Έξι κόκκινες γραμμές θέτει η ΚΕΔΕ για κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης με ΑΠΟΦΑΣΗ του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στα Ιωάννινα. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα του συνεδρίου που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη και το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Απ. Κοιμήση, έλαβε λευκό (λόγω απλής αναλογικής) από την παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη και καταψηφίστηκε (επίσης λόγω απλής αναλογικής) από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα τονίζεται:
- Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
- Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
- Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών , καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
- Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
- Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
- Την ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά τη λήξη του Συνεδρίου, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή. Μία ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και την ισχυροποίηση του θεσμού.
«Η Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ λειτουργεί συντεταγμένα και επιδιώκει τη σύνθεση για το καλό της χώρας. Αυτό το αποδείξαμε κατά τη διάρκεια αλλά και στην ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας. Παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ορισμένων συναδέλφων αιρετών, διαπιστώθηκε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και ουσιαστικότερα, από αυτά που μας χωρίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη συμμετοχή και τον εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη σε όλες τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «το συνέδριο δεν επικεντρώθηκε στο θέμα της απλής αναλογικής αλλά ασχολήθηκε με το σύνολο των ουσιαστικών ζητημάτων, που ταλανίζουν το θεσμό.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης από κάτω προς τα πάνω, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα εστίασε στη σημασία να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Γ. Ιωακειμίδης επισήμανε ότι το ψήφισμα δεν μπορεί να υπερψηφιστεί αλλά ούτε και να καταψηφιστεί από εμάς, καθώς περιλαμβάνει θέσεις με τις οποίες η παράταξη του συμφωνεί ωστόσο υπάρχουν και άλλες με τις οποίες είναι αντίθετη.
Κατά ψήφισε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα. Όπως τόνισε, αν και συμφωνεί με το 80% των θέσεων του ψηφίσματος, υπάρχουν σημεία στα οποία η παράταξη του διαφωνεί ριζικά.
Το δικό τους κείμενο θέσεων κατέθεσαν οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση με εκπρόσωπο την Ελπίδα Παντελάκη και ο «Συντονισμός Αιρετών» με επικεφαλής τον Τ. Κανταρά.