ζητήσουν, αλλά και σε μέλη των οικογενειών τους, καθώς και σε συνταξιούχους πυροσβέστες που θα ζητήσουν τη συνδρομή τους για θέματα συναισθηματικής και ψυχολογικής φύσεως.
Το γραφείο, όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο, διέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας προστασίας του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση.
Οι έξι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί είχαν αναλάβει πριν από λίγες μέρες τα νέα τους καθήκοντα, αλλά από σήμερα τοποθετήθηκαν τα τηλέφωνα στο γραφείο και είναι πλέον ανοιχτό για όλο το προσωπικό του Σώματος.
Το Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας βρίσκεται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 31 (Πειραιώς 31) στην Ομόνοια, στην Αθήνα, στον 6ο όροφο και λειτουργεί καθημερινά από 07:30 – 15:00. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2132158228, 229, 230, 231, 232 και για τις υπόλοιπες ώρες και αργίες στο 6934604001.
«Είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα, σε μία πρόταση και αίτημα δικό μας εδώ και χρόνια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο σχετικά με τις ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη των πυροσβεστών, λόγω του στρες που βιώνουν από τους κινδύνους και την φύση του επαγγέλματός τους.
Ο κ. Σταμούλης τόνισε ότι οι πυροσβέστες έχουν ανάγκη από βοήθεια για αποκατάσταση μετά από σοβαρά συμβάντα, τόσο οι τραυματίες όσο και τα μέλη της ομάδας που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις για τη διάσωση ανθρώπων, ή άλλες επικίνδυνες αποστολές, και η λειτουργία του γραφείου καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το κενό που υπήρχε στον τομέα αυτό.