Το ραντεβού δόθηκε για τις 20.00. Τα πολύχρωμα λουλούδια στο μικρό βαζάκι που κοσμεί το ξύλινο τραπέζι, τοποθετημένο ακριβώς στο κέντρο, συνθέτουν μια εικόνα αρμονίας. Οι καρέκλες γύρω από το τραπέζι είναι έτοιμες να υποδεχθούν την παρέα. Ο φωτισμός, χαμηλός και μαλακός. Το απαλό κίτρινο χρώμα διαχέεται στον χώρο και τον κάνει ακόμα πιο ζεστό και φιλόξενο. Η μουσική ακούγεται χαμηλά. Ήχοι από παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες ερμηνευμένες από νέους καλλιτέχνες φέρνουν το τότε στο τώρα, δημιουργώντας μια γλυκιά νοσταλγία
Στην κουζίνα επικρατεί ηρεμία ενώ οι κατσαρόλες είναι πάνω στα «μάτια». Τα φαγητά σιγοβράζουν αναδύοντας μυρωδιές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά και τόσο οικείες στους περισσότερους.
Η μεγάλη πόρτα ανοίγει με ήρεμες κινήσεις και η παρέα περνάει την είσοδο. Ο Ξενοφών τους πλησιάζει με χαμόγελο και τους καλωσορίζει.
Εκείνοι αφήνουν τα πανωφόρια τους, αριστερά από την είσοδο, στον «καλόγερο» και προχωράνε στο τραπέζι. Κάθονται και αρχίζουν την συζήτηση. Τα ποτήρια γεμίζουν, τσουγκρίζουν και η ιστορία ξεκινάει…
Δεν είναι σκηνή από κάποιο βιβλίο ή ταινία. Είναι η καθημερινότητα του Ξενοφώντα και της Ελισάβετ. Ιδιοκτήτες της «Βόλτας». Ενός εστιατορίου σε ένα στενάκι των Κάτω Πετραλώνων, στην οδό Ιπποθοντιδών στον αριθμό 10. Αυτή η βόλτα όμως, έχει τα δικά της μυστικά και τη δική της ιστορία.
Η πρώτη επαφή με την εστίαση
Νέοι άνθρωποι, η Ελισάβετ Ανδρικοπούλου και ο Ξενοφώντας Κατραμάδης, αποφάσισαν πριν τέσσερα χρόνια να ασχοληθούν με τον χώρο της εστίασης ξαφνικά, χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία. Είχαν όμως αγάπη και μεράκι και αυτό ήταν το βασικό συστατικό. Ο Ξενοφών από τον χώρο της εκτύπωσης και της διαφήμισης ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις και το service του μαγαζιού ενώ η Ελισάβετ, από την ιδιωτική εκπαίδευση, αποφάσισε να ασχοληθεί με την «αγάπη» της όπως τη χαρακτηρίζει, την μαγειρική.
«Είναι πολύ διαφορετικό να μαγειρεύεις για κόσμο αλλά η μαγειρική ήταν πάντα ένα πάθος και μια αγάπη. Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για το ψάξιμο. Ψάξιμο για τις παραδοσιακές γεύσεις, τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε και αναγνωρίζουμε. Εξάλλου η γεύση είναι μνήμη. Το φαγητό πρέπει να ξυπνάει μνήμες και να σε γυρνάει πίσω σε παιδικές αναμνήσεις. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εδώ» λέει η σεφ του μαγαζιού, Ελισάβετ Ανδρικοπούλου στο news.gr.
Το μαγαζί με τα κατεβασμένα στόρια που άνοιγε σπάνια
Η «Βόλτα» λειτουργούσε και πριν περάσει στα χέρια του ζευγαριού ως εστιατόριο.
«Το μαγαζί λειτουργούσε ήδη σαν εστιατόριο με την ονομασία Μονοπώλιο. Το πήραμε εμείς και το ονομάσαμε Βόλτα. Σε ένα μεγάλο βαθμό έχουμε κρατήσει το μαγαζί όπως ήταν. Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν μια αποθήκη του μονοπωλίου του κράτους. Συγκεκριμένα ήταν η όγδοη αποθήκη του μονοπωλίου. Όταν έκλεισε η αποθήκη έγινε εστιατόριο από έναν ηθοποιό και τη μητέρα του, οι οποίοι είχαν το δικό τους κόσμο. Το μαγαζί ήταν λίγο… undercover! Τις περισσότερες ώρες ήταν με κατεβασμένα τα ρολά, άνοιγε λίγες ώρες το βράδυ. Ήταν ένα μυστικό μαγαζί κατά κάποιο τρόπο» μας λέει ο Ξενοφώντας.
Οι συμπτώσεις τους έδειξαν τον… δρόμο για τη βόλτα
«Βρέθηκε συγκυριακά ο χώρος. Ήταν να δοθεί σε άλλα χέρια και αποφασίσαμε να το αναλάβουμε εμείς» μας λέει η Ελισάβετ, η οποία μαζί με τον σύζυγο της, Ξενοφώντα, πήγαιναν στο συγκεκριμένο μαγαζί ως πελάτες για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια.
«Έτσι και αλλιώς μας άρεσε ο χώρος. Εμένα μου έγιναν προτάσεις από φίλους και συναδέλφους να κάνουμε αντίστοιχη επιχείρηση πιο κεντρικά ή σε σημείο με περισσότερη κίνηση. Δεν ήθελα. Προτιμούσα την γωνίτσα μας, την μαμαδίστικη κουζίνα μας. Οι περισσότεροι πελάτες είναι φίλοι. Έχουν προκύψει πολλές φιλίες από τους πελάτες. Γιατί και εμείς τρώμε και πίνουμε παρέα τους. Το ύφος μας και το ήθος μας δεν είναι του στυλ: να σερβίρουν οι υπάλληλοι και να μαγειρεύουν οι πληρωμένοι σεφ. Εμείς τα κάνουμε όλα μόνοι. Μαγειρεύουμε, καθαρίζουμε, ψωνίζουμε, γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε ένα μεγάλο σαλόνι που θα έρθουν οι φίλοι μας για να φάνε.» δηλώνει με ειλικρίνεια ο Ξενοφών.
Ο λόγος που κλείνουν το καλοκαίρι
Το μαγαζί διαθέτει ελληνική παραδοσιακή κουζίνα από όλη την Ελλάδα με συνταγές ψαγμένες από χωριά και γιαγιάδες και πρώτες ύλες από μικροπαραγωγούς. Για να μπορέσει το ζευγάρι να γυρίσει την Ελλάδα και να βρει τις συνταγές αυτές, κλείνουν το καλοκαίρι και βγαίνουν σε αναζήτηση νέων υλικών, νέων συνταγών και… γιαγιάδων που θα μοιραστούν μαζί τους τα μυστικά της κουζίνας τους.
Ο σεβασμός στους χορτοφάγους και στα παιδιά
Βασική σκέψη τόσο της Ελισάβετ όσο και του Ξενοφών ήταν να δημιουργήσουν ένα μαγαζί το οποίο θα ήταν φιλικό και στους χορτοφάγους αλλά και στα παιδιά. «Έχουμε στήσει το μενού μας με σεβασμό και στους χορτοφάγους. Έχουμε στο μενού μας 12 πιάτα χορτοφαγικά και 14 με κρέας. Υπάρχει όμως και ένα superfood το οποίο μπορούν να απολαύσουν και τα παιδιά. Το χορτοφαγικό μπιφτέκι, με φακές μανιτάρια και κινόα το προτείνουμε και στα παιδιά. Αυτό ήταν η αρχική μας σκέψη. Να μπορούν να φάνε κάτι τα παιδιά το οποίο να μην είναι… fast food και να είναι φτιαγμένο με την ίδια ζέση και αγάπη όπως όλα τα υπόλοιπα.» τονίζουν στο news.gr.
Η συνηθισμένη ερώτηση και η απάντηση
Υπάρχουν όμως πελάτες που περνάνε το κατώφλι του μαγαζιού και έχουν απορίες. Ο Ξενοφώντας πρόθυμος να τους τις λύσει. Υπάρχει όμως μια ερώτηση που την αντιμετωπίζει πάντα με χιούμορ και δίνει την ίδια απάντηση όσες φορές και αν την ακούσει. «Τι είναι το πιο ωραίο εδώ;» είναι η ερώτηση. «Η συνήθης απάντηση μου είναι “είμαι εγώ το πιο ωραίο εδώ πέρα!”» μας λέει ο Ξενοφώντας με απίστευτη διάθεση για πλάκα και προσθέτει: «Αντιμετωπίζουμε με χιούμορ τους πελάτες μας γιατί είναι ωραίο να είναι διαδραστικό το περιβάλλον».
Η συνταγή από τα χρόνια του Ιπποκράτη
Η καρδιά του μαγαζιού χτυπάει στην κουζίνα. Εκεί όπου ο… Βούδας -όπως την αποκαλεί ο Ξενοφώντας λόγω της απίστευτης ηρεμίας της- σεφ, Ελισάβετ βγάζει όλη της την αγάπη και μπλέκει το παλιό με το καινούργιο για να μπορέσει να δημιουργήσει νέες γεύσεις. «Σε κάποιες συνταγές υπάρχουν λίγα πραγματάκια που μπορείς να πειράξεις για να εκφράσεις και εσύ τη δημιουργικότητα σου. Ένα από αυτά που φτιάχνουμε τώρα είναι με τυρί. Μια πάρα πολύ παλιά συνταγή από τα χρόνια του Ιπποκράτη. Πρόκειται για μια αλοιφή τυριών. Έμπλεξα το καινούργιο στοιχείο, που είναι το μαύρο σκόρδο. Πάντρεψα κάτι πάρα πολύ παλιό δηλαδή με κάτι πάρα πολύ καινούργιο.» μας λέει και μοιράζεται μαζί μας το μυστικό της.
Θύμισες από τα παλιά
Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα σημαίνει μνήμες για τους περισσότερους. «Οι φοιτητές που μπαίνουν στο μαγαζί, έρχονται γιατί τους έχει λείψει το φαγητό της μαμάς τους και έρχονται εδώ για να το βρουν. Αφού φάνε μας λένε πως τους θυμίσαμε το μαμαδίσιο φαγητό. Ακόμα όμως και άνθρωποι μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να θυμηθούν ένα φαγητό από τα χωριά τους, από τη μαμά τους ή από τη γιαγιά τους.» μας λέει η Ελισάβετ και ο Ξενοφώντας προσθέτει: «Όλο αυτό που κάνουμε είναι λαογραφικό. Έχουμε μάθει πάρα πολλά. Εξαιρετικές πληροφορίες από όλη την Ελλάδα. Για ποιο λόγο είχαν αυτά τα φαγητά στο παρελθόν.»
Το χαρούπι και η ιστορία
Η Ελισάβετ πριν μπει στην κουζίνα, πριν ψάξει ακόμα μια γεύση, διαβάζει και διαβάζει πολύ. «Η ιστορία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φαγητό. Κάθε εποχή, κάθε χρονιά ήταν κάτι που μας έσωζε σαν λαό. Πχ το χαρούπι που τώρα θεωρείται superfood και είναι trend, είναι αυτό το υλικό που στο παρελθόν ανέστησε γενιές αφού αν δεν το είχαν στον πόλεμο θα πέθαιναν. Όταν όμως υπήρχε πληθώρα υλικών το πετούσαν στα ζώα να το φάνε. Είναι ωραίο να ανακαλύπτεις την ιστορία πίσω από υλικά.» λέει με αγάπη η σεφ.
«Δεν θα γίνουμε πλούσιοι και μας αρέσει!»
Οι περισσότεροι δοκιμάζουν αλλαγές στα επαγγελματικά τους με μόνο σκοπό να αυξηθεί το εισόδημα τους. Το συγκεκριμένο ζευγάρι όμως αντιμετωπίζει τα πράγματα διαφορετικά. «Δεν θα γίνουμε πλούσιοι και το ξέρουμε. Μετά από την διαδρομή που είχαμε και οι δυο στους χώρους μας, τι να πούμε; ότι με ένα εστιατόριο στα Κάτω Πετράλωνα θα γίνουμε πλούσιοι; Όχι δεν θα γίνουμε και μας αρέσει πάρα πολύ αυτό. Θέλουμε να περνάμε καλά μαζί με τους πελάτες μας. Αφού δουλεύουμε που δουλεύουμε, να βγάζουμε το μεροκάματο μας και να περνάμε καλά. Δεν είναι το θέμα μας τα λεφτά.» ξεκαθαρίζει ο Ξενοφώντας.
Από το Άγιο Όρος σε ένα στενό των Κάτω Πετραλώνων
Την προσοχή μας τραβάει μια χάλκινη γκραβούρα στον τοίχο. «Αυτό είναι μια μήτρα εκτύπωσης γκραβούρας που βρέθηκε στα χέρια μου το 2002, στην προηγούμενη δουλειά μου. Μπήκε μέσα ένας κύριος μεγάλος σε ηλικία, σεβάσμιος στο παρουσιαστικό του και μου είπε ότι θέλει να εκτυπώσει ένα βιβλίο, μου εξήγησε πως δεν έχει πάρα πολλά λεφτά και θα ήταν μια έκδοση για αυτόν και τους φίλους του. Του το έφτιαξα. Ο συγκεκριμένος ήταν καλόγερος 40-45 χρόνια στο Άγιο Όρος. Κάποια στιγμή τα βρόντηξε και έφυγε και έγραψε ένα βιβλίο πως πέρασε εκεί. Ήταν λίγο juicy αλλά τo concept του δεν ήταν να τα βγάλει όλα στην φόρα αλλά να εξομολογηθεί πως ήταν στο Άγιο όρος πραγματικά. Όταν είδε τη τιμή που του έκανε για το βιβλίο του, μου έκανε αυτή τη μήτρα εκτύπωσης δώρο. Του την είχε δώσει ο πνευματικός του πριν 60-70 χρόνια. Είναι ένα κομμάτι που ξεπερνάει τα 100 χρόνια και απεικονίζει τη Μονή Των Αγίων Αποστόλων με τις παραμονές στο Άγιο Όρος» μας εξηγεί ο Ξενοφώντας.
Η συνταγή της Κυβέλης, συζύγου του Γεωργίου Παπανδρέου
Λίγο πιο πέρα, κρεμασμένο στον τοίχο, ένα πανί διακοσμημένο με καλλιγραφικά γράμματα. Τι αναφέρουν αναρωτιόμαστε; Πρόκειται για τη συνταγή σούπας φασιανού από το βιβλίο της Κυβέλης, της συζύγου του Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία είναι γραμμένη από καλλιγράφο μας εξηγεί το ζευγάρι.
Πρώτο στις προτιμήσεις στο AirBnB
H «Βόλτα» όμως έχει καταφέρει και κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί. Είναι πρώτο στις προτιμήσεις στους χρήστες AirBnB όπως αυτό προκύπτει από τις κριτικές τους. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί δεν είμαστε σε κεντρικό σημείο αλλά είμαστε σε μια περιοχή που έχει αρκετά AirBnB» τονίζει η Ελισάβετ.
Στο τέλος της βραδιάς με ένα αίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας, χαιρετηθήκαμε και κανονίσαμε τη επόμενη συνάντηση μας. Αυτή η βόλτα μας θύμισε πολλά. Εξάλλου το φαγητό είναι γεύση και η γεύση… μνήμη.
Σοφία Πελεκάνου