Με στόχο, όπως λένε οι ίδιοι, να ξυπνήσουν… από την νάρκωση τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, και ειδικότερα τους νέους, οι οποίοι βρίσκονται σε λήθαργο κατά τα χρόνια της κρίσης, νέοι από την Σκοπιά Φαρσάλων, αποφάσισαν να προκαλέσουν εκ νέου, με μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη φωτογράφιση για το φετινό τους ημερολόγιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπιάς Φαρσάλων, επιχειρεί κάτι παρόμοιο, καθώς στο ημερολόγιο του 2017, είχαν απασχολήσει αρκετά ΜΜΕ της επικράτειας, με τις πρωτότυπες φωτογραφίες πάνω στον κτηνοτροφικό κλάδο από το χωριό.
Αυτή την φορά εκτός από φωτογραφίες στην κτηνοτροφία πλαισιώνουν διάφορες αγροτικές εργασίες, σε κτήματα καθώς και την συλλογή καρπών από δέντρα, θέλοντας να δείξουν την καθημερινή τους ενασχόληση.
Η πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά πριν λίγα χρόνια, όταν πολλά παιδιά επέστρεψαν στο ημιορεινό χωριό που βρίσκεται 67 χιλιόμετρα από την Λάρισα, στο νοτιότερο σημείο της επαρχίας Φαρσάλων και ξεκίνησαν την αγροτική ενασχόληση ή συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση πάνω στην κτηνοτροφία ή στην αξιοποίηση της γης.
Οι νέοι απαξιώνουν τον πρωτογενή τομέα, ακόμα και σήμερα, εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου στην «Ελευθερία της Λάρισας», Ηλίας Τσούτσος και πολλές φορές οι αγρότες ψάχνουν και δεν βρίσκουν εργάτες για να εργαστούν στα κτήματα ή για άλλες αγροτικές εργασίες, «θεωρώ ότι μπορείς να βγάλεις αυτά τα χρήματα αν ασχοληθείς εντατικά με τη γη ή με τα ζώα» σημειώνει, ενώ λίγο αργότερα επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί και έχουμε μεγαλύτερες παραγωγές, τις οποίες κάθε χρόνο τις χάνουμε.
Τέλος επισημαίνει, ενδεχομένως, η λύση να βρίσκεται κοντά μας και εμείς να την ψάχνουμε σε μια ανιαρή δουλειά γραφείου ή περιμένοντας να βολευτούμε σε κάποια θέση του δημοσίου, ξεχνώντας ότι στα δύσκολα χρόνια κατά το παρελθόν και σε δύσκολους περιόδους όπως τώρα, την ελληνική οικονομία την κράτησε ο πρωτογενής τομέας, καθιστώντας τον μονόδρομο, ώστε να πραγματοποιηθεί η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγής.
ΠΗΓΗ: onlarissa.gr