Τον Ιούνιο του 2016 ο Παναγιώτης Μαυρίκος έχασε τη ζωή του μέσα στο αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό. Οι εικόνες με τη φλεγόμενη Porsche Cayenne έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.
Μαζί και τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ο θάνατος οφειλόταν σε δολιοφθορά ή δυστύχημα. Η ΕΛΑΣ ανέθεσε την υπόθεση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όντως ο θάνατος του Μαυρίκου οφειλόταν σε δυστύχημα. Οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό το όχημά του. Λίγο μετά και με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες, οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δυστύχημα, καθώς υπήρξε διαρροή λαδιού και καυσίμων η οποία προκλήθηκε από μηχανική βλάβη.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το όνομα του Π. Μαυρίκου επανήλθε στη δημοσιότητα λόγω του σκανδάλου Novartis. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα του FBI τα οποία διαβίβασε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και από καταθέσεις μαρτύρων τις οποίες πήρε η ίδια η κ. Τουλουπάκη, ο Π. Μαυρίκος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα του FBI και τις καταθέσεις μαρτύρων, φέρεται να έπαιρνε μεγάλα ποσά από τη Novartis προκειμένου να τα ξεπλύνει για λογαριασμό πολιτικών προσώπων. Το ξέπλυμα φέρεται να γινόταν μέσω των εταιρειών που διέθετε οι οποίες εξέδιδαν εφημερίδες και διαχειρίζονταν ιστοσελίδες. Ο Μαυρίκος φέρεται να λάμβανε χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis για διαφήμιση την οποία καταχωρούσε στα χαμηλής αναγνωσιμότητας ΜΜΕ που διέθετε. Από αυτά παρακρατούσε ένα ποσό ως δική του αμοιβή (μίζα) και το υπόλοιπο κατέληγε σε τσέπες πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες του FBI, η επιλογή του Π. Μαυρίκου ως επόμενης εταιρείας ξεπλύματος έγινε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή το 2013. Ο Μαυρίκος φέρεται να ήταν η γέφυρα μεταξύ Novartis και κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ διέθετε και πρόσβαση σε τρεις ή τέσσερις υπουργούς Υγείας.
Τα έγγραφα του FBI που δημοσιεύσει σήμερα το Documento αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Το 2013 ο Φρουζής ήθελε τον Μαυρίκο να γίνει η επόμενη εταιρεία ξεπλύματος χρήματος. Ο Μαυρίκος είχε εμπλακεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Μαυρίκος έβαλε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες για τη Novartis. Η Zenith Media ήταν υπεύθυνη για την παροχή ανάλυσης όλων των διαφημίσεων στα media. O Μαυρίκος ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Μαυρίκος είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς υγείας».
Τα ερωτήματα και το προφητικό άρθρο
Ο θάνατος του Μαυρίκου εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προκαλεί ερωτήματα. Το γεγονός ότι σκοτώθηκε λίγο προτού καταθέσει στον ανακριτή για την υπόθεση των εκβιασμών προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα. Είναι σαφές λοιπόν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις μαρτυρίες για την υπόθεση της Novartis χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το κατά πόσο από ενδεχόμενη κατάθεσή του απειλούνταν ισχυρά πρόσωπα. Από την πρώτη στιγμή η οικογένειά του υποστήριξε ότι «είχε δεχτεί απειλές πριν από τον θάνατό του», ωστόσο η έρευνα των αστυνομικών αρχών απέκλεισε το σενάριο της δολοφονίας.
Από τον Ιούνιο του 2016 το koutipandoras.gr είχε διατυπώσει εύλογα ερωτήματα για τη διαφήμιση που λάμβαναν τα Μέσα Μαυρίκου ως αποτέλεσμα εκβιασμών. Το κατά πόσο δηλαδή ευσταθούσε η δικαιολογία ότι διάφορες εταιρείες και πρόσωπα υπέκυπταν στους όποιους εκβιασμούς και χορηγούσαν διαφημίσεις την ώρα που τα ΜΜΕ του ομίλου διέθεταν πενιχρή κυκλοφορία που δεν ξεπερνούσε τα 100 φύλλα την ημέρα.
«Ήταν ο Μαυρίκος ένας εκβιαστής στον οποίο διευθυντές επιχειρήσεων του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα έδιναν εκατομμύρια σε διαφήμιση για να μη γράψει γι’ αυτούς; Πόσους και πόσο μπορούσε να βλάψει μια εφημερίδα που πουλούσε 100 φύλλα την ημέρα μαζί με συνεργαζόμενα και ανύπαρκτα sites;
Δηλαδή υποχωρούσαν οι εκβιαζόμενοι στους εκβιασμούς Μαυρίκου ή υπήρχαν αυτοί που προέτρεπαν όσους πλήρωναν να πληρώσουν; Υπέγραφε ο τάδε πρόεδρος της ΔΕΚΟ διαφήμιση για τον Μαυρίκο ή τον προέτρεπε ο πολιτικός προϊστάμενος υπουργός με το επιχείρημα “δώσε μωρέ να μη μας κάνει ζημιά;”» ανέφερε την περίοδο εκείνη το koutipandoras.gr.
Στο ίδιο δημοσίευμα εκφράζονταν ερωτήματα σχετικά με το χρήμα από τους εκβιασμούς και το κατά πόσο αυτό σχετιζόταν με πολιτικά πρόσωπα. «Το πραγματικό λοιπόν ερώτημα ήταν αν οι εκβιασμοί Μαυρίκου εξασφάλιζαν εισπράξεις για τον ίδιο μόνο ή στην πραγματικότητα ήταν μαύρο χρήμα που επέστρεφε σε πολιτικούς» ανέφερε το δημοσίευμα και συμπλήρωνε: «Τις επόμενες μέρες ο Μαυρίκος θα κατέθετε συμπληρωματικά στην ανάκριση για τους εκβιασμούς. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν έλεγε πως οι πραγματικοί αποδέκτες των χρημάτων ήταν όλοι αυτοί με τους οποίους αποδεδειγμένα μιλούσε στα τηλέφωνα; Πως οι πολιτικοί ήταν οι εισπράκτορες και αυτός απλώς το πιστόλι;». Μία πτυχή που οι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis αλλά και οι έρευνες του FBI δείχνουν να επιβεβαιώνουν και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Να σημειωθεί ότι ο Μαυρίκος φέρεται να είχε στενές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ειδικά από τον χώρο της ΝΔ. Λεγόταν ότι μπαινόβγαινε με άνεση σε γραφεία πολιτικών. Οταν η υπόθεση με τους εκβιασμούς είδε το φως της δημοσιότητας, κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν τον Μαυρίκο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ο Μαυρίκος είχε εκλεκτές σχέσεις με τη ΝΔ. Εγγραφο που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» αποδείκνυε ότι ήταν στο payroll της ΝΔ το 2010, όταν την ηγεσία του κόμματος είχε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επρόκειτο για τιμολόγιο του 2010 με το οποίο η τότε διοίκηση της ΝΔ είχε πληρώσει την εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Εκτυπώσεων ΑΒΕΕ (συμφερόντων Μαυρίκου) προς «δημοσίευση κειμένων για τη Νέα Δημοκρατία στην εφημερίδα Ακρόπολη». Από το τιμολόγιο προέκυπτε μια διαρκής σχέση μεταξύ των δύο μερών, καθώς στον κωδικό «προηγούμενο υπόλοιπο» αναγραφόταν το ποσό των 18.450 ευρώ, δηλαδή σύνολο οφειλής της ΝΔ προς τον εκδότη 36.900 ευρώ. Κάτι που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μηνιαία καταβολή.
Π. Μαυρίκος: Εκβιασμοί, κρατική διαφήμιση και διορισμός
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος συνδεόταν με πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ. Η πορεία του εντυπωσιακή. Ξεκίνησε ως υπάλληλος της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Την ίδια περίοδο εργαζόταν παράλληλα και ως δημοσιογράφος στο TV Magic και στον ραδιοφωνικό σταθμό 107 του Πειραιά. Λίγο μετά εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος» και στον τηλεοπτικό σταθμό Τηλεάστυ, ενώ είχε διατελέσει υπεύθυνος Επικοινωνίας του Δήμου Κερατσινίου και είχε εκδώσει τοπική εφημερίδα. Το 2007 διορίστηκε αντιπρόεδρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών με απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ (αρ. φ. 351, 17 Αυγούστου 2007). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι σχέσεις μεταξύ Δ. Αβραμόπουλου και Π. Μαυρίκου φέρονται ως «εξαιρετικές».
Την περίοδο διορισμού του ο Μαυρίκος ήταν ήδη εκδότης δύο εφημερίδων («Ακρόπολη» και «24 ώρες»). Επρόκειτο για εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας, οι οποίες όμως λάμβαναν δυσανάλογα υψηλή κρατική διαφήμιση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (15 Μαρτίου 2009), αν και οι εφημερίδες διέθεταν λιγότερα από 1.000 φύλλα κυκλοφορίας, είχαν καταφέρει το 2008 να εξασφαλίσουν κρατική διαφήμιση ύψους 150.000 ευρώ. Το ίδιο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Ο Μαυρίκος κατάφερε να χτίσει έναν όμιλο έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών μέσων από τα οποία εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κρατικής διαφήμισης. Παρά τη μηδαμινή κυκλοφορία.
Τον Φεβρουάριο του 2016 συνελήφθηκε μαζί με ακόμη δύο πρόσωπα για την υπόθεση των εκβιασμών. Συγκεκριμένα, ο εκδότης κατηγορήθηκε ότι εκβίαζε κρατικές εταιρείες, τράπεζες και επιχειρήσεις προκειμένου να διαφημίζονται στα χαμηλής κυκλοφορίας –άρα και παρεμβατικότητας– ΜΜΕ που διέθετε. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, για να το καταφέρνουν αυτό δημοσίευαν επιθετικά ρεπορτάζ τόσο κατά των εταιρειών όσο και κατά προσώπων που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά. Ο ίδιος δεν προφυλακίστηκε, καθώς κατέβαλε εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.
Και απόπειρα αυτοκτονίας πρώην στελέχους στο Χίλτον
«Δεν θα μου τα φορτώσετε, θα πέσω κάτω» φώναξε απειλώντας να πέσει στο κενό την Πρωτοχρονιά του 2017
Εκτός από τον θάνατο Μαυρίκου, το Novartis-Gate σχετίζεται και με απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην στελέχους της Novartis Ν.Τ. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, το συγκεκριμένο στέλεχος επιχείρησε να αυτοκτονήσει την Πρωτοχρονιά του 2017 και ενώ βρισκόταν στο μπαρ Galaxy του Χίλτον στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου. «Δεν θα την πληρώσω εγώ, δεν θα μου τα φορτώσετε, θα πέσω κάτω» φώναξε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι κάποιος τον παρακολουθεί. Στο σημείο έσπευσε μεσολαβητής της ΕΛΑΣ, ο οποίος έπειτα από διαπραγματεύσεις μίας ώρας κατάφερε να τον πείσει. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με περιπολικό στο ΑΤ Συντάγματος όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Αν και ήταν στέλεχος της εταιρείας και ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα από τις αρχές, οι εισαγγελικές αρχές τον αντιμετώπισαν σαν… τρελό και όχι ως πρόσωπο συνδεόμενο με την υπόθεση.
Μάλιστα 11 μέρες μετά την απόπειρα αυτοκτονίας ο Ν.Τ. κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην πράξη του αυτή είχαν να κάνουν με «εσωτερικό έλεγχο από την εταιρεία» στον οποίο είχε υποβληθεί και σε «εμμονές» ότι τον «είχαν υπό στενή παρακολούθηση από την εταιρεία» με αποτέλεσμα να «πιεστεί».
Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων αλλά και τις έρευνες του FBI, ο Ν.Τ. προσλήφθηκε στη Novartis στην Ελλάδα το 2010 ως εμπορικός διαχειριστής ενός φαρμάκου για τον διαβήτη, του Galvus. Το 2011 αναβαθμίστηκε σε διάφορες θέσεις στη Βασιλεία και κατέληξε ο Ευρωπαίος επικεφαλής σπάνιας ασθένειας. Ο Ν.Τ. ενεπλάκη στη δωροδοκία γιατρών. Συγκεκριμένα, έδινε αναφορά στον επικεφαλής πρωτοβάθμιας περίθαλψης της Novartis στη Βασιλεία. Η ομάδα διαχείρισης «επικοινωνούσε την επένδυση στους γιατρούς σε δωροδοκίες και ψευδείς σπουδές με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων». Οι γιατροί πληρώνονταν με «μαύρα», ενώ υπήρχαν δύο τύποι προγραμμάτων, Α και Β. Τα προγράμματα Α πληρώνονταν από ελληνικές πηγές και τα προγράμματα Β από τη Βασιλεία.
Σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση», η οποία δόθηκε στις αρχές τον περασμένο Νοέμβριο, η Novartis «διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ’ ονόματι Pharma AG σε ελβετική τράπεζα, πιθανώς τη UBS».
«Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Ελληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κ.λπ., τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας» αναφέρει επίσης η μάρτυρας.
Ο λογαριασμός αυτός κινούνταν με εντολές της διευθύντριας στο τμήμα Mso της Novartis Ελλάς από το 2007 έως το 2011 Σουζάνε Γκρούμπερ. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand μάνατζερ της εταιρείας. Στην περίπτωση του Galvus, ως brand μάνατζερ φέρεται σύμφωνα με τη μάρτυρα ο Ν.Τ.