Λίστα για κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής, για «ποτάμια» εικονικών τιμολογίων, για τα «λουκέτα» που μπήκαν το περσινό καλοκαίρι λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. Λίστα και για υποθέσεις λαθρεμπορίου εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στον τομέα των καπνικών και των καυσίμων.

Και οι δύο κατατέθηκαν στη Βουλή ως συνοδεία του Προϋπολογισμού, με μια ουσιώδη διαφορά: για τις τελωνειακές παραβάσεις αναγράφονται ονόματα και ΑΦΜ, ενώ για τις φορολογικές παραβάσεις μόνο πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Κοινό σημείο των δύο λιστών, που αφορούν στη χρήση του 2016, είναι ότι απουσιάζουν τα όποια στοιχεία για το τι έχει εισπραχθεί ως τώρα, από τις αρκούντως εντυπωσιακές επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών. Έτσι για παράδειγμα, ενώ καταγράφονται 898 υποθέσεις βαριάς φοροδιαφυγής (πάνω από 200.000 ευρώ σε κάθε μια οι «καμπάνες»), στο τέλος υπάρχει μόνο το ποσό των 2,21 δις ευρώ ως βεβαίωση φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων αλλά η παραμικρή πληροφορία για το τι έχει καταλήξει στα κρατικά ταμεία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες λίστες σοβαρών φορολογικών παραβάσεων:
• 918 υποθέσεις εικονικών- πλαστών τιμολογίων αξίας περίπου 300 εκατ. Ευρώ, με πρόστιμα περίπου 154 εκατ. Ευρώ αλλά χωρίς στοιχεία για τις εισπράξεις
• 342 περιπτώσεις επιχειρήσεων με φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ η καθεμία, οι οποίες βαρύνονται με περίπου 604 εκατ. Ευρώ παρακρατούμενων φόρων, που δεν αποδόθηκαν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και με 162,38 εκατ. Ευρώ εικονικών και πλαστών τιμολογίων
• 165 επιχειρήσεις με 48ωρη αναστολή λειτουργίας λόγω μη έκδοσης αποδείξεων, κυρίως- αλλά όχι αποκλειστικά- σε τουριστικές περιοχές

Ανάλογες παραβάσεις έχουν καταγράψει οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το πρώτο δεκάμηνο του 2017 και το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων ξεπερνά τα 2,6 δις ευρώ, χωρίς, όμως, αντίστοιχα επίσημα στοιχεία για τις εισπράξεις.

Η παντελής έλλειψη πληροφόρησης για τι από όλα αυτά έχει μπει στα κρατικά ταμεία σχετίζεται, φυσικά και με τη «βροχή» προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα κι όταν τέτοιου είδους προσφυγές απορρίπτονται, οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια, όπου οι υποθέσεις «κολλάνε» για χρόνια μέχρι να εκδικαστούν.

Προς διευκρίνιση είναι επίσης ένα μείζον ζήτημα, που σχετίζεται με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ περί 5ετούς παραγραφής. Οι περισσότερες από τις παραπάνω υποθέσεις, αφορούν σε παραβάσεις που ανατρέχουν πριν από το 2011- υπάρχουν και κάποιες της δεκαετίας του 90’- κι έτσι γεννάται ερώτημα πώς θα κρίνει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή ένα διοικητικό δικαστήριο τις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η λίστα με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου είναι ακόμα πιο μπλεγμένη. Αν και υπάρχουν ονόματα και ΑΦΜ, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για τις προσφυγές που έχουν ασκηθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές αν η παράβαση και το πρόστιμο που καταλογίστηκε το 2016, εξακολουθεί να υπάρχει το 2017.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, που φιγουράρει στην επίμαχη λίστα ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων, με ένα πρόστιμο 37,5 εκατ. Ευρώ, το οποίο αφορά σε υπόθεση του 2009 και για την οποία έχει ήδη ασκηθεί προσφυγή. Μεταξύ αυτών των 44 περιπτώσεων, στη 14 σελίδων λίστα, είναι και η περίπτωση του πλοιοκτήτη Κουντούρη, με τα «Αγία Ζώνη Ι και ΙΙ», που ανασύρει τις μνήμες της καταστροφικής κηλίδας στον Αργοσαρωνικό. Σε βάρος του πλοιοκτήτη, άλλων 5 συνεργατών του καθώς και στις 2 εταιρείες που ανήκουν τα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» καθώς και της εταιρίας πετρελαιοειδών του πλοιοκτήτη επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, , φόροι ,τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι 6 εμπλεκόμενοι και οι 3 εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου Τελωνείου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η λιστα για τις φορολογικές παραβάσεις

Η λίστα με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις