11 ελληνικά νησιά με λιγοστούς κατοίκους

393

Μικρά ελληνικά νησιά με λιγοστούς κατοίκους που δεν συμπεριλαμβάνονται συχνά σε ταξιδιωτικά αφιερώματα  παραθέτει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

Η συντάκτρια του αφιερώματος Lizzie Porter  αναφέρει πως υπάρχουν λόγοι γιατί να επισκεφτεί κανείς διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη,η Μύκονος ή Κρήτη αφού τα νησιά αυτά διαθέτουν απευθείας πτήσεις ,αξιόπιστα ξενοδοχεία και έντονη νυχτερινή ζωή.

«Αλλά για εκείνους  που επιθυμούν να κάνουν την προσπάθεια, υπάρχουν δεκάδες νησάκια ξεχασμένα από τον χρόνο, που προσφέρουν την απόλυτη ηρεμία και την ευκαιρία της απόδρασης από την πολυκοσμία», επισημαίνει η Telegraph.

Αυτός είναι,λοιπόν, ο οδηγός της για τα πιο αραιοκατοικημένα ελληνικά νησιά, όπου οι μεταφορές  μπορούν να γίνουν κάλλιστα  με  ένα γαϊδουράκι και όχι με ταξί ή το λεωφορείο.

1. Καστελόριζο

Πληθυσμός: 492 κάτοικοι
Μπορεί να βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από τις τουρκικές ακτές, αλλά το Καστελόριζο είναι αναμφισβήτητα ελληνικό. Το κτίριο που έδωσε στο νησί το όνομά του, το Καστελόριζο, είναι ένα κοκκινωπό οχύρωμα, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στο λιμάνι, οι πολύχρωμες κατοικίες διαφοροποιούνται ευχάριστα από τα λαμπρά λευκά κτίρια που χαρακτηρίζουν τους περισσότερους ελληνικούς οικισμούς.

Οι Γαλάζιες Σπηλιές, στη νότιο-ανατολική ακτή του νησιού, είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο: εκδρομές με σκάφη μεταφέρουν τους επιβάτες στο σπήλαιο, όπου το φως του ήλιου βάφει τους πέτρινους τοίχους με έντονο μπλε.

2. Χάλκη

Πληθυσμός: 478 κάτοικοι
Δυτικά της Ρόδου, αυτό το πετρώδες νησί είναι δημοφιλή για τους ημερήσιους εκδρομείς, αλλά ο μόνιμος πληθυσμός αριθμεί λιγότερα από 500 άτομα.

3. Ψαρά

Πληθυσμός: 458 κάτοικοι
Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην βόρειο μέρος του νησιού το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους διέφυγαν με μικρές βάρκες. Το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού, προτιμώντας να πεθάνουν παρά να παραδοθούν, έκλεψαν σε από ένα κατάστημα πυρίτιδα και ανατινάχθηκαν. Μόνο εκδρομείς για λιγοστές μέρες προέρχονται από τη γειτονική Χίο, έτσι παραλίες του νησιού – το Κατσούνι, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέττα, Λάκκα και Λήμνος – είναι σχεδόν πάντα ήρεμες.

4. Κουφονήσια

Πληθυσμός: 400 κάτοικοι
Από τεχνικής απόψεως, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά – το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Αλλά το Κάτω Κουφονήσι είναι τόσο μικρό -που είναι σχεδόν ακατοίκητο. Ο Jane Foster, ένας Telegraph Travel expert στην Ελλάδα, λέει ότι το Άνω Κουφονήσι έχει “ασβεστωμένα κυκλαδίτικα σπίτια ” όπου η κοινότητα ζούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το 1980.Η καλύτερη παραλία του νησιού είναι το Πορί.

5. Σίκινος

Πληθυσμός: 273 κάτοικοι
Αυτό το νησί, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, έχει μερικά από τα πιο όμορφα τοπία των Κυκλάδων όπου οι επισκέπτες μπορούν να προσδοκούν ταβέρνες με σπιτική ατμόσφαιρα που διοικούνται από μαμάδες και τα καΐκια που φεύγουν από το λιμάνι του χωριού του Αλοπρόνοια για τις απομακρυσμένες παραλίες.

6. Ανάφη

Πληθυσμός: 271 κάτοικοι
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, η Χώρα, βρίσκεται σε μια υψηλή θέση στα 260μ, ότι καλύτερο για να απολαύσετε την ευρεία θέα στο Κρητικό Πέλαγος. Ηφαιστειακό πέτρωμα ( αποτέλεσμα της γειτονικής έκρηξης της Σαντορίνης) καλύπτει το νησί, καθιστώντας το ένα πολύ αραιοκατοιμένο μέρος. Το ταξίδι προς τη Καλαμιώτισσα, ένα μοναστήρι στο πιο νοτιο-ανατολικότερο σημείο του νησιού, συνιστάται.

7. Σχοινούσα

Πληθυσμός: 225 κάτοικοι
Ανάμεσα στην Ηρακλειά και στα Κουφονήσια, κοντά στην Νάξο και την Σχοινούσα προσφέρει τον τυπικό ελληνικό συνδυασμό με ανεμόμυλους, εκκλησίες και παραλίες. Γαστρονομικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν γίδα με φάβα και λοβό μπιζελιού, και πιταρίδια – σπιτικά ζυμαρικά βρασμένα σε γάλα κατσικίσιο. Δεν υπάρχει καμία δημόσια συγκοινωνία, αλλά το νησί έχει αξιοπρεπή μονοπάτια πεζοπορίας, ή μπορείτε να νοικιάσετε ένα μηχανάκι ή ποδήλατο.

8. Αγαθονήσι

Πληθυσμός: 185 κάτοικοι
Το βορεινότερο νησί των Δωδεκανήσων, το Αγαθονήσι, το όνομα του οποίου σημαίνει «αγνό νησί», προσελκύει ιστιοπλόους, εκείνους που αναζητούν απομόνωση (δεν είναι όλες οι παραλίες προσβάσιμες με αυτοκίνητο) και τους οπαδούς της ιστορίας (οι Θολοί, ένα προ-βυζαντινό μνημείο που είναι μοναδικό στο Αιγαίο). Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι με βότσαλο.Για τη λεπτή άμμο, κατευθυνθείτε προς τον Πόρο, 45 λεπτά από το χωριό του Αγίου Γεωργίου.

9. Δονούσα

Πληθυσμός: 183 κάτοικοι
Θεωρείται ότι ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, επέλεξε αυτό το μικρό νησί για να κρύψει την Αριάδνη, την κρητική πριγκίπισσα που αγαπούσε. Το τουριστικό συμβούλιο, βέβαια, δεν παραλείπει να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός για να καυχηθεί για την απήχηση του νησιού στους ρομαντικούς. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας που ψάχνει για ειρήνη και ηρεμία θα είναι ευχαριστημένος στην Δονούσα, καθώς οι πολλοί γυμνιστές που συχνάζουν στις παραλίες πιθανότατα θα το επιβεβαιώσουν. Στο Κέδρο με αναπνευστήρα στην παραλία μπορείτε να δείτε ένα ναυάγιο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ όσοι αναζητούν ίσκιο μπορούν να προτιμήσουν το Λιβάδι, όπου τα αρμυρίκια προσφέρουν καταφύγιο δίπλα στη λευκή άμμο.

10. Ηρακλειά

Πληθυσμός: 150 κάτοικοι
Με αναμφισβήτητα το καλύτερο τοπίο στις Μικρές Κυκλάδες, η Ηρακλειά διαθέτει λίγες εγκαταστάσεις, αλλά διαθέτει φυσικό τοπίο καθώς και μερικές όμορφες παραλίες, όπως το δημοφιλές Λιβάδι. Επτά μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν το νησί για όσους επιθυμούν να εργαστούν στη φέτα, στις ελιές και στο νόστιμο θυμάρι,που εγχύνεται στο τοπικό μέλι. Μία 3 χιλιομετρική διαδρομή περνά από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου,με μικρά χωράφια και ελαιώνες.

11. Μαράθι

Πληθυσμός: 12 κάτοικοι
Ως ο πιο πιθανός υποψήφιος για το λιγότερο πυκνοκατοικημένο νησί στην Ελλάδα, το Μαράθι, μεταξύ τους Λειψούς και τους Άρκους έχει μόλις μία παραλία, δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και δεν υπάρχουν καταστήματα. Υπάρχει λίγος θόρυβος το τραγούδι των πουλιών και ο κρότος των κουδουνιών των κατσικιών . Κατοικείται από την οικογένεια Αιμιλιανού, που ήρθαν για πρώτη φορά το 1977. Είχαν τοποθετήσει παροχή νερού και ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα υποδέχονται τους επισκέπτες στο ξενοδοχείο και τη ταβέρνα τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,όταν το νησί έχει 12 κατοίκους. Αυτός ο αριθμός ελαττώνεται σε μόλις τρεις το χειμώνα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις