Δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων την περασμένη Πέμπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Νοσοκομείου Ρίου του ΚΚΕ αλλά «είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που συνεχώς επιδεινώνεται στο χώρο της Υγείας».

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ, επισημαίνει πως «ο κορεσμός της ΜΕΘ από έκτακτα περιστατικά, μετέτρεψε τη μονάδα αναζωογόνησης σε μονάδα αυξημένης φροντίδας και μαζί με την ανάνηψη των χειρουργείων, αλλά και τις εκάστοτε κλινικές, γέμισαν από διασωληνωμένους ασθενείς. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο λειτουργία των χειρουργείων, να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι, και οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται λόγω των έκτακτων περιστατικών που μεταφέρονται στο Ρίο».

Υπογραμμίζει επίσης πως «πανελλαδικά υπάρχουν περισσότερες από 150 κλίνες ΜΕΘ που λόγω προσωπικού και εξοπλισμού παραμένουν κλειστές, με τις ανάγκες να είναι ακόμα περισσότερες. Το νοσοκομείο του Ρίου εξυπηρετεί έναν τεράστιο όγκο ασθενών σε ολόκληρη την Υγειονομική Περιφέρεια (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο, και νησιά Ιονίου), ενώ λόγω της έλλειψης κλινών, την υπολειτουργία και την υποστελέχωση των ΜΕΘ στη Δυτική Ελλάδα τα περιστατικά μεταφέρονται στο Ρίο».

Η ΚΟΒ Νοσοκομείου Ρίου τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ασθενείς, αλλά και κάθε λαϊκή οικογένεια βιώνει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας και τις συνέπειες από τις ελλείψεις κλινών, φαρμάκων, ιατρικών υλικών, αλλά και την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Η υποβάθμιση τόσο των νοσοκομείων σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ηλεία, όσο και των Κέντρων Υγείας του Νομού ρίχνει όλο το βάρος στα Νοσοκομεία της Πάτρας, και δημιουργεί ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλούνται σε ατέλειωτες και απανωτές εφημερίες έχοντας καθημερινά στην ευθύνη τους την υγεία εκατοντάδων ασθενών».

Αιτία των προβλημάτων και εμπόδιο στη λύση τους, συμπληρώνει, «είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης, αυτής και των προηγούμενων, που έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία σε καταστάσεις επικίνδυνες για ασθενείς, αλλά και για εργαζόμενους. Τρεις μήνες πριν στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κυβέρνησης, μαζί με τις διακηρύξεις για την “ανάπτυξη που έρχεται” και την “έξοδο από τα μνημόνια’, έγινε αναφορά στις ανάγκες στελέχωσης των νοσοκομείων της περιοχής, η κατάσταση όμως ολοένα και επιδεινώνεται εις βάρος του λαού και των εργαζομένων στην υγεία. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού “κόστος” και που την οδηγεί στα χέρια των επιχειρηματιών, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της. “Κόστος” για το κεφάλαιο και το κράτος του είναι να ανοίξουν οι κλειστές κλινικές και κλίνες, να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, να αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία».

Καπιταλιστική ανάπτυξη, αναφέρει η ΚΟΒ, «σημαίνει να θεωρείται “κόστος” η Υγεία του λαού και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ίδια ώρα που θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου της Υγείας, για τους οποίους η κυβέρνηση προορίζει τεράστια πακέτα χρηματοδότησης και φοροελάφρυνσης».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Εδώ και τώρα να δοθεί λύση με ευθύνη του κράτους, με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό. Με αναβάθμιση και ενίσχυση των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις