Με μία εμβληματική ομιλία-παρουσίαση του κυβερνητικού έργου για τον τουρισμό, της αρμόδιας υπουργού, Έλενας Κουντουρά, ξεκίνησαν οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ. Η αεικίνητη υπουργός τουρισμού παρουσίασε λεπτομερώς τις επιτυχίες και τις “κατακτήσεις” του 2017, ένα χρόνο μετά την ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού.
“Στοχεύουμε σε ανάπτυξη που θα είναι ισόρροπη και δίκαιη. Που θα αποφέρει σταθερά οφέλη στην εθνική μας οικονομία. Που δημιουργεί υπεραξία στους φυσικούς και τουριστικούς πόρους των προορισμών μας, με επίκεντρο το σεβασμό στο περιβάλλον, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάδειξη της μοναδικής ταυτότητας της χώρας μας και της εικόνας που εκπέμπουμε διεθνώς.“, δήλωσε η Ε.Κουντουρά.
Και συνέχισε “Σε πλήρη σύγκλιση με την κυβερνητική πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το Υπουργείο Τουρισμού εγκαινίασε τη στενή συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες και προωθούμε πλέον για πρώτη φορά μία ενιαία εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική.“.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία της για τους 5 στρατηγικούς αναπτυξιακούς άξονες του ελληνικού τουρισμού: την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το “άνοιγμα” νέων τουριστικών αγορών (Μέση Ανατολή, Κίνα, Νότιος Κορέα, Ινδία κα), συνδεσιμότητα (150 επιπλέον νέες απευθείας συνδέσεις με ελληνικούς προορισμούς), ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών με στρατηγικές συμφωνίες με tour operators του εξωτερικού και η προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων.
Ακόμη, η Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η εφαρμογή της Εθνικής Τουριστικής Πολιτικής αποδίδει, φέροντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού (7,6% το 2015, 7,5% το 2016) διπλάσιους του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης παρουσιάζουν την εικόνα μίας Ελλάδας που αποτελεί μοναδική επενδυτική και επιχειρηματική ευκαιρία. “Η Ελλάδα πλέον αποτελεί στρατηγική τους (επενδυτές) επιλογή, διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες και επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό. Το σημαντικό ενδιαφέρον που κινητοποιήσαμε αποτυπώθηκε στο μεγάλο αριθμό των προτάσεων, περισσότερες από 300 για επενδύσεις σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία από τις αρχές του 2016 καθώς και για αδειοδοτήσεις σε ειδικές τουριστικές υποδομές, και 251 φάκελοι ξενοδοχειακών επενδύσεων στον επενδυτικό νόμο.”
Ειδική μνεία έγινε και στην ισχυροποίηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο επαφών. “Κινηθήκαμε μεθοδικά και δυναμικά , για να ισχυροποιήσουμε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, αλλά και για να ενισχύσουμε το θεσμικό της ρόλο, με πιο ενεργή συμμετοχή στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό.”, υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού. Και συνέχισε λέγοντας “Διεκδικήσαμε και εκλεγήκαμε για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021 όπου συμμετέχουν μόνο 33 χώρες. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ σε μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον τουρισμό και τη Βιώσιμη και Χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Πρόκειται για την κορυφαία συνάντηση που σηματοδότησε την 100η συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ.”
Ενώ, ανέφερε ως παραδείγματα, τη διενέργεια του Φόρουμ για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού στην Αλεξανδρούπολη, την καθιέρωση του 2018 ως Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας, την προώθηση της τουριστικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας, την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλιών για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και την ανάπτυξη των ελληνικών γεωπάρκων, καθώς και τη διεκδίκηση και διοργάνωση το 2018 των ετησίων συνεδρίων κορυφαίων Ενώσεων Τουριστικών Πρακτόρων, όπως η ASTA (ΗΠΑ) και SELECTOUR AFAT (Γαλλία).
Η Ε.Κουντουρα έκανε εκτενή αναφορά στην ομιλία της και στην επιδιωκόμενη “διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, την προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού“. “Μέσα από τη σύνδεση αυτή είναι στόχος της κυβέρνησή μας να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν μας, αλλά και:
- να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
- να αυξήσουμε την παραγωγή και να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα,
- να δημιουργήσουμε ανάπτυξη , νέες θέσεις εργασίας και οφέλη που θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες.”, τόνισε η Υπουργός.
Τέλος, κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα προς τη νέα ηγεσία του ΣΕΤΕ να συμμετάσχει στη διαμόρφωση της επικοινωνιακής στρατηγικής και της στρατηγικής προώθησης και ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, μιας και το Υπουργείο Τουρισμού από κοινού με τις Περιφέρειες και τα κατά τόπους Επιμελητήρια να έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ενιαίου πλάνου στρατηγικής επικοινωνίας, από το οποίο λείπει ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του τουριστικού κλάδου, ΣΕΤΕ. “Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και νέες δυνατότητες συνεργασίας, και σας καλώ να ενημερώσετε τα μέλη σας ότι το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ είναι στη διάθεσή όλων σας με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, με το ευρύ δίκτυο επαφών και συνεργατών στο εξωτερικό και τις διασυνδέσεις με τα θεσμικά όργανα, και χωρίς κόστος να στηρίξουμε οργανωμένα την εθνική προσπάθεια στην παγκόσμια προώθηση του μοναδικού αυτού προορισμού «Ελλάδα».”