Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά. Ένα πανέμορφο κτίριο που ανακαινίστηκε την περίοδο 1996 – 2001. Ένα κτίριο με ιστορίες τέχνης, βασανιστηρίων, πολιτικής και τελικά και φαντασμάτων. Η θέση του κτίσματος βρίσκεται, σύμφωνα με τους θρύλους της περιοχής, επάνω στα κτήματα παλιού Τουρκικού νεκροταφείου («Τουρκικά μνήματα»).
Το 1902 ο Ν. Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια αγοράζει ένα κτήμα έκτασης 47.000 τ.μ. στην Κηφισιά και κτίζει την επιβλητική έπαυλη που θα μείνει στην τοπική ιστορία ως η ”Βίλα Καζούλη”.
Η μεγάλη και περίεργη ιστορία του κτίσματος
-Το 1940 χρησιμοποιείται από τους Γερμανούς και στεγάζει το φρουραρχείο των Ες Ες. Οι Γερμανοί λέγεται ότι έκαναν απογραφή των θησαυρών που εντόπισαν (διότι προγενέστερα η βίλα κατοικήθηκε από γνωστό αρχαιολάτρη του οποίου το όραμα ήταν να κάνει την βίλα κέντρο μελέτης, κατά τα πρότυπα της ”Ακαδημίας Πλάτωνος”) και τον φύλαξαν στα μεγάλα υπόγεια του κτιρίου, μέσα σε κιβώτια.
-Αρκετοί έλληνες αντιστασιακοί βασανίστηκαν από τους κατακτητές σε αυτά τα υπόγεια και αρκετοί πέθαναν μέσα τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την εποχή εκείνη θάφτηκαν 12 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται μάλλον ακόμα μέσα στη βίλα.
-Από το ’44 μέχρι το ’49 χρησιμοποιείται από τον ΕΛΑΣ.
-Η βίλα πέρασε το 1949 στο Δημόσιο. Εκεί στεγάζεται το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Το 1953 στέγασε και περιέθαλψε τους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων, μέχρι και το 1955.
-Το 1964 η βίλα αγοράζεται από το ΙΚΑ.
-Στη βίλα Καζούλη έγιναν και τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας “Υπολοχαγός Νατάσα” με πρωταγωνίστρια της Α. Βουγιουκλάκη (1970).
-Το 1990, το ΙΚΑ αποφασίζει να την γκρεμίσει και να χτίσει εμπορικό κέντρο. Το 1995, το ΥΠΕΧΩΔΕ αγοράζει την βίλα σώζοντάς την από την καταστροφή, το ’96 αρχίζουν έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης (τα λιοντάρια-αγάλματα της εισόδου μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ερευνών εντοπίζονται σε αποθήκη του ΙΚΑ και τοποθετούνται στη θέση τους) και την μετατρέπει το 2001 σε “Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης”.
-Για πολλές δεκαετίες, η πανέμορφη βίλα ήταν έρμαιο του καιρού και του χρόνου, των βανδάλων και των τοξικομανών. Καθώς επίσης και διαφόρων περίεργων “σατανιστών” και άλλων σκοτεινών τύπων.
-Στη βίλα λέγεται ότι υπάρχει σήραγγα που βγάζει στο παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, εντός του ΚΑΤ και σύμφωνα με μαρτυρίες μέσα εκεί φυλάσσονταν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα. Κατά την ανακατασκευή της βίλας η σήραγγα μπαζώθηκε και κατέστην απροσπέλαστη.
-Οι Γερμανοί Ναζί, τα βασανιστήρια, οι θάνατοι και η εγκατάλειψη δεν μπορούσαν παρά να γεννήσουν ιστορίες για στοιχειωμένα δωμάτια και περιπλανώμενα φαντάσματα στα σκοτάδια της βίλας. Η αλήθεια είναι, ότι ακόμη και σήμερα, όταν περνάς από δίπλα της σου δημιουργεί μια αίσθηση απόκοσμη και απολύτου παγωνιάς.