Γηρασμένα κτίρια που η Αθήνα έχει σε αφθονία και κτίσματα με προβλήματα στατικής επάρκειας που είναι αδύνατο να «θεραπευτούν», προβλέπεται να εντάξει στο σχεδιασμό για γκρέμισμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Δημαράς. Η ανάσα που χρειάζεται να πάρει η πόλη από τον παραλογισμό του τσιμέντου προηγούμενων δεκαετιών, γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη από τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Της Μαριάννας Τζάννε

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε ημερίδα στο ΥΠΕΝ ο κ. Δημαράς για να βελτιωθεί η Αθήνα, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η επιφάνεια πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος, από το μακροχρόνιο πρόγραμμα απόσυρσης κτιρίων και κατεδάφισης μέρους ή ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων». Όπως αναφέρθηκε, «θα υπάρξει ούτως ή άλλως κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, που δεν έχουν επάρκεια στατικής αντοχής σύμφωνα με τους κανονισμούς και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι να διατηρηθούν».

auhna6789.jpg

Παράλληλα σχεδιάζεται να τρέξει πρόγραμμα για την αποκατάσταση της στατικής αντοχής παλαιών κτιρίων, το οποίο θα κρίνει αν πρέπει να κατεδαφιστούν, με παράλληλη βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς. Δράσεις προβλέπονται επίσης και για την αισθητική αναβάθμιση σε γειτονιές της πόλης με ανάπλαση αξιόλογων δρόμων, ενοποίηση ακάλυπτων χώρων, αύξηση του πρασίνου, εικαστικές παρεμβάσεις καλλιτεχνών κλπ.  Ο κ. Δημαράς μίλησε ακόμη για ανάπλαση κομβικών σημείων της πόλης, όπως είναι η περιοχή της σιδηροδρομικής εισόδου  της πρωτεύουσας (Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Λαρίσης – Πελοποννήσου).

staua.jpg

Ο υφυπουργός δεν έκρυψε ότι για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο, ίσως και αναθεώρηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος. “Το πιο δύσκολο είναι το ζήτημα των πολλών μικρών ιδιοκτησιών και των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων όπου είναι αδύνατη η κοινή απόφαση για τέτοιες αλλαγές προκειμένου να γίνει παρέμβαση σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου», τόνισε ο υπουργός.

Για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπλασης, όπως ανέφερε ο αρχιτέκτων – πολεοδόμος κ. Βασίλης Γκοιμίσης, συνεργάτης του υφυπουργού, πρέπει να προχωρήσει η σύνταξη ενός νόμου για την αστική διαχείριση και η υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων (χρηματοδότηση, εφαρμογή, παρακολούθηση). Έως την Άνοιξη του 2019 σχεδιάζεται να γίνει ο πρώτος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την Αθήνα του 2050, και θα ακολουθήσουν οι επόμενοι

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει επιστημονική ομάδα του ΥΠΕΝ, θα ρυθμίζει και ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των έργων. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που θα απαλλοτριωθούν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την πραγματική τιμή που έχουν σήμερα οι ιδιοκτησίες τους. Οι αποζημιώσεις σχεδιάζεται να είναι 50% αυξημένες σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές, ή θα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε κατοικίες με ίση ή μεγαλύτερη επιφάνεια και καλύτερη ποιότητα από εκείνη στην οποία διέμεναν οι πολίτες, μέσω μιας Τράπεζας Γης, με αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα (στρατιωτικά ακίνητα, ασφαλιστικά ταμεία κλπ).

Σκέψεις κατά τον κ. Γκοιμίση υπάρχουν και για άλλου είδους παρεμβάσεις όπως είναι η θέσπιση «Πράσινου Τέλους» στους δήμους (είτε οριζόντια π.χ. 1% του δημοτικού προϋπολογισμού, είτε για τις πυκνοκατοικημένες πολεοδομικές ενότητες) για δημιουργία Δημοτικού Πράσινου Λογαριασμού. Έτσι, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από τον θεσμό της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και την Τράπεζα Γης θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων.

Όσο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανάπλασης, το υπουργείο στοχεύει να αντλήσει κεφάλαια από τη νέα προγραμματική περίοδος 2020- 2027 αλλά και μέσω συμπράξεων (ΣΔΙΤ).

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις