O Τσίπρας κάλεσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε «πράσινη και κόκκινη συμμαχία».

71

Σε μία μαζικότατη εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Κάραβελ ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, επαναλαμβάνοντας ενώπιον του ακροατηρίου του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ το κάλεσμα για προοδευτική συμμαχία και προοδευτικές συγκλίσεις, κάνοντας λόγο για «πράσινη και κόκκινη συμμαχία».

Οι πολίτες που παραβρέθηκαν ήταν πάρα πολλοί και δεν ήταν το κλασσικό και σύνηθες ακροατήριο που πηγαίνει σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνήθως προβάλλεται ως στοιχείο από διάφορα ΜΜΕ για να ενισχυθεί το επιχείρημα πως δεν ανοίγεται το κυβερνών κόμμα και οι εκδηλώσεις γίνονται μεταξύ φίλων και στελεχών.

Στο Κάραβελ δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς και της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», αλλά δεκάδες στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Παναγιωτακόπουλου, που έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ήταν δηλαδή παρόντες στελέχη του πατριωτικού, αριστερού σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ των ανδρεοπαπανδρεϊκών, της κοινωνικής πλειοψηφίας που ναι μεν ψήφισε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είχε ταυτιστεί οργανωτικά μαζί του.

Ήταν, από πολύ νωρίς, ένα μεγάλο κομμάτι του λεγόμενου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, που κινείται στην Α’ Αθηνών, ήταν παρόντες.

Όπως, εκεί ήταν και ένα τμήμα που παραδοσιακά συνδεόταν πολιτικά με τον Γεράσιμο Αρσένη -επίσης μέρος του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ- που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό με διαχρονική παρουσία στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ενώπιον αυτού του πολύχρωμου πολιτικού και κοινωνικού μωσαϊκού, ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου –απουσίες που σχολιάστηκαν αρνητικά, απηύθυνε πάλι την πρόσκληση – πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό με πρώτο σταθμό τις Ευρωεκλογές.

«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» είπε ο Πρωθυπουργός με αιχμηρό τρόπο και συνέχιζε ότι η απουσία της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν.

Παρόντος και του προέδρου της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν που ήταν και κεντρικός ομιλητής, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι ίσως δικαιολογείται η απουσία των ηγεσιών του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, καθώς η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, ενδεχομένως τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες.

Ο Πρωθυπουργός, παρουσία και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου που απηύθυνε και ομιλία, αποδεχόμενος ουσιαστικά, αν και με τις επιφυλάξεις του, το πρωθυπουργικό προσκλητήριο, αλλά και στελεχών της κεντροαριστεράς, όπως της πρώην ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά και του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου, επέμεινε στο κάλεσμά του.

Παράλληλα, για να εξουδετερώσει και ενδεχόμενες φοβίες που υπάρχουν αλλά και να απαντήσει στις επικρίσεις του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε, ότι δεν επιχειρεί να αλώσει και να λεηλατήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική» είπε και συμπλήρωσε ότι συνιστά «πολιτική αυτοακύρωση αν κάποιοι επιθυμούν την στρατηγική ήττα της κεντροαριστεράς».

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός, αφού επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς», προέταξε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «πλατιά κόκκινη και πράσινη συμμαχία» ώστε «να ξεπεράσουμε την βολική σιωπή και βολική ακινησία», ενώ προέταξε το δίλημμα των ευρωεκλογών και όχι μόνο, λέγοντας: «με την αριστερά ή με την δεξιά με την πρόοδο ή την συντήρηση».

Η κίνηση που συζητήθηκε θετικά από το ακροατήριο ήταν η επιλογή του να αφήσει για πρώτη φορά τόσο έντονες αιχμές στην διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «…μια δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν τη κρίση, φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη».

Από την κριτική του όμως δεν άφησε στο απυρόβλητο και την διακυβέρνηση Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας: «…κατόπιν το μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ. Και έτσι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης. «Σε ένα νέο, Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

«Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή» υπογράμμισε η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη, παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές της έκθεσης η οποία στηρίζεται σε 110 προτάσεις και διευκρίνισε πως αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.

Υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για να αναχαιτιστεί η επέλαση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της άκρας Δεξιάς, τάχθηκε ο Θ. Θεοχαρόπουλος και συμπλήρωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται τον διάλογο, γιατί έχει προοδευτικές θέσεις με τις οποίες πορεύεται.

«Όλο το δημοκρατικό σύστημα κινδυνεύει από τους λαϊκιστές και τους εχθρούς της Ευρώπης» υπογράμμισε ο διευθυντής του – προσκείμενου στο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) – ιδρύματος Friedrich Ebert (γραφείο Αθήνας) Ούρλιχ Στορκ.

»Η Ευρώπη είναι υπό επίθεση, οι λαοί μας απειλούνται» είπε ο Ο. Μπούλμαν και διερωτήθηκε: «Αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις