Ο Ρώσος μεσίτης Τζορτζ Κατσμάζοφ έχει αγοράσει ένα ακίνητο στην Ελλάδα και είναι στη διαδικασία απόκτησης άλλων πέντε, με προοπτική να πουλήσει διαμερίσματα σε διεθνείς επενδυτές. Ο στόχος του διπλός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg: Αφενός, να πάρει τη «χρυσή βίζα» που του επιτρέπει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά. Αφετέρου, να εκμεταλλευθεί την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων.
«Η αγορά ακινήτων της Ελλάδας είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες της Ευρώπης που δεν έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008», δήλωσε στο Bloomberg ο Ρώσος μεσίτης, εξηγώντας πως οι τιμές των ακινήτων σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ουγγαρία οδεύουν προς τα προ κρίσης επίπεδα, λόγω της υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη. Αντιθέτως, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων πενταετίας και πάνω στην Αθήνα από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2017 έχουν υποχωρήσει κατά 45% κατά μέσο όρο.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «ουρές» ενδιαφερόμενων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων από Ρωσία, Τουρκία, Κίνα και άλλες χώρες.
«Η άποψή μας είναι ότι τα χειρότερα πέρασαν και αυτή είναι μία καλή στιγμή να εκμεταλλευθούμε τις χαμηλές τιμές και να επωφεληθούμε από μελλοντικά κέρδη καθώς η αγορά θα ανακάμπτει», δήλωσε η Κάρι Λο, διευθύνουσα σύμβουλος της κινεζικής ιστοσελίδας ακινήτων Juwai.
Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2.846 ευρώ, σύμφωνα με τη στατιστική εταιρεία Statista, δηλαδή σχεδόν 1.000 ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με την Πορτογαλία και σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερη σε σχέση με την Ιταλία.
«Το σχέδιο της χώρας για παροχή βίζας έναντο επενδύσεων είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, καθώς είναι φτηνό στα 250.000 ευρώ, τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι φτηνά, οι αποδόσεις για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι υψηλές και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι μεγαλύτερες», εξήγησε ο Κατσμάζοφ στο Bloomberg. Στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο πρόγραμμα «χρυσής βίζας» προβλέπει επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ σε ακίνητα, ή 350.000 ευρώ σε ακίνητα 30ετίας και πάνω, και πάλι υπό όρους.
Ένα ακόμα κίνητρο για τους ξένους επενδυτές να κοιτάξουν προς την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των ακινήτων δημιουργούν ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις, τονίζει ο Κατσμάζοφ.
Η Λο, από την πλευρά της, παρατηρεί ότι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων Κινέζων αγοραστών για ελληνικά ακίνητα αυξήθηκε κατά σχεδόν 159% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της «χρυσής βίζας». «Είναι μία από τις πιο χαλαρές βίζες που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις επενδύσεις σε ακίνητα για να μπεις στο δρόμο της ευρωπαϊκής υπηκοότητας», σημείωσε η Λο, προσθέτοντας ότι το ταξίδι από την Κίνα προς την Ελλάδα και αντιστρόφως είναι τουλάχιστον κατά τρεις ώρες συντομότερο απ’ ό,τι προς τη Βαρκελώνη ή τη Λισαβόνα, που επίσης είναι δημοφιλείς για επενδύσεις σε ακίνητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Enterprise Greece, η Ελλάδα χορήγησε 2.053 χρυσές βίζες από το 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2017, το 43% ευρώ σε Κινέζους επενδυτές. Ακολουθούν οι Ρώσοι με 18,6% και οι Τούρκοι με 8,4%. Η Ελλάδα έχει αντλήσει πάνω από 513 εκατομμύρια ευρώ από ξένες επενδύσεις μέσω του προγράμματος αυτού.
Τόσο ο Κατσμάζοφ όσο και η Λο δήλωσαν πάντως ότι ενδιαφέρονται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στους οποίους προχωρούν σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες. «Έχουμε κάποιους αγοραστές που ενδιαφέρονται πολύ για τη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της Ελλάδας. Πιστεύουν ότι θα προσφέρει ευκαιρίες αγορών στο κατώτατο σημείο της αγοράς», ανέφερε η Λο.