Στην επέκταση των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία των ποικιλιών φαρμακευτικής κάνναβης προχώρησε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.
Γράφει ο Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece
Σημειώνεται πως με τις διατάξεις του ν.4523/2018 επετράπη κατ’ εξαίρεση η παράγωγη, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και η προμήθεια προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και οι χρήσεις γης στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία της κάνναβης.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή, προστίθεται η δυνατότητα έκδοσης εγκρίσεων τόσο σε περιοχές χωρίς καθορισμένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης, στις οποίες εξάλλου επιτρέπονται οι μεταποιητικές δραστηριότητες, όσο και σε περιοχές όπου επιτρέπονται οι γεωργικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η έκταση εντός της οποίας λαμβάνει χώρα το σύνολο των δραστηριοτήτων της καλλιέργειας και επεξεργασίας της κάνναβης θα είναι ενιαία.
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως «με την άνω διάταξη υπηρετείται και η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμου ανάπτυξης, με την εξυπηρέτηση και αναπτυξιακών στόχων για τη διαφύλαξη και διατήρηση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας».
Ακόμη, σημειώνεται πως η τροπολογία κρίνεται απαραίτητη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», καθώς οι σχετικές επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές δορυφορικές δραστηριότητες άλλων τομέων της περιοχής.
Επιπλέον, σημειώνεται πως με τις επενδύσεις αυτές σε έναν τομέα αιχμής, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.
Τέλος, ως προς τις συνέπειες στο περιβάλλον, ξεκαθαρίζεται πως το τμήμα της μεταποίησης είναι χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο αποτύπωμα περιβαλλοντικής επίπτωσης από τη διαχείριση των αποβλήτων, το δε ποσοστό που καλύπτει εντός της ενιαίας έκτασης δεν ξεπερνά το 20% και, εκτός της μονάδας επεξεργασίας, περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος.