«Πράσινο φως» έδωσε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη αποκατάστασης και ανακαίνισης πενταόροφου κτιρίου στην πλατεία Βαρβακείου το οποίο θα λειτουργήσει ως πολυτελές ξενοδοχείο.
Πρόκειται για το ιστορικό ξενοδοχείο Ολυμπιάς ιδιοκτησίας του Μπάγκειου Ιδρύματος που βρίσκεται επί των οδών Αρμοδίου 8, Αθηνάς 57 και Σοφοκλέους 23. Το κτίριο οικοδομήθηκε κατά τον Μεσοπόλεμο, και αρχικά στέγαζε το ξενοδοχείο Ολυμπιάς.
Η υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε επίσης, την εκτέλεση εργασιών εσωτερικών επισκευών και διαρρυθμίσεων, την εγκατάσταση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο ισόγειο και ημιώροφο, και εργασίες αποκατάστασης των όψεων του κτιρίου. Η υπηρεσία έκρινε ότι η προτεινόμενη μελέτη αποσκοπεί στην αποκατάσταση και επανάχρηση του εγκαταλελειμμένου σήμερα κελύφους, συμβάλλει στην αισθητική του αναβάθμιση χωρίς να προκαλείται βλάβη στο παρακείμενο μνημείο. Επίσης, έθεσε μία σειρά όρων όπως να αφαιρεθούν όλες οι υφιστάμενες πρόσθετες κατασκευές (επενδύσεις, επιγραφές, μονάδες κλιματισμού κ.α.) που υπάρχουν στο κέλυφος του κτηρίου και να μην τοποθετηθούν δορυφορικές κεραίες ή ανάρτηση μηχανολογικού εξοπλισμού επί των όψεων και επί του δώματος του κτηρίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός μεταβατικού μοντερνισμού, σε αφαιρετικό μορφολογικό ύφος, διανθισμένο με νεοβυζαντινά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπάγκειον Ίδρυμα διαθέτει στην Ομόνοια άλλα δύο παλαιά ξενοδοχεία. Τα δύο ξενοδοχεία Μέγας Αλέξανδρος και Μπάγκειον, οικοδομήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, εποχή κατά την οποία σημειώνεται μεγάλη αύξηση στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης. Όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής Ομονοίας, παρήκμασαν μεταπολεμικά και έκτοτε στέγασαν διάφορες χρήσεις, ενώ τη τελευταία δεκαετία πραγματοποιήθηκαν κάποιες ανακαινίσεις.
Ειδικότερα, το ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος οικοδομήθηκε το έτος 1889, σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ernst Ziller, με σκοπό να στεγάσει την κατοικία του εμπόρου και ευεργέτη Ιωάννη Μπάγκα (γνωστος και ως Πάγκας) και καταστήματα στο ισόγειο.
Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κατόπιν επιθυμίας του ιδιοκτήτη. Κατασκευάστηκε αρχικά διώροφο, ενώ επεκτάθηκε καθ’ ύψος τη δεκαετία του 1920, για την αύξηση της επιχειρηματικής του απόδοσης. Λειτούργησε ως κατάλυμα μέχρι τη δεκαετία του 1970. Το ξενοδοχείο Μπάγκειον ή Φίλιππος Β’, σχεδιάστηκε το 1890 εξ αρχής ως ξενοδοχείο, για τη χρηματοδότηση από τα κέρδη της επιχείρησης, των φιλανθρωπικών σκοπών της δωρεάς. Οικοδομήθηκε την περίοδο 1890-1894, επίσης από τον αρχιτέκτονα Ernst Ziller, σε ανάθεση της Μπαγκείου.
Στο σημείο εκείνο προϋπήρχε οικία, στην οποία διέμενε η οικογένεια του Χαρίλαου Τρικούπη μέχρι το 1883. Λειτούργησε ως ξενοδοχείο τουλάχιστον μέχρι το 1992. Στο υπόγειό του λειτουργούσε χώρος εστίασης, που τη δεκαετία του 1920 εξελίχθηκε σε στέκι λογοτεχνών και διανοουμένων, επίκεντρο των φιλολογικών ρευμάτων της εποχής. Ως καφενείο συνέχισε να λειτουργεί ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960.